Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Микоплазмена пневмония е опасна за децата: как се разпознава и лекува

За опасното заболяване микоплазмена пневмония обяснява д-р Елена Попова, пулмолог

микоплазмена пневмония

Микоплазмата може да не е позната на родителите, но не е загадка за лекарите, които знаят, че е честа причина за лека или „ходеща“ пневмония. Причинява кашлица, която може да продължи седмици, обикновено с температура и главоболие и често петнист обрив по тялото, гърба или ръцете.

Микоплазмата, която причинява микоплазмена пневмония, може да бъде резистентна към някои антибиотици.

При микоплазмена пневмония в рисковата зона са белите дробове

Пневмонията е възпалително заболяване на белите дробове, което може да бъде причинено от различни микроорганизми, предимно бактерии (пневмококи, Haemophilus influenzae, микоплазма) и вируси (грипни вируси, RS-вирус, коронавирус).

Kакво е микоплазмена пневмония? Как се различава от другите видове пневмония?

Mикоплазмената пневмония е инфекциозно заболяване на белите дробове, причинено от бактериите Mycoplasma pneumoniae, които са най-малките свободно живеещи вътреклетъчни микроорганизми. Te могат да причинят заболяване при хората, по-често при деца и млади хора. Поради много малкия си размер и разположение вътре в клетките, лекарствата понякога не могат да достигнат до тях.

Важно е да се отбележи, че микоплазмената пневмония може да има подобни симптоми на други видове пневмония (кашлица, болка в гърдите, температура, слабост и умора). Затова трябва да се консултирате с лекар за точна диагноза и лечение.

ТРУДНОСТИ ПРИ ДИАГНОСТИКАТА И ЛЕЧЕНИЕТО

Защо микоплазмената пневмония се счита за опасна, какви са трудностите при нейното протичане и лечение?

Д-р Елена Попова

Микоплазмената пневмония е трудна за диагностициране, тъй като симптомите й могат да бъдат подобни на други респираторни инфекции. Това може да забави началото на лечението и да увеличи риска от усложнения.

При някои хора тази пневмония може да бъде хронична или да се появи отново след кратко възстановяване.

Микоплазмата, която причинява пневмония, може да е резистентна към някои антибиотици, което затруднява ефективното лечение. Понякога е необходима комбинирана терапия. Съвременните лекарства, които активират специфичен имунен отговор и спомагат за повишаване на ефективността на антибактериалната терапия, например лекарства с активна съставка Рифампицин, могат да дойдат на помощ, особено ако има съмнения дали заболяването е микоплазмена пневмония.

Лечението на микоплазмена пневмония обикновено включва употребата на антибиотици като макролиди или тетрациклини. Въпреки това, както вече беше споменато, е възможна резистентност към някои лекарства. Затова може да се наложи да се допълни режимът на лечение с лекарства, които активират разпознаването и унищожаването на микроорганизма както извън, така и вътре в клетките.

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ СТЕ ЗДРАВИ

Има ли начини да се предпазите от това заболяване, от микоплазмената пневмония?

На първо място, опитайте се да избягвате местата, където се събират много хора на закрито, особено ако кашлят или кихат.

Подкрепете имунната система: правилното хранене, физическата активност, достатъчно сън и справянето със стреса ще ви помогнат да поддържате имунната система в добра форма.

Как се разбира, че лечението на микоплазмената пневмония е максимално ефективно, и че е направено всичко необходимо за бързото възстановяване?

Основните показатели за ефективността на терапията при микоплазмена пневмония включват подобрение на симптомите. В едно с това трябва да има и нормализиране на лабораторни показатели като брой бели кръвни клетки и С-реактивен протеин. Лекарят ще следи тези показатели и ще оцени състоянието.

Също така е важно да се следват всички препоръки на лекуващия лекар и да се завърши пълния курс на антибиотично лечение, дори ако човек започне да се чувства по-добре. Това ще помогне за предотвратяване на рецидив или усложнения.

ВАЖНО!

Възможно ли е да се лекува пневмония без антибиотици?

„При лека пневмония, която е причинена от вирус и не изисква хоспитализация, лекарят може да препоръча симптоматично лечение“, обяснява д-р Елена Попова. – Ако причинителят на пневмонията е бактериален, се налага лечение с антибиотици. Моля, имайте предвид, че ако пневмонията е причинена от вирус, антибиотиците няма да са ефективни.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *