Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ново проучване: Човешкият папилома вирус увеличава риска от сърдечни заболявания при жените

Може ли човешкият папилома вирус да е свързан с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания при жените?

човешкият папилома вирус засяга сърцето
Оказва се, че човешкият папилома вирус засяга и сърцето

Изчислено е, че около 12% от всички жени по света имат откриваема инфекция с човешкия папиломен вирус (ЧПВ или HPV).

ЧПВ се счита за най-честата инфекция, предавана по полов път. Предишни изследвания показват, че човешкият папилома вирус е най-честият патоген, отговорен за раковите заболявания при жените. Мъжете също могат да се заразят с него.

Понастоящем няма лечение. Повечето хора с HPV няма да покажат симптоми и повечето случаи изчезват сами.

Въпреки това, някои форми на ЧПВ с висок риск не изчезват и са свързани с повишен риск от рак на шийката на матката, рак на орофарингеалния канал, анален рак, рак на пениса, рак на вулвата и вагинален рак.

Сега изследователи от Медицинския факултет на университета Sungkyunkwan в Сеул, Корея, откриха доказателства, че жените с високорисков щам на ЧПВ са изложени на четири пъти по-висок риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания.

Проучването бе публикувано наскоро в European Heart Journal.

 

Как са свързани човешкият папилома вируис и сърдечните заболявания?

 

Според д-р Сенгуио Рю, професор в Центъра за кохортни изследвания в Центъра за цялостно здравеопазване в болница Kangbuk Samsung към Медицинския факултет на Sungkyunkwan University в Сеул, Корея, и съавтор на проучването, то е вдъхновено от нарастващи доказателства за потенциална връзка между високорисковите щамове на ЧПВ и сърдечно-съдовите заболявания.

„С широкото разпространение на HPV и неговата установена връзка с някои видове рак, нашата цел беше да се задълбочим в по-широките му въздействия върху здравето, особено ролята му в сърдечно-съдовата смъртност“, казва д-р Рю

Трябва да се отбележи, че конвенционалните рискови фактори не отчитат всички случаи на сърдечни заболявания. Приблизително 20% от тях се появяват при индивиди, които не са пушачи, нямат висок холестерол и наднормено тегло, диабет или високо кръвно. Това подчертава значението на изследването на допълнителни променливи рискови фактори“, казва още авторът на изследването.

Проучване, публикувано през юни 2019 г., установява, че HPV може да бъде свързан с коронарна артериална болест сред жените в климактеричния етап от живота им – времето, обхващащо перименопаузата, менопаузата и постменопаузата.

д-р Сенгуио Рю, професор в Центъра за кохортни изследвания в Центъра за цялостно здравеопазване в болница Kangbuk Samsung към Медицинския факултет на Sungkyunkwan University в Сеул, Корея, и съавтор на проучването
д-р Сенгуио Рю, професор в Центъра за кохортни изследвания в Центъра за цялостно здравеопазване в болница Kangbuk Samsung към Медицинския факултет на Sungkyunkwan University в Сеул, Корея, и съавтор на проучването

Какво е високорисков HPV?

 

Високорисковите HPV щамове имат способността да предизвикват клетъчни промени, които водят до злокачествени заболявания, особено рак на маточната шийка, като взаимодействат и разрушават клетъчните туморни супресорни протеини. Освен това високорисковите щамове, особено HPV 16 и HPV 18, могат да бъдат вредни и за сърдечно-съдовото здраве.

Д-р Рю казва, че високорисковият човешки папилома вирус може да увеличи риска от смъртност от сърдечно-съдови заболявания чрез механизми, включващи хронично възпаление и директно въздействие върху атеросклерозата.

Наличието на високорискови щамове на ЧПВ е свързано със системно възпаление, ключов фактор за развитието на атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване. „Това предполага, че HPV инфекцията може да допринесе за прогресията на сърдечно-съдовите заболявания чрез обостряне на възпалителните процеси.“, предупрежава д-р Рю.

 

Как е проведено проучването и колко по-застрашени са от сърдечни заболявания жените, заразени с високорисков човешки папилома вирус?

 

По време на проучването участниците са били проследявани в продължение на до 17 години, като през това време периодично са получавали здравни прегледи.

Според изследователите рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания при млади, здрави жени е около 9,1 на 100 000.

Когато вземат предвид други фактори, за които е известно, че повишават риска от сърдечни заболявания, като затлъстяване, тютюнопушене, диабет и високо кръвно налягане, учените са установили, че жените с висок риск от HPV имат 3,91 пъти по-висок риск от запушване на артерия, 3,74 пъти по-висок риск на смърт от сърдечно-съдови заболявания и 5,86 пъти повишен риск от смърт от инсулт в сравнение с жени, които не са имали високорискова HPV инфекция.

Изследователите също съобщават, че тези рискове са дори по-високи при участниците в проучването, които са имали високорискова инфекция с ЧПВ и затлъстяване.

„Нашите открития установиха силна връзка между високорисковата HPV инфекция и повишената смъртност от сърдечно-съдови заболявания, особено атеросклеротични сърдечно-съдови заболявания. Човшкият папилома вирус е известен предимно с ролята си в причиняването на рак на шийката на матката и други видове рак, така че разкриването на значителното му въздействие върху сърдечно-съдовата смъртност отваря нови пътища за разбиране на системните ефекти на този вирус” обяснява д-р Рю.

„Въпреки че нашето проучване предоставя значителна представа за връзката между високорисковия HPV и сърдечно-съдовата смъртност, то също така подчертава няколко области, където са необходими допълнителни изследвания“, обяснява още авторът на изследването.

Линк към изследването: https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehae020/7600040?login=false

Източници: https://www.medicalnewstoday.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *