Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 ефективни и лесни рецепти за лечение на бронхит

Бронхитът е възпалително заболяване на бронхиалните тръби, което може да причини много лоша кашлица. Ето някои от най-ефективните домашни рецепти за лечение на бронхит

рецепти за лечение на бронхит

Бронхитът е много често срещан през зимата и грипния сезон. Състоянието се характеризира с възпаление на бронхиалните тръби, отговорни за пренасянето на въздух към белите дробове. Това може да доведе до силна кашлица и натрупване на слуз.

Тъй като повечето бронхити се причиняват от различни видове вируси, лечението може да варира. В повечето случаи обаче трябва да се изчака да мине, докато се пият противовъзпалителни лекарства. Може също така да опитате някои стари домашни рецепти за бронхит, които доказано помагат при състоянието.

 

Какво представлява бронхитът?

 

Това е вид възпалително заболяване, което засяга дихателните пътища. Терминът „бронхи“ се отнася до тръбите, които транспортират въздух от трахеята към белите дробове.

Бронхит се получава, когато инфекцията и възпалението причинят отслабване на бронхиалните стени, в които започва да се натрупва слуз.

„Вследствие на възпалението започва значително натрупване на гъста слуз в дихателните тръби, което води до запушване, което организмът се опитва да отстрани чрез кашлица”, обяснява експертът по аюрведа д-р Чанчал Шарма.

д-р Чанчал Шарма
д-р Чанчал Шарма – експерт по аюрведическа медицина от Делхи, Индия

 

Какви са симптомите на бронхит?

 

• Кашлица с или без отделяне на слуз

• Болка в гърдите

• Умора

• Болки в тялото

• Леко главоболие

• Възпалено гърло

• Влажни очи

 

Най-добрите домашни средства и рецепти за лечение на бронхит

 

1. Куркума

Куркумата съдържа компонент, наречен куркумин, който има противовъзпалителни свойства, които помагат при изхвърлянето на храчки. Проучване, публикувано в списание Inflammation, установява, че противовъзпалителните свойства и антиоксидантите в куркумата помагат за лечението на бронхит.

Д-р Шарма препоръчва бързо средство за избавяне от възпалението: Добавете една четвърт лъжица куркума в чаша врящо мляко. Пийте два пъти на ден.

 

2. Гаргара със солена вода

Това не бива да ни изненадва, тъй като всички ние някога сме опитвали това домашно лекарство, за да се отървем от болно гърло. Правете си гаргара четири до пет пъти на ден със солена вода, за да облекчите симптомите на заболяването.

За още по-силен ефект може да добавите малко джинджифил, супена лъжица канела и 2-3 скилидки чесън към врялата солена вода и да разбъркате добре. Правете си гаргара с с тази вода, за да се избавите възможно най-бързо от болките в гърлото и бронхита.

 

3. Джинджифил

Джинджифилът съдържа противовъзпалителни свойства, които могат да ви помогнат да се отървете от респираторни инфекции, казва д-р Шарма.

Пиенето на чай от джинджифил е полезно не само при инфекции, но и като цяло за здравето.

 

4. Мед

Медът е друг успокояващ лек, който ще ви помогне да се отървете от сухата кашлица и болното гърло. Обикновеният мед има силни антибактериални и противогъбични свойства, които могат да помогнат за облекчаване на подуването и възпалението, причинено от бронхит.

Добавете една супена лъжица мед към чаша чай и пийте всеки ден, докато не усетите подобрение на състоянието.

 

5. Масло от евкалипт

Маслото от евкалипт помага за облекчаване на подуването на гърлото. Продуктите от евкалипт като масло или мехлем са безопасни за употреба и са много ефективни при респираторни заболявания, свързани с кашлица, като бронхит.

Добавете 2-3 капки евкалиптово масло във вряща вода и инхалирайте парата. Това ще помогне за облекчаване на кашлицата и инфекцията на гърлото. Също така помага и за изхвърляне на слузта.

Източници: https://www.healthshots.com; https://www.freepik.com/

LecoVita ПУЛМОВАКС се препоръчва при възпалителни заболявания на дихателната система – бронхити, трахеити, белодробни заболявания, съпровождани с гъсти бронхиални секрети и кашлица.

„Кашлях много заради проблем с белите дробове. Моят лекар ми препоръча LecoVita ПУЛМОВАКС. Облекчението дойде почти веднага и аз съм много щастлива“ – Стела

LecoVita ПУЛМОВАКС
LecoVita ПУЛМОВАКС

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *