Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

7 мита за обикновената настинка, в които трябва да спрете да вярвате

Може ли излизането навън с мокра коса да доведе до настинка? Прочетете, за да отделите фактите от измислицата и да научите 7 мита за настинките, в които много хора вярват, а не трябва

настинка

Няма нищо по-лошо от усещането, че всички наоколо кашлят, кихат и подсмърчат и настиването е неизбежно.

Всеки от нас следва съветите, които сме усвоили през годините от нашите родители, баби и дядовци или други източници на народна мъдрост. Но тези препоръки може да са повече мит, отколкото факт.

Има множество често срещани схващания, които са напълно грешни и тук ще научите кои са те.

 

7 мита за заболяването, познато като „настнка”, в които не трябва да вярвате

 

1. Мит: Антибиотиците лекуват настинка

Факт: „Антибиотиците лекуват инфекции, причинени от бактерии, а настинките са причинени от вируси“, казва Дарън Герш, семеен лекар в болница CentraCare в Лонг Прери, Минесота, и член на борда на Американската академия на семейните лекари. „Антибиотиците действат, като убиват бактериите или забавят растежа им и могат да лекуват бактериални инфекции като бронхит, стрептокок в гърлото и ушни инфекции. Те обаче не могат да „излекуват“ вирусни инфекции и всъщност могат да причинят опасна антибиотична резистентност, ако се използват твърде често и неправилно.“

Дарън Герш, семеен лекар в болница CentraCare в Лонг Прери, Минесота, и член на борда на Американската академия на семейните лекари.
Дарън Герш, семеен лекар в болница CentraCare в Лонг Прери, Минесота, и член на борда на Американската академия на семейните лекари.

 

2. Мит: Витамин С предпазва от настинки

Факт: „Доказателствата не са ясни по отношение на въздействието на витамин С“, казва Катрин Линг, доцент в Училището за медицински сестри на университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор. „Има някои доказателства, че може леко да съкрати продължителността на настинката при някои хора. Но хората, които имат бъбречни заболявания и бременните жени, не трябва да приемат големи дози витамин С.” Прекомерните дози витамин C могат да причинят стомашно-чревно разстройство.

 

3. Мит: Гладуването помага за по-бързо оздравяване

Факт: „Хората трябва да почиват и да се хидратират“, казва д-р Линг. „Ако не Ви се яде или имате температура, е важно останете хидратирани и да поддържате електролитите в организма си. Пилешката супа наистина е отлична – лесно смилаемият протеин, хидратацията и парата помагат да се излекувате.“

Катрин Линг, доцент в Училището за медицински сестри на университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор.
Катрин Линг, доцент в Училището за медицински сестри на университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор.

 

4. Мит: Излизането навън с мокра коса ще ви докара настинка

Факт: Това е един от най-популярните митове за настинките. „Въпреки че излизането навън с мокра коса може да доведе до усещане за студ, това няма да причини настинка или друго заболяване“, казва д-р Герш. „Заболяванията се причиняват от вируси и бактерии, обикновено когато сте в близък контакт с друг болен човек. Въпреки това е важно да носите топло облекло, за да се предпазите от по-суров климат”, обяснява още той.

 

5. Мит: Настинката не е заразна, ако нямате температура

Факт: „Човек не трябва да има температура, за да бъде заразен“, разяснява Герш. „Всъщност някои хора може да имат много малко симптоми, но все пак да бъдат заразни, както видяхме при COVID-19.“

„Настинките могат да се предават ден преди появата на симптомите и са най-заразни през първите четири дни след появата първите признаци“, допълва още Герш. Вирусите могат да останат в тялото седмици дори след като симптомите са изчезнали, но шансът за разпространение на инфекцията намалява с течение на времето.

 

6. Мит: Не може да се предпазите от настинка

Факт: „През зимните месеци е по-важно от всякога да се вземат предпазни мерки срещу настинки и други вирусни заболявания“, категоричен е д-р Герш.

Най-добрите начини за предпазване от настинка включват:

• Често миене на ръцете със сапун

• Почистване на често докосвани повърхности като маси, плотове и играчки с дезинфектанти

• Яденето на здравословни, богати на полезни вещества храни за укрепване на имунната система

• Набавяне на достатъчно сън

• Стоене надалече от хора, които са болни

„Въпреки че няма ваксина за обикновена настинка, други ваксини също могат да помогнат за предотвратяване на респираторни инфекции, които могат да причинят подобни на настинка симптоми”, добавя Герш. Те включват ваксини срещу грип, срещу COVID-19 и, за хората, които отговарят на условията, ваксини срещу РСВ (респираторен синцитиален вирус).

 

7. Мит: Лекарствата лекуват настинка

Факт: „Лекарствата не могат да излекуват настинка“, казва Линг. „Няма лек за обикновената настинка. Лекарствата могат да облекчат симптомите, като температура и болки в тялото. Единственото и най-добро лекарство за настинка е почивка, хидратация и време.”, категорична е докторката.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Манука плюс Витамин С
Манука плюс Витамин С – Формула с мед от манука за подсилване на имунитета. С мощно действие срещу вируси и инфекции!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *