Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Аптеките няма да са достъпни за болни с увреждания!

В първата седмица н а2012г. здравното ведомство промени наредбата, която регулира устройството и организацията на работа а вптеките.

В резултат те Вече не са длъжни да са сметка на това ще могат да продават жримове и разкрасителни лосиони без ограничение. А всички аптеки и дроге­рии ще могат да продават лекарства и он-лайн.

Старият текст на наредбата за устрой­ството на аптеките изискваше всички да са достъпни за хора с увреждания до края на 2012 г. Това не се случи, и в резултат днес аптеките имат същите задължения за осигуряване на достъп колкото всички други обществени обекти – като магазините за обувки например. Сравнението е на председателя на Българския фармацев­тичен съюз Мирослав Ненчев, според когото промените дори са в интерес на пациентите.

„Чисто и просто това води от 1 януари да не са затворени 80-90% от аптеките в страната и по този начин силно да бъде влошен достъпът на всички пациенти“, обясни Ненчев. По думите му аптеките не са изпълнили разпоредбата в срок, „по чисто обективни причини. В никакъв случай изпълнението на изискванията не зависи само от аптеките. Досега това задължение беше вменено на ръководи­теля на аптеката, а не на собственика й. В новите текстове това е прецизирано. Собственикът на аптеката обаче, без соб­ственика на помещението,, в което е тя, не може да направи нищо. И накрая, ако няма разрешение за строеж от общината, шансът да се изпълни това изискване е нулев.“

Според Станимир Хасърджиев от НПО, това са оправдания, които дискредитират съсловието: „Когато, няма възможност за поставяне на рампа се правят специални асансьори, площадки или електрически рампи. Не съм видял някъде по света дадено място – каквото и да било то – да не може да се направи достъпно за хора с увреждания. В развитите държави хората с увреждания посещават планини, памет­ници, които се намират в труднодостъпни райони, а ние тук не можем да им осигурим да влязат в аптеките!“, възмути се той.

Друг представител на неправителстве­ния сектор – Иван Николов от Центъра за психологически изследвания, определи като скандални и приетите текстове, и начина, по който са влезли в сила: „Съществува един Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, в който членуват над 20 организации, в това число неправителствени, но и ми­нистерствата на здравеопазването, на социалната политика, на регионалното развитие. Всички наредби, които засягат хората с увреждания, се обсъждат там, преди да бъдат одобрени, а този текст не е обсъждан“. Иван Николов, който е и човек с увреждане, коментира още, че нововъведенията не са в интерес дори на самите аптекари: „За мен е изненадващо как един бизнес иска да ограничи достъпа на потребителите до продуктите, които предлага. Голяма част от техните клиенти сме именно ние, хората с увреждания. Аз например ходя в тези аптеки, в които ми е най-лесно да стигна до гишето.“

Магистър-фармацевт Мирослав Ненчев обаче мисли, че собствениците на аптеки – и не само на аптеки – са с вързани ръце, въпреки че наредба №4 на регионалното министерство ги задължава да са достъпни за хората с увреждания. „Има едни изис­квания, които няма как да бъдат изпълнени. Например рампата да е с наклон от 5 до 9 градуса – това значи за две стъпала по 10 см да направим 4 м рампа! И това не важи само за аптеките, за всички – магазини, сладкарници ако щете!“ Според Ненчев каквато и наредба да излезе, аптеките няма да станат по-достъпни без съдействието на държавата.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *