Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо да остаряваме като МОЖЕМ да се подмладяваме? Балсам за мозъка – 20 много лесни упражнения

Като поддържате мозъка си млад? Като поддържате детското си любопитство към света около вас и не спирате да учите, можете да младеете, вместо да остарявате с напредването на възрастта. И не само това – вижте по-долу

Опитайте се да разчупите рутината на живота си, като направите нещо ново и необичайно. Опитайте нов спорт. Измислете нова кулинарна рецепта. Променете маршрута си обратно до дома. Променете нещо в живота си.

Това не само ще ви помогне да добавите разнообразие към вашето ежедневие, но и ще насърчи растежа на нови мозъчни неврони!

Ето няколко упражнения, които препоръчвам за балансиране на дейността на шест важни области на мозъка

  • Предвидливост. Стратегически игри като шаха могат да ви помогнат да се съсредоточавате и да подобрите ефективността на съобразителността си.
  • Темпорални лобове (език и памет) – кръстословици и игри с думи. Игри за трениране на паметта.
  • Базални ганглии (модулират показателите за тревожност и мотивация) – дълбока релаксация.
  • Методът загряване на ръцете. (Затоплянето на ръцете автоматично изпраща сигнал до мозъка ви да се отпусне.)
  • Диафрагмено дишане.
  • Лимбична система (емоции):

Освобождаване от автоматичните негативни мисли. Практикувайте благодарност. Събирайте положителен опит, за да имате на какво да разчитате, когато възникне нужда да подобрите настроението си.

  • Париетални дялове (чувство за посока и ориентация в пространството). Жонглиране

промени в дизайна на интериора ви.

Малък мозък (координация):

  • Танци.
  • Тенис на маса (също помага на съобразителността)
  • Бойни изкуства, но без риск от наранявания на главата (помага на съобразителността и темпоралните лобове)
  • Калиграфия.

Колко години бихте си дали, ако не знаехте възрастта си?

Като поддържате мозъка си млад, като поддържате детското си любопитство към света около вас и не спирате да учите, можете да станете по-млади, вместо да остарявате с годините.

Ето как да променете възрастта си: 20 съвета за учене през целия живот

  1. За да определите мотивацията си, задавайте си въпроси: „Какъв принос мога да направя за този свят за сметка на това, което сега мързелува в главата ми?“, „Какво мечтая да правя с живота си?“Започнете да правите списъци с цели сега.Мозъкът обича дейности, които ви помагат да давате обещания и да ги спазвате.
  2. Книгите са най-добрите образователни ресурси в света.

Вие (за малко пари) можете да се учите от най-великите хора на нашето време и на миналото. Можете да станете експерт във всяка област на всяка възраст!

  1. Превърнете колата си в „университет на колела“.Купете или наемете аудиокниги на различни теми.Превърнете скучните часове зад волана във вълнуващи уроци.
  2. Спрете да си казвате, че имате лоша памет или че не сте книжен червей. Кажете си: „Паметта е умение, което ще практикувам. Новите навици ще ми помогнат да пренеса четенето си на следващото ниво.“
  1. „Не позволявайте на формалните методи на преподаване да пречат на вашето образование.“

Официалното образование е важно, но само онези, които надхвърлят образователната система, могат да открият истинската радост от ученето през целия живот.

  1. За да запомните името на човек, споменете го няколко пъти в разговор по естествен начин, представете някаква картинка и споменете името отново, преди да се сбогувате.
  2. Опитайте се да увеличите скоростта си на четене.
  3. Играйте полезни за мозъка компютърни игри за 10 минути три до четири пъти седмично.
  4. Укрепвайте мозъка си по време на почивка.

Проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, установи, че дейности като четене, настолни игри, свирене на музикален инструмент и танци са най-добрите начини за поддържане на младостта на мозъка.

  1. Опитайте се да нарушите рутината на живота си като направите нещо ново и необичайно.Опитайте нов спорт.Измислете нова кулинарна рецепта.Променете маршрута си обратно у дома.Променете нещо в живота си.Това не само ще ви помогне да добавите разнообразие към вашето ежедневие, но и ще насърчи растежа на нови мозъчни неврони!
  2. Ако искате да станете добри в нещо, опитайте се да играете на учител и да преподавате на някой друг.

Това ще подобри уменията ви много бързо и драматично.

  1. Бележките подобряват разбирането.

Докато четете, правете бележки в полетата на книгата. Ако четете книга на някой друг, дръжте бележник под ръка. Направете бележки на дълги ленти хартия и ги поставете на мястото в книгата, където попаднете на интересна идея.

  1. Ученето през целия живот помага за поддържане на здравословно любопитство.

Например, за да избегнете разсейването в разговор, покажете любопитство към събеседника. Опитайте се да дешифрирате езика на тялото или интонацията му. Задавайте въпроси. Представете си себе си като журналист или психоаналитик, който се интересува от история, която чувате и искате да открие нейният по-дълбок смисъл.

  1. Не се питайте „Доколко и наистина съм умен/а?“

Запитайте се: „Какви са моите силни страни?“ Има много видове интелигентност: социална, математическа, логическа, творческа, интуиция. В какво си по-силен?

  1. Хората имат различни стилове на учене.

Намери своя начин. Как да учите по-успешно: чрез четене, слушане, говорене, писане или комбинация от тези методи? Опитайте се да намерите своя стил на учене. Ако сте слушател, слушайте записи на касети и дискове. Ако сте кинестетик, запишете се за група, където ще получите опит от първа ръка.

  1. Когнитивните умения намаляват след гимназия или пенсиониране.

Не спирайте да тренирате мозъка си! Учете през целия си живот. Запишете се на курсове в местния колеж и вземете бакалавърска степен. Станете студент за цял живот. Опитайте се да станете професионален готвач. Научете се да ловите риба с въртяща се въдица, напишете мемоари, изследвайте мозъка! Светът е безкрайно очарователен за онези, които никога не спират да учат нови неща и дават възможност на мозъка си да процъфтява.

  1. Доказано е, че фокусирането повишава активността и укрепва ума.

Само няколко минути на ден ще направят забележима промяна в състоянието на ума ви.

  1. Укрепете фронталния си кортекс, като си поставяте ясни цели и се фокусирате върху тях всеки ден.
  2. Насърчавайте гъвкавостта и креативните центрове на мозъка си, като измисляте нови начини за решаване на работни проблеми или прекарване на семейно време всеки ден.

Източник: econet , из книгата „Променете мозъка си, променете възрастта си!“ с автор Даниел Дж. Амен

НЕВРОХЕЛТ плюс – стимулира мозъчната дейност, при постоянно безпокойство и стрес
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *