Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Три вида рак при мъжете: как да не пропуснете симптомите и признаците

Онколог изброи най-често срещаните видове рак при мъжете

рак при мъжете

Ракът е една от основните причини за смърт в България и по света. Обичайно не подбира кой да се разболее, но има някои видове рак, които се срещат само при мъжете или само при жените. Как да не пропуснете и да откриете навреме рак на простатата, рак на тестисите и пикочния мехур, обяснява д-р Кадир Хафизов, уролог.

1. Рак на простатата – невидим и често срещан

Въпреки че ракът на простатата е често срещан, той не се счита за агресивен. Ако е в начален стадий, туморът се повлиява добре от лечението и след това рядко рецидивира.

Проблемът е, че заболяването се развива с години и в ранните етапи не причинява никакъв дискомфорт. Започва да се проявява в по-късните етапи, когато надхвърля размера на органа. Но дори и на четвъртия етап, когато вече има метастази, можете да постигнете добри резултати и да влезете в ремисия.

Симптоми

Д-р Кадир Хафизов

Болка в перинеума, таза, проблеми с уринирането: задържане или, обратно, повишена честота, усещане за непълно изпразване на пикочния мехур, бавна струя урина. Ако туморът е метастазирал, може да се появи болка в костите и поради увреждане на лимфните възли краката ще започнат да се подуват силно.

Как се идентифицира

Най-простият и ефективен метод за ранно откриване рак на простатата е редовното вземане на PSA тест. По този начин заболяването може да се открие в предклинични стадии, когато липсват симптоми. Най-често този вид рак се среща при мъже на възраст над 50 години. Затова на тази възраст трябва да започнете да правите PSA тест и след това да го повтаряте периодично.

Какво да направите ако се открие

Ако PSA е повишен, трябва да отидете на уролог. Той ще назначи трансректална ехография, дигитален преглед и при необходимост ЯМР на простата, биопсия, скенер на кости и ПЕТ-КТ (комбиниран образен метод съчетаващ нуклеарно-медицинско изследване – позитронно-емисионна томография и компютърна томография – скенер) на цялото тяло. Списъкът с изследвания зависи от нивото на туморния маркер.

Лечение

Въз основа на резултатите от изследването ще бъде предписано лечение. Този вид рак е доста добре проучен, има много начини за борба с него и е сравнително лечим.

2. Рак на тестисите – предпочита по-млади мъже

Друг типично мъжки вид рак е ракът на тестисите, който най-често се среща при мъжете в млада възраст – от 15 до 40 години. Въпреки че заема само 1-1,5% от видовете рак при мъжете, той се счита за доста агресивен.

Симптоми

Образуването на плътен туморен възел в скротума, който може лесно да се палпира и се вижда с просто око. Може също да се появи локална температура и болезненост, а тестисът да се увеличи по размер.

Какво да направите ако се открие

След откриване на такъв възел, мъжът трябва да се свърже с урологичен онколог възможно най-скоро. За да потвърди диагнозата, лекарят ще палпира тумора, ще предложи на мъжа да даде кръв за туморни маркери AFP, LDH и hCG и ще направи ултразвук на скротума. Списъкът с допълнителни изследвания зависи от размера на тумора и резултатите от първоначалните изследвания.

Лечение

На етапи 1-2 можете да се отървете от болестта, като прибягвате до операция. На етапи 3-4 лечението ще бъде продължително и ще отнеме няколко месеца или дори години, но може да се влезе в стабилна ремисия и да се живеете дълъг и активен живот.

Заболяването е доста агресивно и не трябва да се отлага отиването в болницата, тъй като трудно се лекуват пациенти в напреднал стадий.

3. Рак на пикочния мехур – хванете го навреме

Ракът на пикочния мехур е на 3-4 място по разпространение. Жените също се разболяват от него, но при мъжете е 3-4 пъти по-често. Среща се главно при хора, работещи в опасни производства (например фабрики за кожа и нефтохимически заводи и предприятия), където пациентите влизат в контакт с анилинови багрила.

Симптоми

Този вид рак също не се проявява по никакъв начин в началните етапи. Болка, дискомфорт в областта на таза, често уриниране и кръв в урината се появяват, когато туморът расте през тъканта на пикочния мехур. Могат да се появят и чернодробни колики, постоянна слабост, повишена телесна температура и задържане на урина.

Как се идентифицира

Ежегодният ултразвук на коремната кухина, тазовите органи и общ тест на урината ще помогнат за „улавянето“ на рака в началните етапи. Ултразвукът ще помогне да се идентифицира формация с размери 2-3 mm, а повишеното ниво на червени кръвни клетки в резултатите може да помогне да се подозира, че нещо не е наред.

Какво да направите ако се открие

Следващата стъпка е цистоскопия, КТ и ЯМР с венозен контраст. Въз основа на техните резултати може да се разбере точния размер на тумора, неговия тип – инвазивен или неинвазивен – и да се определи наличието на метастази.

Лечение

Ако туморът не е нараснал в мускулния слой, той реагира добре на лечението и степента на оцеляване е доста висока. На етапи 3-4, когато туморът е нараснал в мускулния слой и е започнал да метастазира, прогнозата е разочароваща. Но и в тази ситуация не трябва да се отказвате, тъй като съвременните методи на лечение и новите лекарства могат да подобрят качеството на живот, да облекчат болката и да се постигне стабилна ремисия.

ГЕНОТРОН - концентрирана формула с екстракт от глухарче

Източник: mriyamed.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *