Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се подготвим за ултразвук на бъбреците

Ултразвуковата диагностика отдавна е златен стандарт за изследване на органи, включително и на бъбреците

бъбреците

Как правилно да се подготвим за ултразвук на бъбреците? Има ли разлика за мъже и жени? Какво трябва да се направи, за да не се изкривят резултатите и да получим точна картина на изследването? От днешната статия ще научите и още полезна информация.

Ултразвук на бъбреците обичайно се предписва, ако се подозира някакво заболяване или други патологични процеси в органа

С помощта на този тест може да се открият камъни, кисти, полипи и тумори, както и да се определи необичайното местоположение на бъбреците.

Д-р Маргарита Кирилова

Най-често се предписва ултразвук на бъбреците при болки в долната част на гърба, промени в цвета на урината (особено ако има примеси на кръв) или броя на уриниранията и подуване. Изследването също може да помогне за определяне на причините за високо кръвно налягане. Най-често лекарят едновременно проверява не само състоянието на бъбреците, но и пикочния мехур.

Процедурата е безопасна и безболезнена, така че може да се извършва многократно. Например, ако е необходимо да се следи състоянието на пациента във времето.

Полезна информация за ултразвук на бъбреците

Какво показва ултразвукът на бъбреците?

– Местоположение, брой, форма и размер на органите, състояние на таза, лумен на уретерите. Лумен е тунелът (пространството) образувано от вътрешните стени.

Как изглеждат здравите бъбреци?

– По форма наподобяват бобови зърна, като левият е разположен малко по-високо от десния. Контурите им са ясни и равномерни.

Какви заболявания могат да бъдат диагностицирани с помощта на ултразвук?

– Уролитиаза, нефроптоза, пиелонефрит, гломерулонефрит, дисфункция, наличие на неоплазми.

Какво може да покаже ултразвук на бъбреците?

Както отбелязва д-р Маргарита Кирилова, кандидат на медицинските науки и специалист по ултразвукова диагностика, обикновено се извършва ултразвук на бъбреците, за да се диагностицират промените.

– Става дума например за безсимптомни изменения, които най-често настъпват при новообразувания и дифузни бъбречни заболявания. Много е важно да се идентифицират на ранен етап, за да се предпише лечение. Също така при ехография на бъбреците се установяват промени, придружени с оплаквания – остри възпалителни заболявания и бъбречни колики, дължащи се на уролитиаза. Ултразвукът в този случай ще помогне бързо да се установи правилната диагноза и да се започне лечение. Това ще освободи пациента от неприятни симптоми и ще намали риска от усложнения, казва експертката.

Резултатите от ултразвук също се вземат предвид при избора на тактика за лечение на остра бъбречна недостатъчност.

Какво можете и какво не можете да ядете преди ултразвук на бъбреците

Както отбелязва експертката Маргарита Кирилова, не се изисква специална подготовка.

– Бъбреците в човешкото тяло са разположени по такъв начин, че стандартният ултразвук не изисква някаква по-особена подготовка за изследването. В повечето случаи червата по никакъв начин не пречат на изследването: бъбреците могат да се огледат напълно както отстрани, така и от кръста, обяснява лекарката.

Може да се наложи подготовка при предписване на ултразвук на бъбречните съдове

Факт е, че по време на тази диагноза съдовете се изследват не само в самия бъбрек, но и по цялата дължина на произхода им от аортата. В този случай преди процедурата трябва да ограничите храните, които увеличават образуването на газове: бобови растения, кръстоцветни зеленчуци (зеле, броколи), както и ябълки, круши, праскови, сливи, кайсии, сушени плодове. Същият списък включва млечни продукти и напитки, печива, тестени изделия и газирани напитки. В деня на процедурата трябва да откажете закуската – ултразвукът на бъбречните съдове се извършва на празен стомах.

Също така, преди изследването, лекарят може да препоръча прием на Eспумизан или други лекарства, които намаляват образуването на газове в червата.

Какво може и какво не може да се пие преди ултразвук на бъбреците

Както пояснява специалистката по ултразвукова диагностика, пиенето на течности по никакъв начин не влияе върху визуализацията на бъбреците по време на ултразвуково сканиране, така че няма ограничения. Изключение е ултразвукът на бъбречните съдове, както беше споменато по-горе. В този случай 2-3 дни преди процедурата трябва да се откажете от газирани напитки – лимонада, бира, минерална вода и др.

Но ако се извършва ултразвук на бъбреците и пикочния мехур, тогава ще е добре да се подготвите предварително за процедурата. По-точно, не уринирайте няколко часа или пийте около литър каквато и да е течност 30-60 минути преди изследването. Пълният пикочен мехур ще се визуализира по-добре при ултразвуково изследване.

Има ли разлика в подготовката за ултразвук на бъбреците при жените и мъжете?

– Няма разлика в подготовката за ултразвук на бъбреците на жените и мъжете: структурата и местоположението им не се различават и при двата пола, обяснява лекарката.

Популярни въпроси и отговори

Отговаря д-р Маргарита Кирилова, специалист по ултразвукова диагностика.

Мога ли да приемам лекарства преди ултразвук на бъбреците?

– Конвенционалните лекарства, които пациентът приема през устата, в повечето случаи не оказват никакво влияние върху визуализацията на бъбреците по време на ултразвук. Въпреки това си струва да се има предвид, че понякога се извършват фармакологични тестове по време на ултразвук, например с фуроземид. Те са необходими за диференциална диагноза на някои хормонални бъбречни заболявания, идентифициране на пречки за изтичане на урина и други проблеми с пикочните пътища. В този случай някои лекарства (например диуретици) се спират няколко дни преди изследването. Лекуващият лекар предварително предупреждава пациента за това във всеки конкретен случай.

Вредно ли е ултразвуковото изследване на бъбреците?

– Ултразвукът е основан на доказателства, безвреден изследователски метод, който се използва от много десетилетия. Диагностиката се извършва и при бременни жени и деца. Ултразвукът не е придружен от вредно излъчване и не предизвиква странични ефекти дори при много честа употреба.

Какви са различните правила за подготовка за ултразвук на бъбреците по време на бременност?

– Правилата за подготовка за ултразвук на бъбреците по време на бременност не се различават – те просто не съществуват.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *