Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

11 ползи за здравето от пиенето на греяно вино

Пиенето на греяно вино, освен че гарантира стабилно коледно настроение има и няколко малко известни ползи за здравето

 греяно вино

Знаете, че Коледа наближава, когато сте обвили ръце около затопляща чаша горещо, ароматно греяно вино.

Традиционната празнична напитка, обикновено приготвена с червено вино заедно с различни подправки и стафиди, се сервира гореща или топла още от 2 век. Но, освен че се пие в навечерието на Коледа, греяното вино има и много страхотни ползи за здравето, от които може да се възползвате, докато се забавлявате на някой Коледен базар или у дома в компанията на любими хора.

Ето няколко причини, поради които може да използвате греяното вино не само като фактор за добро настроение

1. Може да предотврати сърдечни заболявания

Ако виното ви е на сърце, тогава знайте, че то всъщност е полезно за сърцето. Проучване, публикувано в списание Molecules, установи че когато консумирате вино в умерени количества, то може да се окаже добър източник на антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на сърдечно-съдовия стрес.

Няколко доклада, станали факт през 2000 г. също потвърждават, че виното намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркти. Антиоксидантите в червеното вино, повишават нивата на добрия и свалят лошия холестерол. Това може значително да предотврати както сърдечни заболявания така и запушване на артериите.

2. Поддържа здравето на червата

„Червеното вино съдържа полифеноли, категория съединения на растителна основа, които са пълни с антиоксиданти и потенциални ползи за здравето“, обяснява д-р Макарена Стауденмайер, главен медицински директор в Jerms.

„Едно проучване от Кралския колеж в Лондон установи, че умерените консуматори на червено вино имат по-разнообразен чревен микробиом (повече бактериални видове, маркер за чревно здраве) в сравнение с хората, които пият бира, сайдер, бяло вино или спиртни напитки.“, поясни д-р Стауденмайер.

3. С греяно вино може да се облекчи запека

Ако вашето греяно вино включва карамфил (ключова съставка за най-добрата коледна напитка), имате късмет; активните съединения и вещества в карамфила могат да увеличат чревната подвижност, както и да подобрят храносмилателната сила чрез увеличаване на стомашно-чревните ензимни секреции. Което означава, че може да помогне за облекчаване на лошото храносмилане и проблемите със запека.

4. Има стабилни антимикробни ползи

Изследванията показват, че карамфилът осигурява богат източник на антиоксидантни съединения. Антимикробната активност на тази ароматна подправка е по-висока от много плодове, зеленчуци и други подправки.

5. Канелата има противовъзпалителни свойства

Какво е страхотна кана греяно вино без няколко пръчици канела, плуващи отгоре? Е, освен че добавя вкус на „Коледа в чаша“, канелата съдържа антиоксиданти, които имат мощна противовъзпалителна активност, която може да намали подуването и да възстанови нормалната функция на тъканите.

6. Поддържа костите здрави

Пиенето на червено вино в умерени количества може да намали риска от остеопороза чрез увеличаване на костната минерална плътност както при мъжете, така и при жените. Скорошно проучване показа, че жените, които пият от 11 до 29 грама алкохол на ден, което се равнява на една до три чаши вино, имат по-голяма костна минерална плътност, измерена в областта на бедрената кост, отколкото непиещите или онези, които опасно злоупотребяват с алкохола.

7. Индийското орехче може да детоксикира тялото

Индийското орехче, често срещана подправка в греяното вино, действа като тоник по много различни начини и следователно подобрява цялостното здраве на тялото ви. По-конкретно, то почиства черния дроб и бъбреците от всички токсини, които могат да се съхраняват там от алкохол, лекарства, замърсяване на околната среда, храна или естествени органични токсини.

8. Може да забави признаците на стареене

„Отлежава като хубаво вино“… Сигурни сме, че сте чували това много пъти и наистина може да се случи, ако с мярка консумирате качествено вино. Не вярвате? Това твърдение е подкрепено и от проучване, проведено в изследователския институт Virginia Tech Carilion. Изследователите са открили, че греяното вино има тази способност отново заради съдържанието на ресвератрол, полифенолно съединение, което помага за забавяне процеса на стареене на тялото.

9. Дава сила на паметта

Съдържанието на ресвератрол във виното също така е полезно за вашата памет. Проучване, проведено в медицинския център на университета Джорджтаун, установи, че това съединение може да ви предпази от болестта на Алцхаймер.

10. Добра защита от настинки и грип

Наред с Коледата, това време от годината е и сезонът на настинките, кихането и грипа. Добрата новина е, че чаша греяно вино на седмица може да ви предпази от безкрайното и досадно подсмърчане. И тук пак трябва да благодарим на богатото антиоксидантно съдържание на виното, защото точно то помага да се предпазим от инфекции.

Проучване, публикувано в American Journal of Epidemiology, също така установи, че рискът от настинка е намален с почти 40%, когато участниците пият вино в продължение на една година. Не забравяйте да практикувате умереност, тъй като прекомерната консумация на вино може да отслаби имунната система.

11. Благоприятства доброто състояние на костите

Ако всички тези ползи не са ви достатъчни, тогава според проучване, публикувано в American Journal of Epidemiology, е установено, че жените, които консумират около 11 грама вино на ден имат по-добра минерална плътност на костите, в сравнение с непиещите или сериозно зависимите от алкохола дами.

Сигурни сме, че тези ползи за здравето са ви изпълнили с вълнение и желание да изпиете поне няколко чаши греяно вино. Не забравяйте, че умереността е от ключово значение. Само една или две чаши греяно вино ще държат доктора далеч, а не цяла бутилка. Затова пийте умно и бъдете здрави!

Източник: www.stylist.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *