Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

За бързо възстановяване: Какво можете да ядете след операция?

Всяка операция или хирургическа интервенция е голям стрес за тялото

За да се върне бързо към нормалното, след операция човек се нуждае от балансирана, правилна диета, обогатена с витамини и хранителни вещества. Нека разберем какво можете да се яде след хирургическата интервенция , какви храни трябва да добавите към диетата и кои да изключите до пълното възстановяване.

Менюто за следоперативно хранене се съставя за всеки пациент поотделно, като се вземат предвид спецификите на неговото заболяване и благосъстояние. След отстраняване на апендицит можете да ядете някои храни, а след лапароскопия – други. Пациентът трябва стриктно да спазва калоричното съдържание на диетата, баланса на хранителните вещества, да следи обема на порциите, консистенцията на ястията и да използва само одобрени методи за приготвяне на храни.

Полезна информация за следоперативна диета

Плюсове

➕ Снабдява организма с полезни витамини и минерали.
➕ Ускорява рехабилитацията.
➕ За някои бонус-ефект от такова хранене ще бъде загуба на тегло и детоксикация.

Минуси

➖Ще трябва да се научите как да готвите диетични ястия.
➖Може да се наложи да се откажете от любимата си храна за известно време.
➖Следоперативната диета често отнема много време.

Какво може и какво не може да ядете след операция на апендицит

Цялото внимание трябва да се съсредоточи върху строга диета, необходима за бързо възстановяване на тялото. Такова хранене улеснява храносмилателната система, което помага за предотвратяване на подуване и други симптоми, които могат да попречат на заздравяването на коремната стена.

По време на рехабилитация след апендектомия се препоръчва да се премине към частично хранене: яжте малко и често – 5-6 пъти на ден. Първата седмица е най-трудна. Именно по това време трябва да се спазват най-строгите ограничения. По-късно, ако състоянието на пациента се подобри, менюто може да бъде по-разнообразно.

Трябва да спрете да ядете 12 часа преди операцията. Ето какво можете да ядете след отстраняване на апендикса:

✔ течни супи с вода;
✔ крекери от бял хляб;
✔ риба или месо на пара;
✔ желе;
✔ бъркани яйца;
✔ зеленчукова яхния.

Можете да пиете вода в неограничени количества. По-добре е да се даде предпочитание на чиста вода, компоти, чай от шипка, лайка и липа.

В продължение на шест месеца след операцията трябва да се въздържате от алкохол, газирани напитки и преработени меса: колбаси, шунки и пушени меса. Също така трябва да изключите от диетата си:

➖домати ;
➖сосове ;
➖маргарин;
➖сланина;
➖пържени и солени храни;
➖шоколад ;
➖конфитюр ;
➖силен чай или кафе ;
➖хлебни изделия.

Ако спазвате всички предписания на лекаря и диета по време на следоперативния период, това ще ви помогне постепенно да се върнете към нормалния начин на живот. А правилното хранене нормализира общото благосъстояние на човека.

Какво може и какво не може да ядете след хистеректомия

Това е една от най-трудните хирургични интервенции в гинекологията. Изисква дълго възстановяване. И ако не се спазват определени правила, могат да възникнат неприятни последици и усложнения. Ето какво можете и какво не можете да ядете след хистеректомия.

През първите 24 часа след операцията трябва да ядете само течна храна. Можете да пиете неограничени количества вода и малко нискомаслен кефир , който се усвоява добре и насища тялото с необходимите микроелементи. По-добре е да пиете течност малко по малко, но често.

След 72 часа можете да наблегнете на течни и полутечни храни, като добавите леки храни

Важно е да контролирате движенията на червата, като избягвате запек, газове или метеоризъм. Ето защо през този период може да добавите към менюто нискомаслени зеленчукови супи и бульони с малки парченца варено месо. Разрешени са и различни каши с вода или мляко, ако няма непоносимост към лактоза, чайове, омлети, риба на пара. Топлата храна трябва да се яде на малки порции.

1,5-2 месеца след коремна операция можете да преминете към редовна здравословна храна, която не причинява запек и образуване на газове. По-късно ще е добре да включите в диетата си нар, орехи и елда. Правилото е да се ядат малки порции, но често – 4-6 пъти на ден.

За целия период на възстановяване е по-добре да избягвате солени, пържени, пикантни, сладки, печени продукти и различни полуготови храни. Не можете да пиете пакетирани сокове, газирана вода, силно кафе, какао и алкохол.

Какво може и какво не може да ядете след операция на хемороиди

Разширените кръвоносни съдове в аналната област не винаги се лекуват с консервативни методи. Понякога проблемът може да бъде решен само чрез операция. Операциите могат да бъдат или радикални, или минимално инвазивни (с малка намеса). И в двата случая пациентът се нуждае от пълно спазване на следоперативен период. Особено важно е да се спазва здравословна и балансирана диета, за да се възстановите бързо и да се предотврати запек, който може да нарани ректалната лигавица.

Първите часове след операцията можете да пиете само вода или чай. Ден след това е позволено да ядете течна храна, като се съсредоточите върху бистри месни и зеленчукови бульони. През седмицата менюто е по-разнообразно и включва:

✔ каши и зеленчукови супи;
✔ постно месо и риба на пара;
✔ печени ябълки и тиква ;
✔ сушени плодове.

По-добре е да ядете на малки порции 4-6 пъти на ден, без да натоварвате червата. Колкото повече време минава след операцията, толкова по-обогатена става диетата.

По време на периода на възстановяване трябва да се откажете от сладкиши, солени и пикантни, пържени, пушени и мариновани храни. Забранени са също сладолед , различни сосове и полуготови продукти, печива, масло и маргарин, бобови растения, гъби, домати, горски плодове с малки семки, алкохол, силен чай или кафе, какао.

Пациент с хемороиди, дори дълго след операцията, трябва да се придържа към определена диета, тъй като нездравословното хранене може да предизвика рецидив.

Какво може и какво не може да се яде след операция на жлъчния мехур

Заболяванията на този орган могат да бъдат лекувани с консервативни методи. В напреднали случаи, обаче не може да се избегне хирургическа намеса. След това на пациента ще бъде предписана специална диета, която ще помогне на тялото да свикне с новото състояние. Ето какво можете да ядете в първите дни след операция на жлъчния мехур:

✔ зеленчукови и плодови сокове;
✔ вода;
✔ пасирани зеленчукови супи или бульони.

Яденето на храна е разрешено на малки порции и често – до 6 пъти на ден. Основното е, че пациентът не трябва да има метеоризъм, силно образуване на газове или подуване на корема от какъвто и да е характер. Ако пациентът е загрижен за тези симптоми, струва си да се свърже с лекар и диетолог, за да се прегледа диетата.

Седмица след операцията можете да включите в менюто постно месо на пара, зеленчуци, супи, каша с вода или мляко. Що се отнася до напитките, по-добре е да се даде предпочитание на вода, отвари от зеленчуци или шипки и слаб чай.

По-късно диетата става по-разнообразна и богата. Ето какво можете да ядете: постно месо и риба, варени яйца, омлети, извара и други ферментирали млечни продукти.

Ще трябва да се откажете от тези продукти за дълго време:

➖пържени, пикантни, осолени и пушени ястия;
➖хлебни изделия;
➖различни сладкиши;
➖газирани напитки и алкохол;
➖заведения за бързо хранене и полуфабрикати.

Какво може и какво не може да ядете след операция на червата

През първите 24 часа след операцията не трябва нито да ядете, нито да пиете. През следващите две седмици може да консумирате само течни храни и вода, за да избегнете подуване и прекомерно образуване на газове. Обърнете внимание на зърнените култури и постепенно въведете зеленчуците. Те могат да бъдат включени в диетата на третия ден след операцията.

Ферментиралите млечни продукти могат да се въвеждат постепенно, ако пациентът няма непоносимост към лактоза. Трябва да се храните малко и често – 4-6 пъти на ден, и да пиете вода в умерени количества – до два литра на ден.

Забранено е да се яде студена и топла храна. Порцията за едно хранене трябва да е с нормална температура. Не може да се комбинират например топли варени картофи и студен таратор.

По време на възстановяването на стомашно-чревния тракт от диетата трябва да се изключат:

➖ядки;
➖цитрусови плодове и бобови растения;
➖гъби;
➖карфиол и бяло зеле ;
➖кисели ябълки, круши и грозде ;
➖хлебни изделия;
➖сладки газирани напитки и алкохол.

Също така не трябва да ядете мазни, пикантни и солени храни.

Пациентите, претърпели чревна операция, трябва да се придържат към такава строга диета за поне два месеца или малко повече, ако има противопоказания. Важно е да се консултирате с лекар относно промени в диетата.

Какво може и какво не може да ядете след лапароскопия

Първите три дни след операцията трябва да се храните на малки порции и често – 5-7 пъти на ден. Трябва също да избягвате храни, които могат да причинят газове и подуване на корема.

В ранния период на рехабилитация трябва да включите в диетата:

✔ зеленчукови бульони;
✔ вода (по-добре е да замените обикновената вода с негазирана минерална вода) и слаб чай;
✔ желе, компоти и билкови отвари;
✔ плодови или ягодоплодни желета.

След известно време може да добавите каша с вода или мляко, пасирана извара, варено месо и риба, а хлябът да се замени с галета, която е по-лесно смилаема.

По време на възстановяване след лапароскопия е необходимо да се изключат от диетата:

➖бобови растения;
➖зеле;
➖ръжен хляб и печива;
➖пресни плодове ;
➖захарни изделия;
➖кисели краставички, подправки и пушени меса;
➖мазни храни, бързо хранене и преработени храни.

Също така трябва да избягвате сладки и газирани напитки, алкохол, какао, силно кафе и чай.

Какво може и какво не може да ядете след операция на ингвинална херния

След такава операция пациентът се придържа към специална диета. През първите 3-5 дни след отстраняване на херния се препоръчва да се даде предпочитание на течните храни: пилешки и зеленчукови бульони, полутечни каши, както и нискомаслено месо или риба на пара. Пилешкото месо се прави на конци, а рибата може да се намачка. Изключени са храни, които причиняват подуване, запек, метеоризъм и образуване на газове, тъй като тези симптоми могат да повлияят неблагоприятно на състоянието на следоперативния белег.

В ранния период на рехабилитация е по-добре да се храните на малки порции и често – до 7 пъти на ден и да пиете до два литра чиста вода. Можете да се върнете към нормалната си диета след премахване на шевовете.

Диетата изключва:

➖мазни и концентрирани бульони;
➖месо и риба от мастни сортове;
➖консервирани, мазни и богати въглехидрати храни;
➖плодове с твърда кожа;
➖зеленчуци, които причиняват подуване на корема;
➖газирани и алкохолни напитки, включително квас и бира.

Какво можете и какво не можете да ядете след коремна операция

Тази хирургична интервенция е придружена от увреждане на тъканите и разрушаване на защитните бариери. Следователно, след такава операция, особено на коремните органи, пациентът трябва стриктно да се придържа към инструкциите на лекаря и да спазва специална диета.

Докато червата не започнат да работят, е противопоказано да се яде и пие. Когато перисталтиката се възобнови, пациентът може да яде малко по малко на малки порции. В първите дни след операцията са разрешени зеленчукови бульони и картофено пюре. В началото можете да ядете само 2-3 супени лъжици. Ако тялото не отхвърля храната, можете леко да увеличите порцията. Това постепенно нормализира чревната функция.

След известно време можете да ядете:

✔ постни супи;
✔ кремообразни каши;
✔ рохко сварени яйца или омлети;
✔ накиснати крекери от бял хляб;
✔ зеленчуци, пюрирани на пара;
✔ диетично месо на пара или котлети на пара;
✔ неподсладен и слаб чай.

В продължение на две седмици изключвате пикантни, солени, пържени, кисели, сладки, мариновани и подправени храни. Също така не трябва да ядете бобови растения, храни, богати на фибри , силно кафе или чай, какао, алкохол и газирани напитки.

По време на рехабилитацията диетичното меню трябва да бъде съгласувано с лекуващия лекар, който ще може да коригира диетата, ако е необходимо.

Какво може и какво не може да ядете след операция на рак

Такива заболявания могат да бъдат лекувани, след което ще сте в състояние да се върнете към нормален начин на живот. Продължителността и успехът на възстановяването зависи от правилната подкрепа на тялото.

Пациентите, изправени пред предизвикателството да лекуват рак, трябва да имат достатъчно протеини, мазнини и омега-3 в диетата. Тези три компонента спомагат за подобряване на състоянието, поддържат имунитета след химиотерапия, възстановяват силата и връщането към нормален начин на живот.

Пациентите с онкология трябва да включват в диетата си:

✔ зеленчуци, плодове (включително, например, авокадо и ананас);
✔ нискомаслени ядки;
✔ изключително качествен зехтин;
✔ каша;
✔ млечни продукти, освен при непоносимост към лактоза;
✔ постно месо и риба.

Трябва да изключите всички храни с високо съдържание на мазнини, консерви и продукти от брашно. Храненето трябва да се наблюдава от лекуващия лекар и диетолог, сертифициран и обучен за изготвяне на диети на онкоболни хора.

Какво можете и какво не можете да ядете след операция на стомаха

Резекцията на стомаха – отстраняване на увредена тъкан – е крайна мярка, до която лекарите прибягват, за да спасят живота на пациента. Операцията се извършва, когато консервативното лечение не води до резултати, при тумори, сложни форми на язва и други заболявания. След операцията пациентът трябва да спазва строга диета, за да се възстанови по-бързо и да не изпитва болка.

Трябва да ядете 6-7 пъти на ден на малки порции. Необходимо е да включите здравословни храни в диетата си и да наблюдавате количеството мазнини, протеини, въглехидрати, витамини и микроелементи.

Трябва да избягвате храни, които дразнят тъканите на стомашно-чревния тракт, насърчават повишеното образуване на газове, причиняват тежест и дъмпинг синдром – състояние, при което съдържанието на стомаха бързо се движи в червата и не се усвоява.

Гастроентерологът Наталия Гришина съветва да пиете неподсладени течности, негазирана вода и бульони през първите две седмици след операция на стомаха. Мляко с 1% съдържание на мазнини също е добре дошло, но само ако този продукт се понася добре. В противен случай ще се увеличи образуването на газ. Можете също така да пиете слабо, топло кафе, протеинови напитки и специални смеси, предназначени за диетично хранене по време на рехабилитация.

През третата и четвъртата седмица след операцията диетата става по-разнообразна

Трябва да ядете на малки порции – до пет пъти на ден. Трябва да приемате поне 100 грама протеин на ден и да пиете около два литра течност. Можете да ядете зеленчуци и плодове, но те все още са термично обработени, тъй като стомашно-чревният тракт не е готов да смила сложните фибри. В допълнение, пресните плодове могат да увеличат образуването на газове и дисбиозата след прием на антибиотици.

Започвайки от петата седмица след операцията, диетата се разширява и се нарича „мека“. Продуктите в диетата трябва да са такива, че човек лесно да ги смачква с лъжица или вилица. Препоръчително е да ядете поне 90 грама протеин на ден, нарязани зеленчуци и плодове – на този етап можете постепенно да опитате да въведете пресни плодове.

— Изключва се мляко със съдържание на мазнини над 2%. Ако пациентът има непоносимост към лактоза, всички млечни продукти са забранени. Също така трябва да премахнете от диетата си растителни масла, майонеза , сладолед, торти, колбаси, сладки и газирани напитки, алкохол и пържени храни, препоръчва Наталия Гришина.

Какво може и какво не може да ядете след операция на пъпна херния

След тази хирургична интервенция рехабилитацията е лесна, а рецидивите са изключително редки. Но пациентът все още трябва да се придържа към инструкциите на лекаря и здравословна диета, която ще помогне за бързото възстановяване на тялото след стрес.

След операция за отстраняване на пъпна херния са разрешени:

✔ сушен пшеничен хляб или сухи бисквити;
✔ нискокалорични супи;
✔ елда и бял ориз ;
✔ зеленчукови и месни нискомаслени бульони;
✔ постно месо и риба, морски дарове ;
✔ варени пилешки яйца;
✔ ферментирали млечни продукти, особено извара и заквасена сметана ;
✔ свежи подправки, зеленчуци и плодове;
✔ бяла ружа и мед , сладко;
✔ разредени плодови сокове, слаб чай, плодови напитки.

Трябва да ядете малко количество храна, 4-6 пъти на ден, тъй като преяждането може да причини гадене и тежест в стомаха.

Нарушаването на диетата може да причини усложнения. Забранени са мазни, мариновани, осолени, пушени меса, сладкиши и подправки. Също така трябва да изключите от диетата:

➖различни сосове;
➖хлебни изделия;
➖полуготови продукти;
➖кисели плодове, плодове с твърда кожа;
➖зеленчуци, които причиняват подуване на корема;
➖бобови растения;
➖газирани напитки, алкохол, силен чай и кафе.

Конците обикновено се отстраняват седмица или 10 дни след операцията. След това човек може постепенно да се върне към нормалната си диета.

Какво може и какво не може да ядете след операция за отстраняване на киста

Периодът на рехабилитация и характеристиките на този период, включително храненето, зависят от това откъде е отстранена кистата. Нека да разгледаме какво можете да ядете след такава операция, използвайки за пример гинекологичните заболявания.

Можете да пиете вода в малки количества почти веднага и е по-добре да отложите първото хранене за следващия ден след операцията. Към лечебното меню се добавят варени зеленчуци, пилешко на пара, но без кожата и диетична супа. След известно време можете да включите в диетата си:

✔ сокове, плодови напитки, билкови отвари, слаб чай;
✔ печени ябълки, грейпфрути и лимони;
✔ пълнозърнест хляб ;
✔ ориз и елда;
✔ овесени ядки и ечемик ;
✔ рохко сварени яйца и омлет на пара;
✔ сухи или диетични бисквити;
✔ домати;
✔ пресен джинджифил, билки;
✔ твърди сирена.

По-добре е да изключите някои храни от диетата до края на рехабилитационния период:

➖пушени, пържени, пикантни ястия;
➖бобови растения;
➖млечни продукти;
➖сладкиши и печени изделия с мая;
➖картоф ;
➖паста, макарони;
➖праскови, круши, банани, диня, грозде;
➖всички видове зеле;
➖репички , лук, аспержи и соя;
➖царевица ;
➖ядки;
➖алкохолни и газирани напитки.

30 дни след лапароскопската интервенция можете да се върнете към обичайния си хранителен режим, но спазвайте две правила: яжте малки порции 4-6 пъти на ден и отделно протеинови и въглехидратни храни.

Какво можете и какво не можете да ядете след сърдечна операция

 

 

 

Можете да включите в диетата си пресни зеленчуци и плодове, зехтин и ленено масло, риба – например сьомга и сардини, ядки и семена. Особено трябва да се наблегне на храни, богати на фибри: пълнозърнест хляб, мляко, извара и кисело мляко. С уговорката, че млечните продукти са разрешени само ако знаете със сигурност, че нямате непоносимост към лактоза.

По-добре е да ядете храна на порции и често: от 5 до 7 пъти на ден. Необходимо е да се изключат осолени, пържени, пушени, мариновани, пикантни храни. Освен това на пациентите с проблеми на сърдечно-съдовата система са забранени алкохолът, газираните и много сладките напитки, бързата храна. Не трябва да се прекалява с печени изделия и сладкиши. За да коригирате диетата си след сърдечна операция, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Гастроентероложката д-р Наталия Гришина споделя съвети относно храненето след операция:

Д-р Наталия Гришина

— След операция, например на стомашно-чревния тракт, храната трябва да се приготвя с помощта на методи за химическо, физическо, термично и механично щадене. Изключва се лука, пресния чесън и подправките. Накратко, всякакъв вид пикантност на храната и, разбира се, изкуствени химически добавки. Храната трябва да е пасирана, приготвена по щадящ начин – без пържене или скара, не топла или студена, а с поносима температура, около 40 градуса.

На третия ден след операция на стомаха трябва да пиете достатъчно течност: 2-3 литра негазирана вода, слаб топъл чай или кафе. Пийте на малки глътки.

Популярни въпроси и отговори

Наталия Гришина отговаря на актуални въпроси за следоперативното хранене.

Трябва ли да коригирам диетата си след цезарово сечение?

– След такава операция жената може да яде бульон с бисквити 4-6 часа по-късно. След един ден може да мине на общо хранене, но трябва да запомните, че пресният черен хляб, пресните зеленчуци и плодове могат да предизвикат изразено образуване на газове и да причинят коремна болка. Също така не забравяйте за непоносимостта към млечен протеин или млечна захар. В този случай продуктите, съдържащи мляко, могат да причинят силно образуване на газове.

Какво може и какво не може да се яде след стоматологична операция?

— След дентална операция може да се появи подуване в устната кухина — това е нормална реакция на организма. Може да слагате лед, увит в кърпа, на всеки 15 минути през първите два часа след операцията. Това ще помогне за облекчаване на подуването и болката.

За да подобрите заздравяването на раните, трябва да се храните балансирано. По-добре е да се консумират негорещи течности и течни ястия, за да не се получава търкане.

Няколко дни след това се препоръчва да си приготвите бульони и супи-пюрета. Също така давайте предпочитание на храни, които имат противовъзпалителни свойства. Това са например ананаси, сливи, карфиол, броколи, цвекло, моркови, спанак и всички червени плодове.

През този период не трябва да ядете пикантни, солени, горещи, кисели и твърди храни. Също така трябва да избягвате алкохол, плодове и зеленчуци със семена, които могат да проникнат в раната и да причинят увреждане.

3-5 дни след операцията трябва да се придържате към „полутвърда“ диета. Това включва храни, които трябва да се дъвчат, но и да се разреждат със зеленчукови бульони, така че консистенцията да прилича на пюре. След премахване на шевовете можете да следвате диета „от меко към твърдо“, при която храната лесно се пасира и натрошава с вилица.

От 13-та седмица след стоматологичната операция можете да ядете всичко, вече няма ограничения.

Каква диета трябва да следвате след гинекологична операция?

— След всяка гинекологична операция трябва да се избягва „застой“ на червата, чиито прояви ще бъдат или запек, или метеоризъм. За да направите това, в първия период след операцията се препоръчва да включите в менюто:

● месни и зеленчукови бульони;
● ферментирали млечни продукти, ако пациентът няма непоносимост към лактоза;
● пресни зеленчуци и плодове;
● ронлива каша;
● растително масло.

Храната трябва да има слабително действие. Особено такова, че консумираните храни да не причиняват такива неприятни последици като образуване на газове, запек, подуване на корема и метеоризъм.

За да се възстановите след операцията по-бързо и да няма проблем с шевовете, е необходимо да се изключат храни като шоколад, силен чай и кафе, какао, алкохол, нар, извара, пюрирани супи, желе, пасирана храна. Всички горепосочени продукти са противопоказани поради факта, че забавят работата на червата и могат да имат лош ефект върху следоперативното възстановяване на жената, причинявайки много необратими последици за тялото.

Трябва да се придържате към такава диета за около 2-4 месеца, а по-късно може да се върнете към обичайния си начин на живот, включително и хранене. Жената трябва да се консултира с лекар, който ще може да коригира диетата въз основа състоянието на пациента.

Източник: ayzdorov.ru

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – ускорява заздравяването на рани

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *