Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Синдром на неспокойните крака: Какво представлява и какви са причините?

Синдром на неспокойните крака е състояние, което пречи на съня и може да доведе до сънливост през деня и влошаване на цялостното качество на живот

синдром на неспокойните крака

Синдром на неспокойните крака, който е известен също като болест на Уилис-Екбом, е често срещано неврологично разстройство на съня, което причинява неконтролируемо желание за движение на краката поради усещане за сърбеж, пълзене на нещо по тях и други.

„Влошава се, когато седите или лежите за известно време. Потрепването или ритането с крака обикновено се случва по време на сън“, казва Прети Девнани, лекар в Кливландския клиничен център за нарушения на съня и член на “American Academy of Sleep Medicine”.

Националният институт по здравеопазване на САЩ казва, че синдром на неспокойните крака може да се наблюдава на всяка възраст, както при мъже, така и при жени, въпреки че повечето хора, страдащи от състоянието, са жени.

Ето всичко, което трябва да знаете за състоянието, причините, поради които може да се появи и отключващите фактори.

Прети Девнани, лекар в Кливландския клиничен център за нарушения на съня и член на “American Academy of Sleep Medicine”
Прети Девнани, лекар в Кливландския клиничен център за нарушения на съня и член на “American Academy of Sleep Medicine”

 

Какви са здравословните причини за появата на синдром на неспокойните крака?

 

Няма точно обяснение за появата на състоянието, но учените имат предположения.

• Генетика – Понякога може да се дължи на генетично наследство, особено ако състоянието започва преди 40-годишна възраст. Между 40 процента и 90 процента от хората, страдащи от този синдром, имат поне един пряк роднина (родител, брат или сестра) с това състояние, според Sleep Foundation.

• Дисбаланс на допамина – Смята се, че нарушеното предаване на допаминови сигнали в базалните ганглии на мозъка може да играе роля. Базалните ганглии използват допамин, за да произведат гладка, целенасочена мускулна активност и движение. Когато тези пътища са нарушени, може да се наблюдават неволни движения, особено през нощта, когато нивата на допамин намаляват. Хората с болестта на Паркинсон, която се характеризира с мускулна скованост и треперене на ръцете, краката или челюстта, са изложени на повишен риск от развитие на състоянието, според д-р Джон Клайн, лицензиран клиничен психолог, специализирал в областта на съня и член на Американския съвет по медицина на съня.

• Бременност – Синдром на неспокойните крака засяга около 20 процента от всички бременни жени, според проучване, публикувано през 2020 г. в Journal of Primary Care & Community Health. Обикновено се появява през третото тримесечие. „Ако започне по време на бременност, има голям шанс, след като родите, симптомите на синдрома на неспокойните крака да изчезнат сами”, успокоява д-р Клайн.

• Недостиг на желязо – Състоянието също може да бъде причинено от дефицит на желязо в мозъка, защото минералът играе ключова роля в производството на допамин. „Дефицитът на желязо може да изостри симптомите“, казва д-р Девнани.

д-р Джон Клайн, лицензиран клиничен психолог, специализирал в областта на съня и член на Американския съвет по медицина на съня
д-р Джон Клайн, лицензиран клиничен психолог, специализирал в областта на съня и член на Американския съвет по медицина на съня

 

А могат ли външни фактори да задействат синдром на неспокойните крака или да влошат състоянието?

 

Синдромът може да бъде задействан от начина на живот, диетата или текущи медицински състояния. За да установите кои са тригерите (нещата, които го задействат), е добре да си записвате навиците на хранене, упражненията, лекарствата и качеството на съня и да следите кога се появява проблемът.

Ако симптомите не отшумяват и ви държат будни през нощта, посетете лекаря си. „Може да се нуждаете от кръвен тест, за да проверите за дефицит на желязо”, напомня Девнани.

Външни фактори, които могат да задействат състоянието:

 

1. Лекарства

Лекарствата са един от най-честите тригери на синдрома. Девнани посочва следните медикаменти, които могат да влошат проблема:

• Антихистамини без рецепта, лекарства за настинка и алергия

• Антидепресанти

• Лекарства против гадене

 

2. Продължително седене

Синдром на неспокойните крака може да се появи, когато сте принудени да седите за дълги периоди от време, без възможност да станете. Може да го избегнете, като си избирате места в автобуса, самолета или киносалона, от които може лесно да се изправите и да се разходите. Добър съвет е също да дръжите ума си стимулиран по време на продължителното седене, като играете игри, занимавате се с хоби или четете книга.

Ако цял ден се взирате в екрана на компютъра си, изберете бюро с щранг, за да можете да работите изправени няколко часа.

 

3. Кофеин и алкохол

Приемът на стимуланти или депресанти близо до времето за лягане може сериозно да наруши съня. Подобно на някои лекарства, кофеинът и алкохолът влошат проблема.

Алкохолът преди лягане може помогне да заспите по-бързо, но също така увеличава събужданията през нощта. А кафето пречи на заспиването и води до повърхностен и неспокоен сън.

 

Независимо от причината или отключващия фактор, потърсете решение на проблема

 

Това е състояние, което пречи на съня. Не е опасно, но може да доведе до чувство на сънливост през деня и да повлияе на качеството на живот. Добрият сън е един от основните фактори за много от процесите в организма и липсата му може да доведе до много по-сериозни заболявания.

Говорете с лекаря си, ако имате синдром на неспокойните крака, за да се определи какви са причините и задействащите фактори на състоянието и да се вземат мерки навреме.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *