Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво може да причини затруднено дишане

Понякога след обилна вечеря се появява такава тежест в стомаха, че заедно с нея се появява и затруднено дишане

затруднено дишане

Храносмилането и дишането са много по-тясно свързани, отколкото може да се предположи. Има обаче и други причини за затруднено дишане.

Д-р Сергей Вялов, гастроентеролог, хепатолог и кандидат на медицинските науки обяснява кои са те.

Има много причини за затруднено дишане или задух

Този симптом винаги изисква повишено внимание. Все пак дишането е живот!

В челната тройка

Най-често задухът възниква поради остри и хронични заболявания на бронхопулмоналната система. Но може да се появи и заради заболявания, развиващи се извън него. Сред тях са хронична сърдечна недостатъчност, затлъстяване и тежка желязодефицитна анемия. Най-честата причина за задух е тютюнопушенето. Това е основният рисков фактор за развитието на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която според СЗО е четвъртата причина за смърт в света. В някои години ХОББ, изпреварвайки възпалителните заболявания на дихателните пътища, избухва в печалната тройка.

Д-р Сергей Вялов

Често проблемите с дишането възникват във връзка с различни остри респираторни вирусни инфекции

По този начин при грип задухът обикновено се свързва с възпаление на дихателните пътища и признаци на интоксикация. Дихателните пътища се стесняват поради подуване и натрупване на слуз. Понякога задухът е придружен от усещане за липса на въздух и бърза умора. При бронхит се появява недостиг на въздух, тъй като е налице възпаление на бронхите. Когато човек кашля често, той произвежда много храчки, което затруднява дишането.

Понякога няма истински респираторни проблеми, но дишането обикновено се затруднява

Има моменти, в които човек дори си мисли, че ще се задуши. Това се случва при развитие на психогенен задух, който може да се появи при хора, страдащи от тревожно разстройство. Това е функционално нарушение на дишането, придружено от хипервентилация на белите дробове. Човек диша често, въпреки че няма повишена нужда от кислород. Концентрацията му в кръвта е също е нормална.

Тревожността може да причини и други здравословни проблеми, най-често в храносмилателния тракт

Постоянният стрес често води до функционална диспепсия (развитие на стомашен дискомфорт) и синдром на раздразнените черва (IBS), който се проявява с честа диария или запек, придружени от коремна болка. Източникът на всички тези нарушения е неправилната нервна регулация на органите, нарушаваща тяхната подвижност.

Психологическото състояние на човек значително влияе върху функционирането на автономната нервна система и хормоналните нива. За да се елиминират такива нарушения, се използват лекарства, които подобряват стомашно-чревната подвижност. Но такова лечение, разбира се, е симптоматично, тъй като не елиминира основната причина за разстройството. Много по-ефективно, макар и по-трудно е да се реши проблемът с тревожността. Ако успеете да се отървете от него, бонус към нормализиране на дишането и честотата на изпражненията ще бъде намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, които, уви, също често възникват поради хроничен стрес.

Имунната система полудя

Ако човек, който има чревни заболявания, страда от задух, най-вероятно това са паралелни процеси, които имат общи причини. Много по-рядко се случва първоначално да бъдат засегнати червата, а резултатът от това да се появи проблем с дихателната система. Възпалителните заболявания на червата (IBD), като болест на Крон и улцерозен колит, възникват, когато имунната система се срине и започне да бърка „себе си“ с „не-себе си“, което води до атака на вътрешните органи на човек. Следователно, тези заболявания могат да имат и извънчревни прояви.

Бронхопулмоналната система е рядка цел за автоимунно възпаление при IBD

На фона на възпалително заболяване на червата понякога пациентите развиват хроничен бронхит, алвеолит, плеврит, интерстициална пневмония и бронхиектазии. Белодробните заболявания водят до действителен задух и намалени нива на кислород в кръвта.

Странна връзка

Алергиите често са сред причините за поставяне на диагноза бронхиална астма. Бронхите набъбват, стесняват се и въздухът трудно преминава през тях. В резултат на това възниква специфичен задух: при астма човек вдишва нормално, но му е трудно да издиша.

Но какво общо имат червата с това?

Изследванията показват, че нарушената микрофлора може да увеличи риска както от бронхиална астма, така и от други алергични заболявания. Микробиомът като цяло значително влияе върху имунитета. При излишък от „лоши“ бактерии в червата често започва възпаление и се увеличава чревната пропускливост за бактериални токсини, които причиняват патологични имунни реакции.

Ако при пациент с астма или друго алергично заболяване се установят промени в чревния микробиом, тогава освен специфично лечение с инхалаторни кортикостероиди, ще трябва да се възстанови и чревната лигавица.

Важно!

При COVID-19 задухът може да бъде един от първите симптоми на заболяването. Това се дължи на увреждане на белодробната тъкан от вируса, което води до възпаление на белите дробове и влошаване на газообмена в тях. Коронавирусната инфекция често води не само до тежък задух, но и периодична или упорита кашлица, както и болка в гърдите. В някои случаи пациентите се нуждаят от хоспитализация и кислородна терапия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *