Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Остеоартрит на коляното – кои са най-подходящите обувки за състоянието?

Обувките са много важни за ограничаване на болката и прогресирането на заболяването при остеоартрит на коляното

обувки за остеоартрит на коляното
Изборът на обувки е особено важен за хората, които имат остеоартрит. Обувките могат да влошат състоянието или да облекчат симптомите му.

Хиляди хора страдат от остеоартрит на колянната става. Тоя е състояние, при което хрущяла и други тъкани прогресивно се увреждат. Остеоартритът е най-често срещания тип артрит. Хората със засегната става на коляното често усещат „стържене”, когато се движат и може да имат затруднения с ходенето или изкачването на стълби.

Някои обувки могат да повлияят положително върху симптомите на състоянието, както и да ограничат болката и прогресирането му.

 

Най-лошите обувки за остеоартрит на коляното

 

Обувки тип сабо: „Тези обувки са лош избор за хора с остеоартрит, тъй като натоварват силно коляното“, казва Наджия Шакур, ревматолог и професор в Медицинския център на Университета Ръш в Чикаго. Ставното натоварване се отнася определя от силата, приложена върху става по време на дейност, казва тя. „Искате да намалите натоварването на коляното, а не да го увеличите.“

Обувки с висок ток: „Като цяло, токчетата са абсолютно забранени, ако имате остеоартрит на коляното“, казва д-р Шакур. Тези обувки могат дори да увеличат риска от развитие на остеоартрит според някои проучвания. „Токчетата значително увеличават натоварването на коляното“, категорична е проф. Шакур.

Нейният съвет за жени с остеоартрит, които не биха се отказали от токчетата си, е да ги носят само при специални поводи, а не всеки ден. „Увреждането на коляното е кумулативно (прогресиращо)“, напомня тя.

Поддържащи маратонки: Вярвате или не, поддържащите обувки може да не са най-добрият начин за управление на симптомите на остеоартрит на колянната става. „Не искате твърде много опора на арката“, категорична е докторката. Пронацията е позицията на стъпалото, и начина, по който тялото разпределя тежестта, така че никоя отделна става да не се претоварва, а маратонките, които поддържат свода, предотвратяват тази отпусната позиция на стъпалото.

Наджия Шакур, ревматолог и професор в Медицинския център на Университета Ръш в Чикаго
Наджия Шакур, ревматолог и професор в Медицинския център на Университета Ръш в Чикаго

 

Най-добрите обувки за остеоартрит на коляното

 

Меки, гъвкави маратонки: Потърсете меки, плоски, гъвкави маратонки или обувки за ходене, предназначени да имитират биомеханиката на ходенето бос.

Дамски обувки/Балеринки без ток: „Тези обувки са доста добър избор за хора с остеоартрит“, казва Шакур. „Те са гъвкави и нямат повдигане на петата.“

Меки, гъвкави обувки: „Ако имате важен повод, на който не върви да отидете по маратонки, търсете обувки, които са гъвкави и меки, които ще се разширят и няма да стягат стъпалото и да причинят болка в краката или други проблеми“, съветва ревматоложката.

Джапанки:  Те са добри за остеоартрит на коляното, но имат един недостатък. „Те не са лоши за състоянието, но могат да доведат до падане“, предупеждава Шакур. Това важи особено за по-възрастните хора.

Имайте предвид, че тези опции за обувки вероятно са добри за хора с най-често срещания тип колянен остеоартрит, който засяга медиалния лигамент. Говорете с вашия лекар, ако не сте сигурни кой тип остеоартрит имате и го попитайте за препоръки относно най-добрите за вас обувки.

 

Съвети при пазаруване на обувки:

 

Основните качества, които трябва да търсите в една обувка, ако имате остеоартрит на коляното, включват: ·

  • Да носят усещането за ходене бос·
  • Да имат минимална или никаква опора на свода·
  • Да са гъвкави·
  • Да са меки и да се отпускат лесно

Удобството също е много важно. Така че ако обувката ви е неудобна, изобщо не си заслужава да я купувате.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Артромин
АРТРОМИН – при болка и дискомфорт в ставите, за свобода на движението

LecoVita Хидро КОЛАГЕН Мулти Актив се препоръчва при различни дегенеративни и възпалителни ставни заболявания, както и при травми на опорно-двигателната система.

„Приемам LecoVita Хидро КОЛАГЕН Мулти Актив от около 3 месеца и искам да ви кажа, че работи перфектно! Болките ми изчезнаха, чувствам се отлично!“ – Катя.

LecoVita Хидро КОЛАГЕН Мулти Актив
LecoVita Хидро КОЛАГЕН Мулти Актив

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *