Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Замърсен въздух вкъщи: 6 основни причини

Експерт по качеството на въздуха разкрива какво може да се крие във въздуха, който дишаме вкъщи

замърсен въздух вкъщи

Не се заблуждавайте, че въздухът, който дишате в дома си, е чист. „Може да има редица замърсители и дразнители във въздуха на закрито“, казва Кенет Мендес, президент и главен изпълнителен директор на Американската фондация за астма и алергия (AAFA). „Налични са много неща, които могат да имат отрицателно въздействие върху качеството на въздуха в помещенията“, добавя той. Ето основните скрити опасности и причинители на замърсен въздух вкъщи.

 

Летливи органични съединения

Летливите органични съединения (ЛОС) са малки молекули, съдържащи въглерод, които се намират предимно в газова форма при стайна температура. „Изненадващо може да има два до пет пъти повече ЛОС на закрито, отколкото на открито“, подчертава Мендес. Тези газове се отделят във въздуха от различни продукти или процеси. „Поради своето газообразно състояние и малкия си размер ЛОС могат да раздразнят дихателните ви пътища (както и очите и кожата)“, добавя той.

 

Пушене на закрито

Пушенето и димът могат да влошат качеството на въздуха във вашия дом. „Може би не подозирате, но е вреден дори дима от храната, когато готвите, палите свещи или огън или използвате уреди, работещи с газ”, казва Медез. А тютюнопушенето на закрито и вдишването на дима е доказано вредно от множество изследвания и е абсолютно задължително, ако искате да дишате сравнително по-чист въздух у дома.

 

Мухъл

Мухълът може да бъде проблем навсякъде, но е особено вреден, когато го има вкъщи. „ Мухъл най-често има в общите домакински помещения, които са склонни да остават мокри и влажни, като бани, перални, кухни и мазета“, казва Мендес. „Мухълът расте там, където има влага и липса на циркулация на въздуха.“, добавя още експертът по качеството на въздуха.

Кенет Мендес, президент и главен изпълнителен директор на Американската фондация за астма и алергия (AAFA)
Кенет Мендес, президент и главен изпълнителен директор на Американската фондация за астма и алергия (AAFA)

 

Полени

Полените са прашец, който се отделя от треви, дървета, храсти и т.н. Те може да проникнат в дома ви през отворени прозорци и врати. „Прашец може също да се пренася върху обувките, дрехите и дори косата ви“, казва Мендес. „Той може да се утаи върху повърхности и да стане част от праха във вашия дом и да причинява алергични реакции”, подчетава експертът.

 

Животински пърхот

Животински пърхот се среща много често в домовете, където има домашни любимци. Пърхотът на домашните животни лесно се пренася върху дрехите и може да се разпространи дори в чужди домове. По този начин и хората, които не са собственици на домашни любимци, също може да бъдат засегнати от алергични реакции.

 

Прахови акари

Праховите акари са най-честият отключващ фактор за целогодишни алергии и до 30 процента от населението е чувствително към прахови акари. „Алергията към прахови акари може също да предизвика алергична астма и атопичен дерматит (екзема)“, предупрежава Мендес. Може да не успеете напълно да освободите жилищното си пространство от прахови акари, но може да предприемете стъпки, за да намалите излагането си на тях и последващите алергични реакции. Тези микроскопични създания са най-често срещания причинител на замърсен въздух вкъщи.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *