Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ниската заплата удря сърцето: Учени разбраха какви работни проблеми са опасни за здравето

Канадски изследователи: дисбалансът между усилията и наградите е толкова лош за сърцето, колкото и затлъстяването

 заплата

Ниското заплащане убива хората не само морално, но и в буквалния смисъл на думата. До този извод са стигнали учени от изследователския център на университета Лавал в Квебек (Канада). Експертите са анализирали данни в продължение на почти 19 години наблюдение, в което са взели участие 6465 работещи – 3118 мъже и 3347 жени, обикновени работници, техници, офис служители и дори висши мениджъри. Използвайки специални техники за обективна оценка на различни рискови фактори, изследователите стигнаха до разочароващо заключение.

Стресът и претоварването на работното място, както и несъответствието между положените усилия и полученото възнаграждение повишават значително риска от сърдечно-съдови заболявания. Този модел, който повечето от нас отдавна подозират, е изведен от авторите на научната работа. То разкри няколко нюанса:

1. Мъжете страдат най-много от проблемите в работата. При жените ролята на този рисков фактор в това изследване се оказва едва забележима (!).

2. Ако служител страда от едно от обстоятелствата – или прекомерна работа, или неадекватно възнаграждение, тогава рискът от сърдечно заболяване се увеличава почти наполовина, с 49%.

3. За мъжете, които са претоварени и ниско платени (според тях), рискът от сърдечно-съдови патологии се удвоява, със 103%!

Трябва да се отбележи, че не само неадекватното заплащане удря сърцето, поясняват изследователите

В допълнение към него понятието „възнаграждение“ включва морално признание на трудовите заслуги на служителя (дори обикновена словесна благодарност и похвала от началниците), както и гаранции за нормалното редуване на заетост и почивка (възможност да излезете в платен отпуск, како и да имате пълна почивка през уикендите). Ако всичко това липсва или е недостатъчно, нарастват заплахите за сърдечно-съдовата система.

За да покажат още по-ясно вредата от подценяването на труда, учените цитираха шокиращ факт

Този рисков фактор е толкова опасен за сърцето, колкото и… затлъстяването. А то, както знаете, е сред основните виновници за инфаркти, инсулти и много други заболявания.

Какво може да се направи? Как да работим и живеем по-нататък, след като вече знаем колко опасно е човек да е недооценен на работното място? Не е ли леко преувеличена ужасната вероятност работата да е заплаха за здравето по този начин? На тези и други въпроси отговаря професор д-р Филип Копилов, кардиолог.

Д-р Филип Копилов

Защо мъжете страдат повече?

– Това изследване има една особеност. Най-висок риск от проблеми в работата се наблюдава при мъже на възраст 45-50 години. Тази възраст е свързана с появата на сърдечно-съдови заболявания при тях, обяснява проф. Копилов. – От друга страна се смята, че жените по-лесно и гъвкаво възприемат трудностите в кариерата. Затова служебните неприятности, макар да им причиняват стрес, все пак е в по-малка степен. Докато за много мъже кариерата им е толкова важна, че подценяването на работата им буквално удря в сърцето.

Оправдано ли е да се приравнява вредата от преумората на работното място и неадекватното възнаграждение със затлъстяването?

– Да, това наистина са доста съпоставими рискови фактори. При хроничен стрес, причинен от проблеми в кариерата или работата, нивото на хормона кортизол постоянно остава високо. Това допринася за повишаване на кръвното налягане и нивата на глюкозата и ускорява развитието на атеросклероза. Резултатът може да бъде дори сърдечно-съдови инциденти, инфаркти и инсулти.

Интересуват ли се кардиолозите от онова, което се случва с човек на работата му?

– На практика такива въпроси рядко се задават, тъй като малко може да се предложи за решаване на проблема. Радикалният вариант е да напуснете и да си потърсите друга работа, но това може да създаде още повече затруднения и да влоши стреса. Друг начин е да работите с психотерапевт, за да промените отношението си към проблема, като по-разумно възприемате проблемите с кариерата. Това обаче също не е достъпно за всички.

Съвет от кардиолог: Направете нещо, с което можете да повлияете

Здравето на сърцето и кръвоносните съдове зависи от редица фактори, с изключение на стреса, напомня проф. Копилов. Затова се опитайте да поемете контрол над онези фактори, на които можете да повлияете. Това във всеки случай ще намали риска от заболявания на кръвоносната система.

1. Следете кръвното налягане

Препоръчително е да се измерва веднъж годишно след като навършите 40-годишна възраст. При заседнал начин на живот, наднормено тегло и ако пушите – от 35 години. Ако показанията достигнат 140/90 mm Hg, това е хипертония и определено трябва да се консултирате с лекар.

2. Проверявайте нивата на кръвната захар и холестерол веднъж годишно на възраст от 35-40 години.

3. Опитайте се да спите достатъчно

4. Движете се повече. В същото време упражненията трябва да са безопасни, без да претоварват сърцето и кръвоносните съдове. Преди тренировка във фитнес залата е препоръчително да се консултирате със спортен лекар. Най-простото, безопасно и най-полезно упражнение за кръвоносната система е кардио ходенето. Това са разходки с бързо темпо, но така, че да няма силен задух.

5. Откажете пушенето

Този рисков фактор за кръвоносните съдове и сърцето е дори по-разрушителен от стреса, подчертава д-р Копилов.

Психиатър също може да помогне

Трудностите в работата могат да доведат до емоционално прегаряне. Ако не се направи нищо, това от своя страна се отразява на физическото здраве, включително и на сърдечно-съдовата система. Примери за типични ситуации, които водят до прегаряне са: когато често се налага да полагате извънреден труд, шефът винаги е недоволен, а около вас цари нервна атмосфера. Или човек влиза в режим на монотонно, стереотипно действие, без да получава удовлетворение от процеса, и изпълнява работата си механично.

Най-честите симптоми на емоционално прегаряне са апатия, депресия, нежелание за работа, включително след почивни дни и отпуски, затруднена концентрация по време на трудовия процес, намалена производителност и разочарование. Може също да се появят раздразнителност, тревожност и нарушения на съня. Ако тези признаци не изчезват, изтощават и намаляват качеството на живот, специалистът съветва да се консултирате с психиатър или психотерапевт. Навременните мерки, взети при емоционално прегаряне, ще помогнат за предпазване от неговите усложнения, включително и намаляване на рисковете от сърдечно-съдови заболявания.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *