Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли витамин D да забави стареенето?

С напредването на възрастта витамин D се абсорбира по-трудно от организма и може да се наложи прием на добавки за набавянето на достатъчни количества

витамин D

Няма стандартна процедура за спиране на стареенето, нито лечение за напредването на възрастта. Всички лекари и учени са съгласни, че не може да върнем биологичните си часовници.

Някои казват, че ползите от постоянните, редовни упражнения и здравословната диета са несравними.

Но ако има една добавка, за която почти всеки, който се старае към дълголетие, може да се съгласи че действа, може би е витамин D.

Експертът по имунната система д-р Антъни Фаучи, изследователят на борбата със стареенето Жоао Педро де Магалхаес и милиардерът, инвестиращ в дълголетие Кристиан Ангермайер, споделят, че приемат добавки с витамин D в различни дози и по различно време на годината.

Д-р Антъни Фаучи, имунолог с множество приноси към основни и клинични изследвания върху патогенезата и лечението на имуномедиирани и инфекциозни заболявания

 

Витамин D помага за усвояването на калций, което намалява възпалението

 

Витамин D помага на червата да абсорбират калций от храната, поддържайки костите здрави и силни. Когато организма не усвоява достатъчно калций, тялото започва да си го набавя от костите, за да задоволи нуждите си.

Проучванията последователно показват, че възрастните хора, които приемат добавки с витамин D (вариращи от 400 до 800 международни единици на ден), имат значително по-малък риск от счупване на кости.

Известно е също, че адекватният прием на този витамин помага за предотвратяване на мускулни крампи и спазми, намалява възпалението и подобрява имунната функция.

 

Колко витамин D трябва да си набавяте?

 

Децата и възрастните до 69-годишна възраст имат една и съща препоръчителна дневна доза (600 международни единици).

За повечето хора около 15 до 20 минути излагане на слънце през летните месеци трябва да са достатъчни за набавяне на нужното количество от витамина.

Мазната риба като сьомга или риба тон, както и (в по-малка степен) говеждо месо и яйчни жълтъци, също могат да помогнат за попълване на нужните количества витамин D. Хората, които редовно излизат на слънце и се хранят добре, може изобщо да не се нуждаят от добавка.

Но има някои групи хора, които трябва да обмислят приема на добавки през цялата година, включително:

  • Стари хора (с напредването на възрастта организмът не могже да абсорбира нужните количества толкова добре)
  • Хора, които не са редовно на слънце или не ядат достатъчно храни, богати на витамин D
  • Хора с по-тъмна кожа (което може да затрудни усвояването на витамина от слънцето)

Важно е обаче да не се прекалява с приема, защото предозирането може да доведе до опасно натрупване на калций в бъбреците, сърцето, кръвта и белите дробове.

Източници: https://www.insider.com; https://www.freepik.com/

Течен витамин D3
Течен витамин D3 с вкус на горски плодове (Vitamin D3)- за здрави кости

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *