Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Колоноскопия и гастроскопия – как да преодолеете страха от тези процедури

Гастроскопия и колоноскопия – какви са тези техники и колко често се използват в гастроентерологичната практика?

колоноскопия и гастроскопия

Колоноскопия и гастроскопия са съвременни методи за инструментална диагностика. В първия случай сондата се вкарва в хранопровода, за да се изследва стомаха и дванадесетопръстника, във втория – в ануса, за да се изследват ректума и дебелото черво.

Такива процедури са рутинни днес и се извършват с помощта на специални ендоскопски устройства. Това са високотехнологични продукти, които представляват гъвкави тръби, оборудвани с източник на светлина и видеокамера.

Клиницистите много често насочват пациентите за гастроскопия и колоноскопия, тъй като тези техники не само позволяват да се изясни диагнозата, но и предотвратяват ранните форми на рак на стомашно-чревния тракт. Експертната ендоскопия е ключът към точното определяне на заболяването и предотвратяване развитието на онкология.

Професор Майкъл Бретауер

Има ли други видове ендоскопско изследване на храносмилателния тракт?

Капсулната ендоскопия е отлична техника не само за скрининг на стомашно-чревния тракт, но и за диагностициране на възпаления и чревни тумори.

Такова изследване не изисква ендоскопи, анестезия или някаква седация. Защо? Защото се свежда до това пациентът да погълне капсула, оборудвана с две видеокамери. Докато преминава през органите, се правят снимки и се изпращат на апарат, където лекарят може да оцени състоянието на лигавиците.

При какви симптоми най-често се предписват ендоскопски методи на изследване?

Всички симптоми, свързани с храносмилането, могат да предупредят лекаря и да послужат като основание за насочване към ендоскопски методи за изследване.

В този случай разнообразието от клинични прояви е просто невероятно. Никоя друга телесна система не е пълна с толкова много от тях. Това включва различни болки и спазми в корема, оригване, киселини, подуване на корема, дискомфорт, промени в изпражненията, кръв в изпражненията и т.н. Дори кашлицата може да показва проблеми със стомашно-чревния тракт. Например, така се проявява хиаталната херния. И болката от стомашна язва може да бъде локализирана в лумбалната област, което първоначално може да подведе дори опитен лекар.

Затова, дори при минимални симптоми и коремен дискомфорт или необичайни промени в храносмилането, незабавно се свържете с лекар или гастроентеролог.

Извършват ли се ендоскопски методи за изследване с превантивна цел?

Тези методи се използват и за скринингова диагностика. Така понякога се открива инфекция с Helicobacter pylori, която е хронична и безсимптомна. При колоноскопия често се откриват полипи – доброкачествени тумори на дебелото черво. Те могат да станат злокачествени и следователно трябва да бъдат премахнати (което позволява да се предотврати появата на рак).

На каква възраст е препоръчително да се направи такъв скрининг (колоноскопия и гастроскопия) и има ли рискови групи, които трябва да се подложат на такова изследване?

Скрининговите изследвания предполагат, че можете да се подложите на ендоскопия от определена възраст, дори ако нищо не ви притеснява, по отношение здравето и добрата работа на стомашно-чревния тракт. За гастроскопия това са 30 години, за колоноскопия – 45.

Разбира се, има групи от населението, които трябва да извършват тази процедура по-рано и по-често. Например хора, чиито роднини са страдали от злокачествени заболявания на стомашно-чревния тракт, пациенти с възпалителни заболявания на червата или атрофичен гастрит.

Трябва да се каже, че необходимостта от ендоскопия и честотата на динамично ендоскопско наблюдение се определят от лекуващия лекар. Тоест, първоначално трябва да се консултирате с лекар. Специалистът ще проучи медицинската история, ще проведе преглед, след което ще определи рисковете и въз основа на това ще направи своите препоръки.

Колко вредни са ендоскопските методи за изследване за лигавиците на червата, хранопровода и стомаха?

В медицината често трябва да се претеглят ползите и вредите. Класически пример са антибиотиците. Да, те причиняват известно увреждане на черния дроб, но също така вършат жизненоважната задача да убиват патогенни бактерии.

Ще навреди ли сондата? Естествено, това е необичайна ситуация за хранопровода. По-специално, процедурата може да доведе до дразнене на лигавицата. Въпреки това, благодарение на подобни изследвания, ние получаваме ценна информация за състоянието на горната част на стомашно-чревния тракт. С помощта на гастроскопията може да се открият навреме тумори и други заболявания. Често това спасява живота на човек.

Как се провеждат тези изследвания? Какъв е диаметърът на сондите и колко е болезнено?

Пациентите често се интересуват от техническите характеристики на ендоскопите. Трябва обаче да се отбележи, че нито диаметърът на тръбата, нито дълбочината на нейното вкарване в тялото по никакъв начин не влияят на неприятните и болезнени усещания, които могат да възникнат при изпълнение на определени техники. Следователно не трябва да се обръща внимание на това.

Препоръчително е тези изследвания да се правят под лека лекарствена анестезия. По време на него тялото ви се наблюдава от лекар-анестезиолог, който много внимателно контролира количеството сънотворни и нивото на седация. Събуждането е 7 минути след прегледа в добро настроение, без болка.

Колко време отнема тази процедура?

Средно тази процедура при медикаментозен сън продължава 30-40 минути. Времето може да се увеличи, ако се извършват някакви хирургични интралуминални манипулации, за които, разбира се, пациентът е предупреден предварително. Освен това, той предварително дава своето писмено съгласие.

Как правилно да се подготвим за такова изследване?

Ендоскопията изисква предварителна подготовка. И ако при изследване на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника просто трябва да отидете в клиниката на празен стомах (т.е. да не ядете и не пиете нищо сутрин), тогава за изследване на червата, било то капсулна ендоскопия или колоноскопия, има специални мерки. В продължение на 2-3 дни на пациента се предписва диета без шлаки, т.е. изключване на всички плодове и зеленчуци, ядки, семена, зърнени храни и мляко. В навечерието на процедурата трябва да се пие почистващо лекарство. Гастроентеролог и ендоскопист ще ви обяснят режима на дозиране.

Колкото по-добра е подготовката, толкова по-достоверен ще бъде резултатът от изследването.

Възможно ли е да се постави диагноза само въз основа на данни от гастро- или колоноскопия?

Високата точност на ендоскопските техники за поставяне на диагноза е извън съмнение. Заболявания като язви, рак, полипи, дивертикули и възпаления на лигавицата се „виждат“ лесно от тези устройства.

Разбира се, извършва се и биопсия, тоест вземане на малки фрагменти от патологична тъкан със специални щипци. Хистолог ще ги изследва под микроскоп и ще постави по-точна и окончателна диагноза.

Храносмилателната система обаче не се ограничава само до стомашно-чревния тракт. Включва и големи жлези – черния дроб и панкреаса. Заболяванията на тези органи изискват допълнителни диагностични методи. Например ултразвук, CT или MRI. Но, хиаталната херния, която много често затруднява комфортното храносмилане и дори сън на пациентите, се открива само с помощта на рентгеново изследване с барий.

Възможно ли е да се извършват ендоскопски операции по време на колоноскопия или гастроскопия? Например, ако се забележи полип, веднага ли се отстранява? Или това се прави отделно?

Правилно е отбелязано, че често диагностичната процедура се превръща в оперативна. Това се нарича ендоскопска интралуминална хирургия. Тоест извършва се отстраняване на образувания, субмукозна миотомия, спиране на вътрешно кървене, отстраняване на камъни от жлъчния мехур, инсталиране на специални саморазширяващи се стентове директно през ендоскопа, без разрези по кожата, със специални инструменти за еднократна употреба.

Колкото до полипектомията на дебелото черво, тя наистина се превръща в рутинна процедура за клиниките у нас. Единственият въпрос е размерът и броят на израстъците. Възможно е лекарят да препоръча хоспитализация в болница за 1-2 дни за безопасност на пациента и за предотвратяване на евентуални усложнения.

Трябва да знаете, че дори отстраняването на малко образувание от стомашно-чревния тракт е операция и може да доведе до нежелани последици.

Много пациенти се плашат от подобни изследвания. Има няколко опасения за това – страх от самата процедура, страх от сериозна диагноза, а също и срамежливост или неловкост. Как да се справим с това?

Всяко „нахлуване“ в тялото предизвиква страх, срам и безпокойство. Това е съвсем нормално за хората и, разбира се, инвазивните ендоскопски изследвания не правят изключение.

Ако трябва да се подложите на ендоскопия, първо трябва да се консултирате с вашия лекуващ лекар, който ще ви разкаже всичко подробно за процедурата и ще ви помогне с подготовката.

Често страховете възникват поради липса на информация. По правило лекарите разсейват всички тези страхове по време на консултациите.

Медицинска редакция на статията: професор Майкъл Бретауер, гастроентеролог в Университетската болница в Осло

Източник: www.cbc.ca

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *