Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

През ноември ще тестват първия български хеликоптер за спешна помощ

Спешната помощ по въздух в България става реалност. От другия месец започват тестовите полети.

хеликоптер за спешна помощ
Изображението е илюстративно.

В средата на ноември месец първия хеликоптер за спешна помощ в българия ще започне тестови полети. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов на посещение в италианския град Верджате, където в момента се конструира първия от 6 хеликоптера за спешна помощ по въздух.

Делегацията на България, водена от Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията, бе посрещната от вицепрезидента по международни продажби на компанията Leonardo S.p.A, която произвежда хеликоптерите. Министърът на транспорта подчерта, че дружеството „България Хели Мед Сървиз” ЕООД ще разполага с лиценз за използване на хеликоптера до пристигането му у нас.

По думите на министър Гвоздейков България ще разполага с най-ново поколение хеликоптери и ще има достъп до най-модерната и най-добрата авионика за спешна помощ.

По време на разговорите с Leonardo S.p.A и Министерството на здравеопазването са обсъдени и възможностите за доставяне на още 2 хеликоптера. Тази точка е заложена и в сключения договор. Зам.-министърът на здравеопазването разясни, че според клаузите в договора страната ни може да поръча още 2 машини до края на другата година без промяна в цената.

Българската делигация е посетила и симулатора на полети и центъра за обучение на Leonardo S.p.A. Там в момента се обучават двама пилоти и двама инженери, които ще управляват и ще поддържат машините в България. От компанията отбелязват, че бъгларският екип показва невероятно ниво на професионализъм и подготовка.

Компанията, от която България купува хеликоптерите, е произвела над 4500 машини за 150 страни. Тя също така разполага със софтуер, който следи всички произведени от тях хеликоптери в света и може да предвиди бъдещи повреди.

Източници: https://www.mh.government.bg; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *