Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

В апартамент под наем човек остарява 2 пъти по-бързо от пушачите и безработните

Учените стигнаха до разочароващи заключения за хората, които живеят в наети жилища

под наем

Те не са уточнили колко точно се ускорява стареенето при хората, които живеят под наем. Но учените подчертаха: биологичните часовници на наемателите работят по-бързо от тези на собствениците. Дори по-бързо от безработните. Или пушачите. В сравнение с работещите. Или такива, които никога не са пушили.

DailyMail съобщава: изследователи от британския университет в Есекс и техните австралийски колеги от университета в Аделаида стигнаха до разочароващи заключения. Те станаха факт след като били интервюирани близо хиляда и петстотин души, проучвайки техните медицински досиета и кръвни проби. Била е събрана информация за биомаркерите на стареенето, а също така са взети предвид данни за пол, националност, ниво на образование, материална обезпеченост, диета, нива на стрес, индекс на телесна маса и тютюнопушене.

Малко наука

Анализите показват, че кръвта на собствениците се различава от кръвта на наемателите по степента на метилиране на ДНК. Тоест, последните изпитват така наречените епигенетични промени, в резултат на които някои гени стават по-активни, докато други, напротив, стават пасивни. Метилирането на ДНК задейства подобни процеси чрез свързване на метилова група, състояща се от един въглероден атом и три водородни атома (CH3) към молекулата на ДНК. Това по никакъв начин не засяга последователността на ДНК. Обаче начинът, по който работят гените – тяхната така наречена експресия – се променя. Някои гени са изключени, а други са включени. Това ги прави повече или по-малко чувствителни към биохимичните сигнали на тялото.

Активните гени синтезират протеини, които предизвикват една или друга физиологична реакция в цялото тяло. Пасивните – те не синтезират нищо, което също не преминава без следа.

Точната причина за нарушаване на епигенетичния часовник (DNAmAge) не е известна.

Обяснено като за лаици: стресът е виновен

Авторите на изследването имат само едно предположение: постоянният стрес е виновен.

Стресът от наемането – включително фактори като липса на пари за плащане на наем, излагане на опасна околна среда в имот под наем, неприятностите при преместването и стигмата на наемането – това причинява биологично стареене със 100% повече от безработицата и 50 % повече от тютюнопушенето. Такъв вид стрес има „реални и значителни последици за здравето“.

Между другото, в този смисъл наемът изобщо не допринася за поддържане на здравето. И още повече – ако се увеличава редовно. В крайна сметка, парите които хората дават за наем могат да бъдат похарчени за подобряване на здравето или поддържане на младостта и красотата.

Въздействия като повишен риск от хронични заболявания и смърт са свързани с по-бързото биологично стареене, причинено от наемането. Според изследователите, няма гаранция, че тези въздействия ще продължат вечно. В изследването дословно се казва, че: „промените в жилищната политика могат да подобрят здравето“ и да обърнат нанесената вреда.

Предишни изследвания установиха, че физическите условия на жилището, като пренаселеност или неадекватно отопление, са имали очевидно въздействие. Старите мебели и пропуснатите ремонти също се отразяват не особено добре.

Има и нематериални фактори, които оказват влияние върху здравето, като относителна достъпност и сигурност, според проучване, публикувано в The British Medical Journal. Това ще рече, че наемателят трудно може да остане в едно жилище с десетилетия. Наемът също търпи корекции, което допълнително затваря спиралата на стреса.

Важна е настройката при живота под наем

За щастие, биологичният часовник може да се забави с редовни упражнения и правилно хранене. Това е доказано e с експерименти. И не на последно място – важен е начина, по който човек възприема живота в жилище под наем. Ако се промени емоционалната настройка, стресът може да отстъпи място на спокойствието и мотивацията.

Смайлин против депресия
Смайлин се препоръчва при силен стрес

Източник: www.dailymail.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *