Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Като дълъг ковид, но не съвсем: Как уврежда здравето „дългата настинка“

Учените откриха, че обикновената настинка, подобно на заболяването ковид, може да се проточи с месеци

Ново изследване от университета Queen Mary в Лондон установи, че някои хора могат да изпитват респираторни симптоми на настинка в продължение на седмици.

Състоянието се нарича „продължителна (дълга) настинка“. Точно както при дългосрочния коронавирус, само че тестът за COVID-19 е отрицателен. А пациентите се оплакват от кашлица, болки в корема и диария в продължение на месец или повече след първите симптоми на остра респираторна вирусна инфекция или грип. Всъщност, наименованието „дълга настинка“ се появи по аналогия с продължителното ковид или постковид състояние. То често се среща при преболедували SARS-CoV-2.

Д-р Николай Крючков

Д-р Николай Крючков, имунолог и кандидат на медицинските науки обяснява с какво заплашва здравето „дългата настинка“ и дългият ковид.

Защо „влачим“ тази настинка с месеци?

Механизмите на развитие на тези състояния (продължителна настинка и продължителен ковид) са различни, смята експерта. Проучването на Лондонския университет по-скоро повдига въпроси, отколкото дава отговори.

– Продължителната настинка е „смесица“ от различни остри респираторни вирусни инфекции и грип. Това може да се обясни както с усложнения в хода на заболяването, така и с добавяне на вторична бактериална инфекция, например към грип или респираторен синцитиален вирус. Тази комбинация от инфекции води до факта, че дори четири седмици след началото на заболяването човек страда от симптоми на кашлица, хрема, както и такива, свързани със стомашно-чревния тракт, като диария например, казва д-р Николай Крючков.

По-рядко се случва например грипният вирус да зарази белите дробове и човек да има дългосрочни последствия без свързана инфекция.

Продължителният Covid след заболяване, причинено от коронавируса SARS-CoV-2, се случва много по-често от така наречената „продължителна настинка“ и начинът, по който се развива това състояние, е различен.

Приблизително 7–10% от хората, прекарали лек ковид, страдат от постковид. Ако е бил умерен или тежък, тогава в 50% от случаите се развива дълъг ковид. Процентът е още по-висок при попадналите с Covid в болницата и още повече, когато пациентът е бил включен на вентилатор или ЕКМО. Екстракорпоралната мембранна оксигенация (ЕКМО) (на английски: Extracorporeal membrane oxygenation или ECMO) е метод за продължително поддържане на дишането.

И ако при настинка, грип или ОРВИ има случаи, при които вирусът има пряк токсичен (увреждащ) ефект върху сърдечно-съдовата и нервната система, но все пак са доста редки, то при ковид това е по-скоро правило, отколкото изключение.

„Корона“ за дългогодишна употреба

Проявите на продължителен Covid възникват поради:

– нарушения на кръвосъсирването – образуват се малки и големи кръвни съсиреци.

– хронично възпаление като реакция на имунната система.

– директно действие на самия вирус, засягащо органи.

За дълъг Covid се счита състояние, продължаващо 8 седмици или повече. Според някои доклади постковидното състояние, което нарушава качеството на живот, може да продължи до година или повече.

– В постковидното състояние едни от най-честите симптоми са различни нарушения на централната и вегетативната нервна система. Това са световъртеж, особено при смяна на положението на тялото, мъгла в главата, затруднена концентрация и умора, разказва д-р Николай Крючков . – Това може да доведе до задух, сърцебиене и нарушения на съня. Но постковид може да се развие не само по този начин. Това може да бъде и увреждане на сърдечния мускул, както и продължително увреждане на белите дробове. Възможно е също да възникнат вторични инфекции. Тоест, ефектът е много по-широк, по-мащабен и по-забележим, отколкото в случая на ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция).

Безплодие и лудост

Променливият ковид може да преследва човечеството дълго време, съгласни са експертите. В дългосрочен план това може да са повишени рискове от развитие на невродегенеративни заболявания, като например деменция (сенилна деменция).

– Вече знаем къде удря вирусът. И знаем, че в такива случаи има много скрити лезии, които не се проявяват бързо, а след време, казва Николай Крючков. – Изглежда, че коронавирусът може да увеличи честотата на невродегенеративните заболявания 10 или повече години след заболяването.

Второ, има доказателства, че преживяването на Covid се отразява негативно на мъжката репродуктивна система , предимно на сперматогенезата.

– Има много научни статии по тази тема и въпреки общата тенденция на забележимо влошаване на мъжкото репродуктивно здраве през последните 50 години, Covid има допълнителен принос към проблемите с безплодието, убеден е експертът.

ВАЖНО! Ваксинирайте се – и не се страхувайте

Има много ефективна превантивна мярка срещу грипния вирус – ваксинацията. По-добре е да се ваксинирате с четиривалентна ваксина, тя предпазва от всички варианти на грип.

Можете да намалите риска от заболяване, като спазвате правилата за лична хигиена: редовно мийте ръцете си със сапун, особено след посещение на обществени места. Ако е невъзможно да използвате дезинфектант, винаги имайте ръкавици за еднократна употреба. Носете маски на многолюдни места, където има много хора, които кашлят и кихат. и т.н.

Източник: euromed.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *