Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Отказът от ваксинация срещу грип е руска рулетка

Защо е необходимо да се ваксинирате срещу грип всяка година, как се произвеждат ваксините и кое е най-сериозното противопоказание за ваксинация

срещу грип

Грипният вирус е царят на вирусите по скорост и честота на мутации. Всяка година се подготвяме да посрещнем нови негови версии! Ето защо ваксината срещу грип се актуализира почти всеки сезон. Произвежда се за определен щам на вируса, който, както предполага медицинската общност, ще циркулира през предстоящия епидемичен сезон. Следователно, ваксината срещу грип трябва да се прави всяка година.

За сравнение, вирусът на морбили е изключително стабилен. Неговите антигенни структури не се променят по време на живота. Затова е достатъчно да се направят само две ваксинации срещу морбили. Първата е на 12 месеца, а втората – преди детето да тръгне на училище.

Фактът, че може лесно да се преболедува грип, е друг разпространен мит, който убива стотици хиляди хора по света всяка година. Когато насложим заболеваемостта от сезонен грип, както и процента на ваксинираните върху статистиката за сърдечно-съдовите заболявания, виждаме следното: колкото по-нисък е процентът на ваксинираните, толкова по-висока е заболеваемостта от грип. Заради това, след един до три месеца, броят на смъртните случаи от остър миокарден инфаркт или инсулт е по-голям.

И това е само един аспект! Все още лекарите не са в състояние ясно да оценят тежестта на сезонните грипни епидемии върху обществените здравни системи. Грипът е страшен заради усложненията, с които идва. Но човечеството упорито отказва да осъзнае това. Благодарение на пандемията знаем, че най-тежките усложнения на коронавируса са причинени от тромбоза на различни съдове. Наскоро едно от американските научни списания публикува сравнителна оценка на честотата на тромботичните усложнения при COVID-19 и грипа. Оказа се, че честотата на венозни и артериални тромбози при грип е сравнима с тази при коронавирус!

Кой трябва да се ваксинира първи?

Грипът е смъртоносен за хора с влошено здраве. В риск са и тези, чиито имунитет е отслабен, пациенти с диабет, заболявания на сърдечно-съдовата система, белите дробове, както и с рак в ремисия.

Ваксинирането срещу грип на тези категории трябва да бъде приоритетна задача на системата на общественото здравеопазване.

Често се коментира, че наличието на редица заболявания, включително изброените по-горе, е противопоказание за ваксинация срещу грип.

❗Всъщност, това е основното показание за ваксинация

Днес ваксинацията срещу грип се счита за единственият надежден инструмент за управление на сърдечно-съдовите рискове по време на епидемичния период на грип и ОРВИ (остри респираторни вирусни инфекции).

И ето още малко храна за размисъл: уважавана научна публикация наскоро разкри интересен модел. Ако човек направи противогрипна ваксина поне три пъти в живота си, има 50% по-малка вероятност да развие болестта на Алцхаймер. Разбира се, тези данни трябва да бъдат допълнително анализирани и да се установят точни връзки, но едно е ясно: грипът, подобно на коронавируса, провокира различни повече или по-малко далечни последици за организма, като тяхната дълбочина и тежест все още не са напълно проучени.

Противопоказания за ваксинация

Има само едно противопоказание: когато пациентът има анамнеза за такава остра и изключително тежка алергична реакция като анафилактичен шок, причинен от птичи протеин – овалбумин. Ваксината срещу грип се прави от пилешки ембриони. СЗО казва, че съдържанието на овалбумин в готовата ваксина не трябва да надвишава 0,12 микрограма на милилитър.

Имат ли странични ефекти противогрипните ваксини?

Разбира се, като всяко лекарство. На първия ден след ваксинацията е възможно леко повишаване на телесната температура до 37-37,3 градуса. Може да има и болезненост на мястото на инжектиране.

От 2019-2020 г. СЗО препоръчва здравните системи във всички страни да преминат изключително към четиривалентната ваксина, тъй като тя очевидно е по-ефективна по отношение покриването на разнообразието от щамове на циркулиращите грипни вируси. Като правило всяка година сред населението циркулират поне два значими за епидемиологичния процес щама. Следователно, четиривалентните ваксини, налични в днес, са най-модерното средство за защита срещу инфекция.

Каква ваксина срещу грип се слага през сезон 23/24?

В аптечната мрежа се продават няколко противогрипни ваксини. Макар ваксинирането да среща отпор от много хора, противогрипни ваксини трудно могат да се закупят. В повечето аптеки те просто липсват. Затова е най-добре да се консултирате с личния лекар, преди да тръгнете към аптеката. Препоръчва се ваксината да е четиривалентна, като например холандската Инфлувак Тетра или Вaксигрип. За деца от 2 до 17 години вече има и назална ваксина, Флуенз Тетра спрей за нос, на АстраЗенека.

Какво e добре да знаят хората, които все още не са се ваксинирали?

Те трябва да помислят за близките си, за тези, които са застрашени от тежък грип – възрастните хора, децата, хора, които имат проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Можете да станете източник на инфекция за тях. Има много случаи, когато активен, здрав човек отказва ваксинация, разболява се и заразява другите членове на семейството. В резултат някои от тях карат тежка форма на заболяването, заради което са получили усложнения и са починали… И такива примери има много всяка година.

Съзнателният отказ от ваксинация е неразумен егоизъм. Егоизъм е, когато мислиш само за собствената си полза в ущърб на другите. Но отказът от ваксинация няма да донесе никаква полза. Следователно е по-правилно отказът от ваксиниране да се нарича руска рулетка – може да ви пропусне, но може и да ви убие.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *