Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Броколите няма да помогнат: може ли с храна да се свали кръвна захар

Високата кръвна захар или хипергликемия може да причини дългосрочни здравословни усложнения като сърдечно-съдови заболявания, увреждане на нервите, инфекции на венците и дори проблеми с очите

Високата кръвна захар може също така да увреди кръвоносните съдове, като по този начин увеличава вероятността от сърдечни заболявания, инсулт и бъбречни заболявания.

Тъй като 1 от 3-ма възрастни има преддиабет (повечето от които не го знаят), всички ние можем да се възползваме от по-ниските нива на глюкоза. Така ще си помогнем при отслабване, ще намалим кръвното налягане и ще подобрим цялостното здраве. И, да храната е един от начините да се въздейства на хипергликемията. Тя е помощно средство, но не и лекарство.

Захарният диабет тип 2 е много сериозно заболяване. То, за съжаление се разпространява пандемично както у нас, така и по света. В България около 5% от населението страда от него. Това е немалък брой хора, като се има предвид, че заболяването е хронично и причинява усложнения на целия организъм. Един от симптомите на това заболяване е повишената кръвна захар.

Списъците с храни, които „понижават захарта“ в кръвта, са много популярни в интернет

И затова те са много полезни за онези, които страдат от диабет тип 2 или имат предразположение към него. Сред тези продукти има наистина полезни и необходими зеленчуци: броколи, тиква и тиквени семки, ленено семе, бамя, леща и други варива, кисело зеле. Няма съмнение, че всеки един от тези продукти съдържа полезни вещества, витамини и минерали. Но наистина ли помагат в борбата с диабета и регулират нивата на кръвната захар? И възможно ли е да хапнете парче торта или бонбон, което е строго противопоказано за хора, страдащи от диабет тип 2, след което да изядете две розички броколи и да намалите нивата на кръвната захар?

Д-р Полина Жаркова, ендокринолог и диетолог обяснява дали наистина има храни, които понижават нивата на кръвната захар. Това е мит, казано накратко

„За съжаление няма конкретни храни, които надеждно да понижават нивата на глюкозата. За тази цел има хипогликемични лекарства, които се избират индивидуално за всеки пациент в зависимост от клиничната ситуация, съпътстващата патология и възможностите на пациента. Всяка храна, съдържаща въглехидрати и в по-малка степен протеини, ще повиши нивата на глюкозата. Степента на увеличение зависи преди всичко от състава и качеството на продукта. Поради това е по-вероятно промяната в начина на живот и корекцията на храненето да осигурят успех при компенсирането на диабет тип 2. И трябва да избирате не отделни продукти-чудо, а да коригирате диетата си като цяло и да разберете как различните храни се усвояват и ви влияят“, казва специалистката.

Д-р Полина Жаркова

Хората, страдащи от диабет, трябва внимателно да следят кои храни, съдържащи въглехидрати, преди да ги консумират.

Бавни срещу бързи

Според експертката има бързи или прости въглехидрати, както и бавни или сложни въглехидрати. „Сложните въглехидрати ще отнемат много време за смилане. Когато ги консумирате, нивата на кръвната захар се повишават леко и ще останат на това ниво за по-дълго време. Затова трябва да дадете предпочитание на пълнозърнест хляб, кафяв ориз, елда, бобови растения, пълнозърнести тестени изделия с високо съдържание на протеини – това са всички продукти, съдържащи сложни въглехидрати. Бързите въглехидрати – сладкиши, бонбони, подсладени напитки, продукти от бяло рафинирано брашно, печива, бял рафиниран ориз – повишават нивата на глюкозата бързо и до високи стойности. Затова е препоръчително да ги ограничите”, отбелязва диетоложката.

Какво да ядем, за да си помогнем при висока кръвна захар?

Важно е да ядете много зеленчуци и плодове. Те съдържат голямо количество фибри.

„Когато фибрите попаднат в стомаха, те създават „растителна възглавница“, която забавя усвояването на въглехидратите и протеините, което влияе благоприятно на нивата на глюкозата. Добавете най-малко 400 грама зеленчуци и плодове на ден към вашата диета. Не забравяйте за зеленчуците: зеле, спанак, рукола, кориандър, босилек, копър, магданоз, кълнове. Всички те, особено когато са с доказано качество, са супер концентрат от витамини и микроелементи с минимално калорично съдържание.

От плодовете изберете ябълки, портокали, грейпфрути, мандарини, киви, нарове, круши, сливи, нектарини

Различни горски плодове също имат благоприятен ефект върху гликемичните нива: череши, малини, боровинки, горски ягоди, касис. Има няколко изследвания с извадки от малък брой хора, но все пак потвърждаващи, че горските плодове повишават чувствителността на клетките към инсулина“, заключава експертката.

Така става ясно, че хората с диабет, както и всички, които искат да поддържат здравето си за дълго време и да водят здравословен начин на живот, е необходимо да дадат предпочитание на сложните въглехидрати, зеленчуци и плодове и да изключат бързите въглехидрати от диетата, предимно рафинирана захар и продукти от брашно.

Не очаквайте чудеса от броколите и тиквените семки, уточнява лекарката. Има полза от тях, но не са с терапевтичен ефект. Природата помага, но не лекува. Важно е да сме последователни, без значение дали човек ще предпочете естествено лечение или ще се придържа към назначената от лекар терапия.

Глюко баланс
Глюко баланс за нормализиране на кръвната захар

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *