Глутаминът може да се добие от птиче месо и млечни продукти

Глутаминът е известен още като L-глутамин и е вид аминокиселина, която може да се произвежда от организма естествено. След като тялото ни може да го произвежда в достатъчно количество не е необходима да си го набавяме по друг начин освен, ако няма сериозна причина за това, кото например по време на тежък стрес тогава тялото ни има нужда от допълнителен прием на глутамин.

Едно от предимствата на глутамина е, че той участва в образуването на мускулите и както споменахме по-рано е добре да се използват глутаминови добавки в състояние на силен физически стрес за да могат мускулите да се въстановят по-бързо. Глутаминът не се използва само за изграждане на мускулите, а и при лечение на артрит, нарушения на имунната система и чревни проблеми. Повечето спортисти разчитат много на глутаминовите добавки, тъй като те им помагат в интензивните физически тренировки.

За съжаление има и други фактори, които може да доведат до намаляване на нивата на глутамина това са химиотерапия и автоимунни заболявания като ХИВ, както и възпалителни заболявания на черния дроб. При тези положения се получава недостиг на глутамин и трябва да се използват допълнително добавки от него.

Глутамин се използва още за лечението на много неврологични нарушения в организма, както и при психологични заболявания. Едно от възможните обяснения за това е, че глутамин амино киселината може да преминава през кръвно-мозъчната бариера и да бъде превърната в друг вид аминокиселина, наречена глутаминова киселина, която да помогне за подобряване на мозъчната функция. Други проучвания сочат, че приема на глутамин може да намали риска от неврологични проблеми като епилепсия, депресия и шизофрения. Освен всичко споменато п-горе тази аминокиселина е добра и в насърчаването на растежа и нормалното делене на клетките в тялото. Това може да помогне на имунната система в защитата срещу различни болести и инфекции.

Глутаминът освен чрез добавки може да се добие и от някои хранителни вещества като говеждо месо, птиче месо и млечни продукти. Някои зеленчуци като спанак, магданоз, зеле и др. също може да са източници на глутамин.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *