Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Грипът ще дойде предсрочно: как да не се разболеем

Грипът и предишните сезони подрани, но според експертите тази зима ще е и по-тежък. Как да повишим имунитета и да предпазим деца и възрастни от респираторни вируси

грипът

Грипът се очаква с ранен старт. Затова е време да подготвим имунната система.

Учебната година започна, а с нея идва и грижата за здравето на нашите деца. По традиция в средата на септември започва сезонът на респираторните заболявания. Хората се разболяват както в детските градини, така и в училищата. Понякога учениците започват да отсъстват от училище едва в началото на преговора от предишната: боледуват, остават си вкъщи и пропускат часовете. Но не само децата, а и възрастните боледуват. В края на краищата учениците и децата в предучилищна възраст носят вируси вкъщи, където ги предават на родителите, които след това ги носят на работното си място…

Експертите вече правят прогнози какъв ще бъде сезонът на грипа и настинката 2023–2024 г. А прогнозите са доста тревожни.

Д-р Татяна Чеботарева

Ранно начало на респираторния сезон се очаква през есента на 2023 г. Тази година грипът ще бъде особено опасен. По време на пандемията от COVID-19 активността на грипните вируси значително намаля, но сега те отново набират сила.

Кой е в риск?

Най-податливи са децата. Те, особено тези под 6-годишна възраст, все още нямат така наречения подготвен имунитет. Когато се формира, вирусите стават ключови фактори, които позволяват създаването на придобит имунитет в допълнение към вродения имунитет.

„За разлика от възрастните, тялото на детето не е запознато с повечето респираторни вируси. И следователно детето може да се разболее, като тренира имунитета си“, обяснява докторът на медицинските науки, професор в катедрата по инфекциозни болести д-р Татяна Чеботарева.

Втората основна рискова група са хората над 65 години. Тук говорим за феномена на спящия имунен отговор. Тоест, възрастните хора или хората със съпътстващи патологии или хронични заболявания реагират по различен начин на инфекциозния процес. Но често бабите и дядовците общуват най-много със своите внуци, ученици или деца в детската градина.

Дали ще се разболеем зависи от моментното състояние на имунната система и вродените имунни фактори. Например, ако интерферонът се произвежда бързо и незабавно във висока концентрация, тогава по принцип такива хора не се разболяват от грип или се разболяват леко. Това е нещо, което сме наследили от родителите си, но такива хора не са много.

А тези, които нямат тази способност, се разболяват и прекарват заболяването с по-тежки симптоми. Другите, които произвеждат интерферон в ниски концентрации, остават сериозно болни през цялото време. И при тях рискът от тежки инфекции нараства значително.

Методи на защита

Какво да направите, за да не се разболеете? Разбира се, спазвайте превантивните мерки: на първо място, говорим за ваксинация. Вече можете да си направите ваксинации срещу грип, предлагат се и безплатни ваксинации за възрастните хора. Задължителната ваксинация срещу COVID-19 е отменена, но въпреки това си струва да помислите за ваксинация или реваксинация. Хората с отслабена имунна система, тези, които са изложени на риск, които защитават себе си и своите семейства, определено трябва да помислят за това. Въвеждането на ваксини е най-ефективната налична превантивна мярка в целия свят.

Но не забравяйте и за другите методи за защита: обличайте се според времето, носете медицинска маска на обществени места, използвайте антисептик и мийте добре ръцете. Изплаквайте носа със солеви разтвори, нанесете мехлем върху носната лигавица, което ще предотврати навлизането на вируси в тялото.

За всичко това може да получите информация в аптеката, както и да се консултирате с личния лекар.

Ако все пак се разболеете

При поява на симптоми – температура, хрема, болки в гърлото, кашлица – най-важното е болният да си остане вкъщи. В крайна сметка в това състояние човек е потенциален източник на инфекция.

Можете да приемате антивирусни лекарства, например Ацикловир.

„В моята практика се опитвам да давам предпочитание на антивирусни лекарства с доказана ефективност и безопасност“, казва д-рТатяна Чеботарева . – И в същото време способни да осигурят цялостно лечение на болестта. Или иначе казано, такива които имат максималния възможен набор от свойства и ефекти, необходими за успешното лечение, и са в състояние да се справят както с причината, така и със симптомите на ARVI (Acute Respiratory Viral Infections).

Следващият важен момент: трябва да се обадите на лекар

Той ще реши какви стъпки да предприеме и как точно да лекува. Обикновено при температура над 38,5 се използват антипиретични лекарства и пиене на много течности.

Това са критериите за така наречения универсален подход.

Кратък списък на медикаменти за възрастни, които е добре да имате у дома преди грипът да е атакувал

– Упсарин с витамин С;
– Боринал – за силна имунна система и защита от вируси;
– Вируксан Форте;
– Humer 100% Морска вода спрей;
– Виброцил, капки за нос;
– Ефизол, Кармолис, Орофар спрей;
– Ибупрофен Полфа 200 мг.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *