ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Може ли ковид да „изтрие“ имунитета срещу морбили?

Морбили е древна и изключително заразна болест. Заразата напоследък се завръща, благодарение на безпроблемното глобално пътуване

морбили

Проблемът със зачестилите заболявания от морбили започна заради нарасналото колебание относно ваксинирането и пандемията, предизвикана от COVID-19, която според глобалните здравни власти наскоро е била причина около 40 милиона деца да пропуснат доза от ваксината за дребна шарка миналата година.

През 2021 г. е имало около 9 милиона инфекции с морбили по света, което е довело до 128 000 смъртни случая и неизброими усложнения сред децата, включително увреждане на мозъка от енцефалит, според Световната здравна организация.

Имунна система е върната към режим „по подразбиране“, сякаш никога преди не е срещала микроб или инфекция

Заради това днес имунолози, педиатри и епидемиолози все по-често говорят за „имунна амнезия“.

През последните години почти навсякъде по света се регистрират все повече случаи на морбили. Заболелите са нараснали средно седем пъти – ако през 2019-а са били 100 човека, през 2022 са отчетени над 800 (примерно). И все пак, морбили е детска инфекция, срещу която има ваксина.

Ново изследване предполага, че широко разпространената ваксинация срещу морбили може да предпази децата (и възрастните) от широк спектър други вируси и бактерии чрез предотвратяване на „имунната амнезия“ – необичаен страничен ефект от морбили, за който учените сега смятат, че предизвиква епидемии от други заболявания.

Съществува и едно друго мнение на на световната научна общност, според което пандемията от ковид е заличила имунитета към морбили, както и към магарешка кашлица. Затова сега деца и възрастни боледуват по-често. Това обаче е само предположение.

Професор Анча Баранова

„Засега няма твърди данни относно това, че ковид „изтрива“ имунитета срещу морбили или други тежки заразни заболявания“, каза професор Анча Баранова, преподавател в университета „Джордж Мейсън“.

Във всеки случай морбили е изключително опасна инфекция

„Когато човек, който преди това не е имал морбили и не е бил ваксиниран, влезе в контакт с носител на инфекцията, вероятността от зараза е почти сто процента“, казва епидемиологът д-р Александър Горелов, академик към Руската академия на науките.

Единственият начин да се предпазите от морбили е чрез ваксинация

Специалистът припомни и основните симптоми на дребната шарка.

„Заболяването започва с повишаване на температурата. След това се появява хрема, кашлица, зачервяване на очите и сълзене (конюнктивит). На този етап морбили е трудно да се разграничи от обичайния тежък остър респираторен синдром (ТОРС), казва академик Горелов. – През този период на заболяването малки белезникави обриви по вътрешната повърхност на бузите и устните могат да бъдат характерен признак на морбили. Няколко дни по-късно се появява характерен макулопапулозен обрив, първо по лицето и горната част на шията. След около 3 дни се разпространява по цялото тяло. Обривът се задържа 5-6 дни и постепенно изчезва, а на негово място остава пигментация.

Целият период се характеризира с повишени симптоми на интоксикация.

От 5-ия ден на обрива пациентът се счита за неинфекциозен. В някои се наблюдават кръвоизливи около малките пъпчици – петехии.

Морбили, като всяка „детска“ инфекция, е особено тежка за възрастните

Според лекарите не са разработени специфични антивирусни лекарства за лечение на морбили. Само патогенетична и симптоматична терапия в съответствие с възрастта, клиничните прояви и тежестта на заболяването.

Трябва да е ясно, че морбили е опасна заради усложненията, които най-често се развиват при деца на възраст под 5 години или при възрастни.

Д-р Александър Горелов

„Вирусът потиска имунната система, засягайки предимно лигавиците, а след това и лимфните възли, отбелязва академик Горелов. – Броят на защитните Т-лимфоцити в кръвта намалява, което може да допринесе за развитието на тежки вторични бактериални инфекции, локализирани главно в дихателната система.“

Най-честите усложнения на морбили са:

• възпаление на средното ухо (отит на средното ухо);
• бронхопневмония;
• възпаление на шийните лимфни възли;
• ларингит;
• енцефалит;
• слепота;
• тежка диария и свързаната с нея дехидратация.

Обикновено ваксинацията, която всеки получава в детството, осигурява защита средно за 20-25 години.

Как да проверите дали все още имате имунитет срещу морбили?

„Информацията за направените ваксинации трябва да бъде вписана в медицинското досие. Ако няма такива или възрастния не си спомня дали е бил ваксиниран срещу морбили, може да се направи анализ на имунитета – определяне на наличието на IgG антитела срещу вируса на морбили. Ако в кръвта има защитни IgG, не е необходимо да се ваксинирате “, припомни д-р Горелов.

Ковид отслабва имунната система, дребната шарка я кара да забрави

За разлика от COVID-19, една доза ваксина срещу морбили е 93 процента ефективна за предотвратяване на заболяването. Втората доза повишава ефективността срещу зараза с до 97 на сто. Ваксината е безопасна и ефективна. Често се дава на бебета, с бустер на пет или шест години или малко преди детето да тръгне на училище.

Ваксинирайки децата си, родителите не само ги предпазват от потенциално смъртоносно заболяване, но и от необичайния страничен ефект на морбили, наречен „имунна амнезия“ – феномен, при който вирусът променя самата имунна система, като я кара да забрави всеки един патоген, който някога е срещала.

Учените знаят от повече от век, че пациентите с морбили умират най-често поради вторични инфекции. Едва през 2018 г. е станало ясно защо – вирусът атакува клетките на паметта на имунната система, изтривайки цялата информация за предишно излагане на патогени, понякога за постоянно.

Днес появата на „имунна амнезия“ е улеснена от всичко онова, което ковид причинява на имунитета. Да се устои на тази често смъртоносна комбинация е възможно само чрез ваксинация.

Източници: kp.ru, cbc.ca

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *