Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Коклюш – магарешка кашлица

Оплаквания

Магарешката кашлица е много заразно и много продължително заболяване. Народната мъд­рост знае: „Три седмици пристига, три седмици седи, три седмици си отива.“ От заразяването до изявата на заболяването преминават една-две седмици. Тъй като през първите две седми­ци магарешката кашлица наподобява простуда, често не се разпознава. Едва в хода на следващи­те три до шест седмици се стига до типични­те кашлични пристъпи със свистящо вдишване, къси силни откашляния и заключителен „въз­глас“, който дава името на кашлицата. В края на пристъпа лицето на детето е зачервено, очите като стъклени. Най-често детето е много из­тощено. Обикновено децата нямат температу­ра и между кашличните пристъпи, които дости­гат до 15-20 на ден, изглеждат здрави. Кърмаче­тата, болни от магарешка кашлица, понякога вместо типичните кашлични пристъпи имат кихавични пристъпи. Едва след шест до девет седмици пристъпите стават по-редки.

Причини

Бактериална инфекция. Кашличният център в мозъка се разболява от токсините на бакте­риите.

Риск от заболяване

Противоположно на повечето други детски бо­лести, от магарешка кашлица могат да се разбо­леят и кърмачетата. Повишен риск от заболя­ване съществува при децата, които са имали контакт с дете, болно от магарешка кашлица, още преди тя да бъде разпозната.

Възможни последици и усложнения

За кърмачетата магарешката кашлица може да бъде извънредно опасна. Кърмачетата с магарешка кашлица трябва не­прекъснато да бъдат наблюдавани, тъй като при тях по време на кашличния или кихавичен пристъп внезапно може да спре дишането. Ако това се случи, детето веднага трябва да бъде вдигнато нависоко и разтърсено или обдишано, ако дишането му е спряло.

Профилактика

Магарешката кашлица е най-заразна тъкмо през първите две седмици, когато почти никой не я разпознава. При кърмачетата заболяването мо­же да протече относително по-опасно, откол­кото при по-големите деца. Поради това кърма­четата би трябвало по възможност да се дър­жат по-далеч от кашлящи деца. Ако все пак е имало контакт между кърмаче и дете с магареш­ка кашлица, целесъобразно е профилактично ле­чение на бебето с антибиотик (еритромицин). Около три седмици след първите типични кашлични пристъпи заболяването е заразно, ако не се лекува с антибиотици. Ако се лекува, този пе­риод се съкращава на една седмица. Профилактична имунизация.

Необходимост от лекарска помощ

  • ако има съмнение за магарешка кашлица
  • ако детето започне да прави температура
  • ако се прибавят и болки в ушите

Заради опасността от заразяване детският ле­кар би трябвало да бъде предупреден по телефо­на относно съмнението за магарешка кашлица.

Веднага при лекаря или в болницата, ако:

  • детето получи леко синкав цвят на лицето и ноздрите трепкат при дишане
  • се появят гърчове, парези и безсъзнание

Самолечение

Болното дете не трябва да лежи в леглото, но трябва да стои в топло помещение (до 21 °С) с влажност на въздуха най-малко 40 процента. В този случай един овлажнител на въздуха може да се окаже полезен. Освен това стаята би тряб­вало често да се проветрява.

Тъй като след пристъпите детето често пов­ръща, трябва да се храни повече пъти през деня, но по малко.

Ако детето повръща, важно е да пие много, за да компенсира загубата на течности и малко да облекчи кашлицата.

Търпение – но не твърде дълго

При магарешка кашлица, която може да про­дължи шест до дванадесет седмици, е много важно търпеливото обгрижване. След изто­щителните пристъпи би трябвало да успоко­явате детето. Ако, разбира се, към края на за­боляването пристъпите станат по-редки и по-леки, не би трябвало вече да им се посвеща­ва чак такова внимание. Детето трябва да за­бележи, „че вече е по-добре“. Иначе кашлицата лесно може да се превърне в средство, с което детето търси да получи внимание и съчув­ствие.

Лечение

Противокашличните медикаменти едва потис­кат силните кашлични пристъпи. Антибиотиците са необходими при магарешка­та кашлица само:

  • ако с тях тя може навреме да се прекрати
  • при деца до една година
  • ако детето е особено застрашено от друго за­боляване
  • ако е прибавена и друга инфекция

Успокоителните средства са много проблема­тични. Могат да спестят на детето страха и напрежението по време на кашличния пристъп, но тези медикаменти не лекуват заболяването и имат значителни странични действия. Инжектирането на концентрирани антитела, насочени специфично срещу магарешката каш­лица (Тussogiobin, Pertussis- Immunoglobulin), може да облекчи протича­нето на заболяването.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *