Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кардиолози от “Александровска“ поставиха пейсмейкър с местна анестезия

Нов метод за поставяне на пейсмейкър приложиха кардиолозите от УМБАЛ „Александровска“в София

Екипът на д-р Светослав Куртев по време на интервенцията, снимка УМБАЛ „Александровска“

Поставянето на пейсмейкър се извърши с местна анестезия. Два часа след проведената интервенция възстановяването на пациента е факт.

От лечебното заведение съобщиха, че кардиолозите са поставили пейсмейкър по този нов, революционен метод на стотния пациент.

ЛББ пейсмейкърът е най-съвременният метод на сърдечна имплантация във възбудно-проводната система на сърцето, казва д-р Светослав Куртев, специалист в Отделението по инвазивна кардиология с направление “Електрокардиостимулация” към Клиниката по кардиология на болницата.

Предимството е, че поради физиологичното позициониране на камерния електрод, възбуждането на сърцето се осъществява не дифузно, както до момента, а чрез възбудно-проводната система, което елиминира дългосрочните негативни ефекти на конвенционалното пейсиране. Имплантирането е по-трудно, отнема повече време и изисква специална апаратура, която е налична в клиниката, но постигнатите резултати са удивителни. В повечето случаи пейсираните комплекси на електрокардиограма са толкова идентични с нормалните, че е невъзможно да се познае, че работи пейсмейкър, изтъкна специалистът.

Поставянето на пейсмейкъра на стотния пациент не е символично, заради точното число. Със стотната интервенция екипът доказва, че е минал обучителната крива за дадената процедура и е достигнал експертно ниво.

„Всяка оперативна процедура има своя обучителна крива. Според Консенсуса на Европейското дружество по ритмология и електрокардиостимулация за физиологично пейсиране, обучителната крива за тези имплантации е сравнително дълга – 100-110 процедури. Това означава, че след тази бройка, най-общо казано, времето за имплантация, необходимият рентген и усилията на оператора за стандартна процедура намаляват и стават константа. Освен това се увеличава и успеваемостта. Това не означава, че обучението приключва, то е безкраен процес и всеки следващ направен случай добавя още към уменията на оператора, но след тази граница от 100-110 случая той достига ниво на експертиза“, казва д-р Куртев.

Д-р Светослав Куртев

Новият начин за поставяне на пейсмейкър с местна упойка започна да се прилага почти едновременно в няколко водещи центрове по електрокардиостимулация. Александровска болница е един от тях, благодарение на добрите контакти, които България има с лечебни заведения от такава висока категория. Екипът на Клиниката по кардиология, ръководена от проф. Кирил Карамфилов, е обучен в новия стандарт на имплантация през 2022г. от електрофизиолог с международна известност от университетската болница в Любляна, Словения – д-р Давид Жижек.

Иновативната техника за поставяне на пейсмекър по този изключително щадящ начин за пръв път е описана преди две години

От горе-долу същото време е започнала и да се прилага в някои от по-големите университетски болници в Европа. По думите на д-р Куртев интервенцията вече се налага масово навсякъде по света и това променя изцяло начинът на работа на кардиолозите.

Ние, като университетски център, не можехме да си позволим да изоставаме от световния опит и много бързо взехме решение да последваме тенденцията, веднага след като това беше възможно, посочва специалистът. Старанието ни да сме максимално адекватни на времето, в което живеем, постигнатите теоретични знания и съвременните технологични постижения в областта на сърдечната имплантация до голяма степен гарантират ефективността на този вид терапия, която не само удължава живота на пациентите с ритъмно-проводни нарушения и сърдечна недостатъчност, но им позволява да водят и пълноценен социален живот, категоричен е д-р Куртев.

Времето за ЛББ-имплантацията е малко повече. За сметка на това новия метод е по-щадящ, тъй като се прави с местна упойка. Заради това, а и не само, възстановителният период около 2 часа. След интервенцията и пациентът е изцяло функционално способен още в деня на операцията. Промяната е колосална, с отличен финален резултат.

Източник: offnews.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *