Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Операция и лечение на катаракта: въпроси и отговори

При катаракта, хората постепенно ще започнат да губят зрението си, и тази ситуация провокира много въпроси, чиито отговори ще намерите в тази статия

лечение на катаракта
Операция и лечение на катаракта: компетентни отговори на най-често задаваните въпроси

Контактните лещи коригират ли зрението при катаракта? И какви трябва да бъдат те?

Лещите задължителни ли са, или е възможно лечение на катаракта без операция?

Катаракта е патологично състояние, при което лещата, която обикновено трябва да бъде напълно прозрачна, започва да помътнява. Може да се замъгли частично или напълно. От това зависи степента на зрително увреждане. Структурата на окото много прилича на камера. Естествената леща се намира под роговицата – леща, която е абсолютно прозрачна и гъвкава. Тя може да промени своята кривина, за да фокусира ясно изображението върху повърхността на ретината. Ако „обективът“, поради различни причини загуби своята прозрачност и се замъгли, това значително се отразява на неговата функционалност.

На фона на катаракта е възможно използването на лещи в два случая – при наличие на допълнителни проблеми със зрението или след извършена операция на лещата

Контактните лещи при катаракта могат да бъдат препоръчани за хора, които страдат от късогледство, далекогледство, астигматизъм. Но при използване на лещи има определени проблеми – поради тях достъпът на кислород до очните повърхности е намален, което на фона на катаракта може да бъде неблагоприятен фактор. Въпреки това, някои видове лещи са защитени от ултравиолетово лъчение, което може да повлияе негативно на хода на катарактата, ускорявайки нейното развитие. Следователно, подходът за носене на лещи при тази патология е индивидуален.

В следоперативния период показанието за носене на контактни лещи ще бъде отсъствието на лещата в окото. В случай на катаракта по време на операцията, лекарят напълно премахва лещата, ако не бъде заменена с изкуствена, окото не може да фокусира изображението върху ретината. Очила, вътреочни лещи (имплантируеми) или контактни лещи могат да се използват за коригиране на този проблем. Те се избират индивидуално и само с лекар.

Кои лещи са най-подходящи при катаракта?

След хирургичното отстраняване на лещата могат да се използват два вида лещи за коригиране на зрението:

– твърди лещи (газопропускливи);
– силиконови меки лещи.

Лекарят ще избере вида и размера на контактните лещи, но те са направени от различни материали и се различават по цена – зависи от производителя.

При липса на усложнения използването на контактни лещи е възможно в рамките на 7-10 дни след операция на катаракта. Понякога твърди видове лещи се препоръчват за хора, които са претърпели операция под местна упойка. При меките лещи няма такъв проблем, те се поставят лесно сутрин след събуждане.

Отначало трябва да носите лещи на непълен ден. Ако операцията е била двустранна, тогава е възможно да се инсталират две различни лещи – едната за ясно виждане на далечни обекти, другата за близко виждане. Тази процедура се нарича „моновизия“, но е възможно да се избират лещи само за далечно или близко виждане, а за коригиране на останалите проблеми се препоръчва носенето на очила.

Каква е разликата между лещите за катаракта и обикновените лещи?

При хирургичното лечение на катаракта говорим за поставяне на вътреочни лещи, които се поставят на мястото на лещата, престанала да изпълнява функциите си. Тези лещи, за разлика от контактните лещи, се имплантират на мястото на отстранената леща и винаги са там. Не е необходимо те да бъдат сваляни и поставяни отново.

Но такава операция може да не бъде показана на всички пациенти. В по-тежките случаи поставянето на нова леща няма да оправи влошеното зрение.

Лещи при катаракта: експертно мнение

– Говорейки за използването на лещи при катаракта, лекарите дават предпочитание на вътреочните лещи, което позволява на пациента да възстанови зрителните функции, – казва Олга Гладкова, офталмолог. – Понастоящем има операции за замяна на прозрачната леща с вътреочна леща, за да се коригира високостепенно зрително увреждане, когато кераторефрактивната хирургия не дава добър резултат.

Олга Гладкова

Популярни въпроси и отговори

Обсъдихме с офталмолога Олга Гладкова въпросите за носенето на контактни лещи при катаракта, основните противопоказания за тяхното използване и особеностите на избора.

Има ли противопоказания за носене на лещи при катаракта?

Сред противопоказанията са:

• възпалителни процеси в предния сегмент на окото (остър или хроничен конюнктивит, блефарит, кератит, увеит);
• синдром на сухото око;
• запушване на слъзните проходи;
• наличието на декомпенсирана глаукома ;
• кератоконус 2 – 3 градуса;
• наличието на прогресирала катаракта.

Кое е по-добро при катаракта – лещи или очила?

Нито използването на очила, нито носенето на контактни лещи при катаракта няма да гарантират ясно зрение. Поради това е за предпочитане да се извърши операция за подмяна на мътната леща с вътреочна, за да се подобри зрението.

Ще реши ли операцията, при която се слага изкуствена леща, всички проблеми със зрението, или все още ще са необходими очила или контактни лещи?

След операция за подмяна на лещата ще е необходима допълнителен преглед и корекция на зрението с очила. Вътреочната леща не може да изпълнява всички функции. Този проблем може лесно да бъде решен чрез подбор на очила за четене или контактни лещи от типа „моно вижън“.

Могат ли да се лекуват и двете очи наведнъж?

Не, като правило операциите се извършват една по една. Едва след възстановяването на оперираното око офталмологът ще назначи операция и за второто око.

Какъв е интервалът между операциите?

Точният интервал между операциите се определя от лекаря. Прекъсването варира от 1 ден до месец, в зависимост от степента на възстановяване на оперираното преди това око и редица други фактори.

Може ли катаракта и глаукома да се оперират едновременно?

Пациентите с комбинация от катаракта и глаукома изискват индивидуален подход. Дали да комбинирате операциите, зависи от вашия лекар.

Трябва ли да сменя изкуствената леща след имплантацията?

Не, съвременните вътреочни лещи запазват свойствата си за дълго време, така че няма нужда да се притеснявате, че ще се наложи да ги замените.

Може ли работата на компютър или гледането на телевизия да ускори развитието на катаракта?

Мнението, че работата на компютър, четенето на книги, гледането на телевизия допринася за развитието на катаракта, не е напълно вярно. Съвременните монитори могат да работят до 10 часа. Интензивността на тяхното излъчване е много ниска, така че не е забранено да се работи на компютър в случай на катаракта. Но дългият престой пред монитора причинява напрежение в очите, умора, в резултат на което метаболитните процеси и кръвоснабдяването на окото се нарушават. При продължително гледане е възможно да се развие синдром на сухото око, който се появява поради изсъхването на слъзния филм, покриващ лигавицата на окото.

Ще има ли сериозни ограничения за физическа активност през целия живот след операцията?

В следоперативния период спортът и вдигането на тежести са забранени за 3 до 4 седмици. След пълно възстановяване (след около 1,5 – 2 месеца) пациентът може да живее пълноценен живот, без ограничения, както преди операцията.

Възможно ли е неоперативно лечение на катаракта и възстановяване на зрението с помощта на методи от народната медицина?

Катарактата не може да бъде излекувана с традиционни методи.

Какви усложнения могат да се развият след операцията?

Въпреки че съвременните технологии позволяват да се сведе до минимум развитието на следоперативни усложнения, те не могат да бъдат напълно изключени.

Възможно усложнение е подуване и възпаление. За да облекчат тези усложнения, лекарите предписват антибактериални и противовъзпалителни лекарства.

Компенсиране на лещата. Това усложнение възниква, когато тя не е правилно фиксирана или лигаментният апарат на лещата е слаб.

Вторична катаракта – проявява се с помътняване на задната капсула на лещата и намаляване на зрителната острота в следоперативния период. Това усложнение възниква поради факта, че клетките, способни за растеж, понякога остават в капсулата на лещата след отстраняване на катаракта. С техния растеж възникват симптоми, характерни за катаракта: мътност на изображението, двойно виждане, намалена зрителна острота. За да се премахне това усложнение, се използва лазерно лечение.

Повишено вътреочно налягане. За лечение на това усложнение се предписват лекарства, които насърчават изтичането на вътреочната течност.

Кръвоизлив в окото се случва рядко и изисква незабавно лечение.

Заключение

Сенилна, или свързана с възрастта, катаракта – това е процес на нормално стареене на лещата. Почти при всеки човек след 60-годишна възраст може да се открият признаци, характерни за първоначална катаракта. Не трябва да се страхувате от тази диагноза. Заболяването напредва доста бавно и вашият офталмолог ще ви помогне да определите правилно времето за оперативно лечение. Също така, лекарят ще помогне при избора на оптималната за вас вътреочна леща, чийто обхват в момента е много голям. Съвременните методи за хирургично лечение на катаракта могат да минимизират рисковете и да намалят времето за рехабилитация до минимум. Внимавайте за здравето си и не си отказвайте възможността да се радвате на живота с всичките му цветове!

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *