Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Катаракта – 7 нелепи мита за заболяването, които не трябва да ви заблуждават

Има множество митове относно състоянието, познато като катаракта. Следователно е много важно да разсеем тези погрешни схващания с факти.

катаракта
Катарактата е позната още като „перде на окото“

Катарактата е едно от най-често срещаните очни заболявания, особено сред възрастните хора. То се появяват, когато лещата на окото стане мътна, което води до замъглено зрение и потенциално причинява загуба на зрението, ако не се лекува.

Въпреки че съсотянието е широко разпространено, много митове и погрешни схващания за катарактата продължават да съществуват, което води до объркване и ненужно безпокойство. Ще развенчаем някои често срещани митове за болестта и ще предоставим факти, които ще ви помогнат да разберете по-добре това състояние и опциите за лечението му.

 

Разбивайки тези митове, ще научите много и за самата болест и нейното лечение

 

Мит 1: Катаракта се появява само при възрастни хора

Факти: Въпреки че е вярно, че катарактата засяга предимно по-възрастните хора, важно е да се отбележи, че тя може да се развие на всяка възраст.

„При по-младите хора също може да се развие заболяването поради генетични фактори, травма, определени лекарства или основни здравословни състояния”, казва д-р Прерана Трипати, офталмолог и очен херург в Бангалор, Индия.

Ето защо, независимо от възрастта, редовните очни прегледи са наложителни за ранното откриване на заболяването.

д-р Прерана Трипати, офталмолог и очен херург в Бангалор, Индия
д-р Прерана Трипати, офталмолог и очен херург в Бангалор, Индия

 

Мит 2: Ако катарактата се оперира рано, може да се върне

Факти: Катарактата е прогресивно помътняване на лещата. Опреацията отстранява лещата и я заменя с изкуствена такава. След извършване на операцията катарактата не може да се развие отново.

 

Мит 3: Катарактата може да се разпространи от едното на другото око

Факти: Катарактата не се разпространява от едно око на друго. Състоянието може обаче да се развие и на двете очи независимо. В допълнение, прогресията на катаракта може да варира между очите, което изисква различни подходи за лечение.

катаракта
Капките не помагат за лечение на перде на очите

 

Мит 4: Капките за очи могат да разтворят или предотвратят катаракта

Факти: Важно е да се изясни, че никакви капки за очи или лекарства не могат да разтворят или предотвратят катаракта. Въпреки че някои промени в начина на живот, като защита на очите от ултравиолетово (UV) лъчение и поддържане на здравословна диета, могат да помогнат за забавяне на образуването на катаракта или да забавят прогресирането й, операцията остава единственото ефективно лечение.

 

Мит 5: Операцията на катаракта е рискована процедура и трябва да се отложи, докато не стане абсолютно необходимо

Факти: Операцията на катаракта е една от най-често извършваните и безопасни хирургични процедури в света. Помътнената леща се отстранява по време на операцията и след това се заменя с изкуствена вътреочна леща.

„Усложненията са изключително редки, а ползите от подобреното зрение и подобреното качество на живот далеч надхвърлят минималните рискове, свързани с процедурата”, категорична е д-р Трипати.

Препоръчително е да се консултирате с офталмолог, за да определите оптималното време за операция на катаракта въз основа на индивидуалните обстоятелства.

Колкото по-рано се направи операция, толкова по-добре

 

Мит 6: Катарактата може да бъде излекувана естествено с помощта на алтернативни средства

Факти: Важно е да се подчертае, че въпреки твърденията, че някои алтернативни средства могат да излекуват заболяването, няма научни доказателства в подкрепа на способността им да обръщат или лекуват катаракта.

Това е прогресивно състояние, което засяга яснотата на естествената леща и хирургическата интервенция в момента е единствената опция за ефективно възстановяване на зрението.

 

Мит 7: Катарактата може да бъде предотвратена

Факти: Въпреки че катарактата не може да бъде напълно избегната, някои промени в начина на живот могат да помогнат за намаляване на риска или забавяне на появата на заболяването.

Носенето на UV-защитни очила, спазването на здравословна, богата на антиоксиданти диета и отказването от тютюнопушенето могат да са от ключово значение за здравето на очите и евентуалното намаляване на шанса за развитие на катаракта.

Източници: https://www.healthshots.com; https://www.freepik.com/

ЧЕРНА БОРОВИНКА – за здрави очи и силно зрение!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *