Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо не трябва да се пие ленено масло и вода с мед на празен стомах

Пиенето на ленено масло и вода с мед на празен стомах може да се превърне в истинска катастрофа за здравето

ленено масло

Ако поради една или друга причина приемате на гладно ленено масло или вода с мед ще е добре да не го правите вече. Това може да доведе до болнично легло и да провокира хронични заболявания. Днешната статия ще разсее мита за ползите от тези толкова популярни продукти, които повечето хора вярват, че трябва да се приемат сутрин на гладно.

Сред съветите за правилно хранене често можете да прочетете това: пиенето на ленено семе, конопено масло или масло от бял трън на празен стомах е добре. Или този лайфхак: за да стартирате метаболизма и да отслабнете, трябва да изпиете чаша вода с лимонов сок и лъжица мед преди закуска. Безобидни ли са наистина тези препоръки?

Ленено масло рано сутрин: удар в жлъчния мехур

Абсолютно вредно е да се пие масло на празен стомах! Маслото е мазнина, и ако пиете една лъжица масло на празен стомах, ще последва силно отделяне на жлъчка, толкова силно, че заболявания като гастрит и панкреатит могат да се влошат. Ако човек страда от камъни в жлъчката, тогава употребата на масло (каквото и да е!) на празен стомах обикновено може да доведе до хоспитализация и последвала операция.

Д-р Реджина Ахунянова

С други думи, всеки път, когато някой приема ленено семе, конопено или друго растително масло сутрин, уврежда жлъчния мехур и панкреаса. Освен това, поради силното отделяне на жлъчка, витамините и микроелементите от маслото не се усвояват напълно. Тогава защо се практикува този толкова вреден метод?

Ето и експертното мнение на д-р Реджина Ахунянова – общопрактикуващ лекар и нефролог, диетолог.

Само по себе си нерафинираното растително масло е много полезно за тялото, но трябва да се използва правилно. Първо, маслото винаги трябва да се консумира с храна и винаги без нагряване. Добавете масло към овесената каша за закуска, към готовите задушени зеленчуци за обяд или към салата от пресни зеленчуци за вечеря. така ще има истинска полза от този здравословен продукт. В този случай витамин Е се усвоява напълно и тялото получава всички необходими ползи от растителното масло.

Захарна бомба

Друг популярен съвет от привържениците на здравословното хранене, който всъщност има пагубен ефект върху храносмилателния тракт, е на празен стомах да се пие вода с лимонов сок и мед. Твърди се, че ако следвате тази препоръка, ще имате добър метаболизъм и наднорменото тегло ще започне да изчезва. Но никой не предупреждава какви последствия могат да възникнат от такава безвредна и „полезна“ на пръв поглед напитка.

И ето какво се случва. За тялото най-критично е времето непосредствено след ставане от сън и преди закуска. Хормонът на стреса (кортизол) е повишен в кръвта. Всички кръвоносни съдове, включително и кръвоносните съдове в стомаха, също са подложени на стрес.

Лимоновият сок, дори и разреден във вода, е киселина. Следвайки този съвет, ние всъщност напояваме деликатната стомашна лигавица с киселина! По това време самата киселинност на стомаха все още не е имала време да се включи. Поради това пиенето на вода с лимон (както и на ябълков оцет на гладно) е действие, което води до появата на ерозия на стомашната лигавица и гастрит.

Ако добавите мед към водата, тогава това ще се окаже истинска захарна бомба. Всяка захар за тялото, особено на празен стомах, винаги е освобождаване на инсулин и последващо образуване на мазнини. Това е законът на физиологията. Дългосрочните ефекти от скоковете на кръвната захар са диабет и затлъстяване.

Сутрин е по-добре да се откажете от храни, съдържащи захар и глюкоза (включително и плодове). Това важи особено за онези, които искат да отслабнат. Когато една такава вода с агресивни продукти навлезе в „спящия“ организъм, жлъчният мехур се опитва да спаси ситуацията и изпълва всичко с жлъчка. Постоянните скокове в нивото на захарта и жлъчката са много вредни и засягат работата на всички органи.

Какво трябва да бъде началото на здравословна сутрин

На първо място спокойствие. Но, след като се успокоите, трябва да закусите до 30 минути след ставане. Преди хранене не забравяйте да изпиете чаша чиста, непреварена вода. Омлет със зеленчуци и неподсладена каша е идеален пример за здравословна закуска. Ако не ви се занимава да готвите, и шепа предварително накиснати във вода сурови ядки ще свърши чудесна работа.

В резултат на това ще започне изгарянето на мазнини, ензимните системи ще работят правилно и най-важното – всички органи ще функционират нормално.

Холимин
ХОЛИМИН – при проблеми с черния дроб и жлъчката

 

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *