Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Дори 1 чаша алкохол на ден повишава кръвното

Ново проучване установява, че пиенето дори на едно питие на ден повишава кръвното налягане и е вредно за сърцето

алкохолът е вреден за кръвното налягане

Само едно алкохолно питие на ден може да повлияе отрицателно на високото кръвно налягане, установява ново проучване. Хипертонията е състояние, причиняващо увреждане на кръвоносните съдове от прекалено силно изпомпване на кръвта.

Но изследванията показват, че дори при хора без заболяването консумацията на алкохол има негативен ефект.

Нов мета-анализ на Американската сърдечна асоциация (AHA) предполага, че пиенето на каквото и да е количество алкохол на дневна база може да доведе до високо кръвно.

„Директното въздействие на алкохола върху кръвното налягане е известно от години, но истинският въпрос, който предизвиква безпокойство, е какво се случва с кръвното при консумацията на малки колчиества алкохол, които не се смятат за вредни“, казават Пол К. Уелтън, съавтор на изследването и председател на катедрата по глобалното обществено здравеопазване в отдела по епидемиология в Училището по обществено здраве и тропическа медицина на университета Tulane в Ню Орлиънс.

Пол К. Уелтън, съавтор на изследването и председател на катедрата по глобалното обществено здравеопазване в отдела по епидемиология в Училището по обществено здраве и тропическа медицина на университета Tulane в Ню Орлиънс
Пол К. Уелтън, съавтор на изследването и председател на катедрата по глобалното обществено здравеопазване в отдела по епидемиология в Училището по обществено здраве и тропическа медицина на университета Tulane в Ню Орлиънс

 

Как влияе алкохола върху кръвното налягане?

 

Уелтън и екипът му са прегледали множество проучвания, като в крайна сметка са използвали данни от седем кохортни или групови проучвания, включващи около 20 000 участници с лек до умерен прием на алкохол на различни континенти.

„Това, което видяхме, беше пряка и доста линейна връзка, която беше непрекъсната от най-ниското ниво на прием на алкохол до най-високото ниво на прием, особено за систоличното кръвно налягане“, казва Уелтън.

Систоличното кръвно налягане е първото число при отчитане на кръвното налягане. Уелтън обяснява, че това е ключовото число, което идентифицира по-голямата част от сърдечно-съдовия риск.

Той добавя, че рискът от високо кръвно налягане не се влияе от това дали пиете вино, бира или питие с по-висока концентрация на алкохол.

„Хората, които консумират алкохол (както със, така и без хипертония), ще имат повишено кръвно налягане“, казва  Ченг-Хан Чен, интервенционален кардиолог и медицински директор на Structural Heart Program в MemorialCare Saddleback Medical Center.

Чен обяснява, че за хората без хипертония пиенето може действително да допринесе за развиване на заболяването. „За пациенти с хипертония, консумацията на алкохол може допълнително да увеличи риска от инфаркт или инсулт“, добавя още той.

Ченг-Хан Чен, интервенционален кардиолог и медицински директор на Structural Heart Program в MemorialCare Saddleback Medical Center
Ченг-Хан Чен, интервенционален кардиолог и медицински директор на Structural Heart Program в MemorialCare Saddleback Medical Center

 

Има ли количество алкохол, което да не е вредно за кръвното налягане?

 

Новото изследване показва, че никакво количество алкохол не е здравословно за сърцето. „Нашият съвет е в съответствие с всички насоки, включително тези на Световната здравна организация (СЗО), които казват, че е най-добре изобщо да не пиете“, категоричен е д-р Уелтън.

Уелтън отбелязва също, че колкото по-висок е приемът на алкохол, толкова по-високи са нивата на кръвното налягане.

Чен обясява, че дълго време консенсусът е бил, че може да е „безопасно“ да се пие умерено. „Очаквам и се надявам, че нашите медицински препоръки относно консумацията на алкохол ще се променят в бъдеще.“ допълва той.

Според него всеки кардилог трябва да казва на пациентите си, че дори и чашата вино не може да се счита за „здравословна за сърцето“.

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com/

Алкогард алкохолизъм
АЛКОГАРД – помага при алкохолизъм и проблеми с черния дроб

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *