Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета или упражнения: Кое е по-важно за понижаване на кръвното?

Кое е по-ефективно за понижаване на кръвното – храненето или движението? Ето какво казват кардиолозите

понижаване на кръвното

Високото кръвно налягане (хипертония) е здравословно състояние, което повишава риска от инфаркт или инсулт и този риск само се увеличава с възрастта. Промяната на диетата и редовните упражнения могат да окажат голямо влияние върху състоянието.

Но за много хора може да бъде трудно да намерят отправна точка за поемането по пътя на здравето. Изключвате ли незабавно солта от диетата си, започвате ли да бягате на дълги разстояния сутрин или трябва да правите и двете? Добрата новина е, че не е нужно да преразглеждате изцяло диетата си или да бягате маратонски разстояния, за да поддържате кръвното си налягане в норма.

Обикновено е най-добре да започнете с промени в диетата, тъй като повечето пациенти с високо кръвно налягане също имат наднормено тегло или затлъстяване, казва кардиологът Шон Хефрон от NYU Langone. Упражненията са по-лесни, след като отслабнете малко, подчертава още докторът, а диетата обикновено е по-ефективна за загуба на тегло.

Други фактори, които влияят върху риска от високо кръвно налягане, включват възраст и генетика, така че промените в начина на живот не винаги ще помогнат. Някои хора се нуждаят от лекарства за лечение на хипертония. Но за повечето, постепенното намаляване на приема на натрий е добър старт за понижаване на кръвното.

Докато физическата активност също е важна част от здравословния начин на живот, превантивният кардиолог Марк Кац, казва, че никакви упражнения не могат да отменят щетите, причинени от ежедневния избор на хранене.

Шон Хефрон, кардиолог към NYU Langone
Шон Хефрон, кардиолог към NYU Langone

 

Солта е навсякъде, внимавайте с приема!

 

Намаляването на количеството натрий в храненето може да помогне за понижаване на кръвното налягане, но това не е лесен подвиг, категоричен е д-р Хефрон. Според Американската сърдечна асоциация (AHA) голяма част от храната, която ядем, съдържа „твърде много натрий“ и това е преди да посегнем към солницата.

Повече от 70% от натрият, който консумираме, идва от пакетирани, приготвени и ресторантски храни.

Но в човешкото тяло добавената сол води до излишно задържане на течности. Кац обяснява, че когато консумираме повече сол, тялото задържа повече течност, за да поддържа равновесие. Повече течност означава повече налягане в кръвния поток, като по този начин се повишава и кръвното налягане.

Имайки предвид този баланс, едно от най-добрите неща, които можете да направите за понижаване на кръвното налягане, е да намалите приема на сол. Намаляването на солта в дългосрочен план също може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, свързани с хипертония.

 

Опитайте диета DASH

Диетата DASH е създадена с оглед на кръвното налягане. Името на този хранителен режим е съкращение от „Диетични подходи за спиране на хипертонията” и е силно препоръчван от кардиолозите от 90-те години на миналия век до днес.

При хората, които следват диета DASH, се наблюдава значително понижение на кръвното налягане, независимо от други фактори като упражнения. Основният крайъгълен камък на диетата е намаляването на приема на сол и ограничаването на червеното месо и сладкото.

Стандартната диета DASH ограничава натрия до 2300 милиграма или около една чаена лъжичка готварска сол дневно. По-строгата цел е по-малко от 1500 милиграма на ден, което би помогнало за още по-значително и по-бързо понижаване на кръвното налягане.

Постигането на тези ограничения може да бъде най-предизвикателният аспект на диетата DASH, казва д-р Кац. „Не е нужно да сте перфектни всеки ден, но трябва да се стремите да продължите да подобрявате диетата си и да правите по-здравословен избор на хранене“, допълва още той.

 

Физическите упражнения също са важни

Каране на колело за понижаване на кръвното
Карането на колело е чудесен начин да поддържате сърцето си здраво

Съчетаването на DASH диета с известно количество упражнения работи по-добре от двете стратегии поотделно и хората, които водят активен начин на живот обикновено се разболяват по-рядко от сърдечни заболявания.

„В никакъв случай не е нужно да излизате и да бягате маратонски разстояния, но всякакво упражнение, което ускорява пулса ви, със сигурност ще бъде от полза“, казва Кац.

„Карайки сърцето да работи повече, с редовни упражнения, то става по-силно с времето, а по-силното сърце може да изпомпва кръв с по-малко усилия, понижавайки кръвното налягане”, обяснява д-р Хефрон.

Физическите упражнения могат също косвено да повлияят на кръвното налягане, като помагат в поддържането на здравословно телесно тегло, което е рисков фактор за високо кръвно налягане.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Шлемник
Шлемник – за сърдечно-съдово здраве и при високо кръвно налягане

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *