Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Липсва важна ваксина за бебета. Очаква се нова доставка от 15 000 дози

Няма от ваксината срещу тетанус, полиомиелит, инфлуенца тип Б, дифтерия и вирусен хепатит Б.

ваксина за бебета

Това е извода от справката към 30 юли, публикувана на сайта на столичната региoнална здравна инспекция. Ваксината се поставя на бебетата на втория, трерия и четвъртия месец, след като се родят.

„Преди дни е получихме писмо от представителя на производителя на ваксината за България, което ни уведомява, че има затруднения в производството и ще има забавяне на доставката за месец август”, това съобщи за БТА д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Той също така поясни, че ваксината вече няма да се произвежда с досегашното си име. Новата доставка, която се очаква до 10 дни, ще наброява 15 000 дози. След нормализиране на процеса на производство, наименованиeто на ваксината ще бъде оеднаквено за цяла Европа.

От МЗ (министерството на здравеопазването) съобщават, че са информирани за забавяне на доставка от 65 000 дози, но прави всичко, което е възможно, проблемът да бъде решен в най-кратки срокове. Очаква се, че до 2-3 седмици трябва да има налични количества от важната ваксина.

За БТА също говори и д-р Милица Дочева, специалист по педиатрия. Тя казва, че забавянето на тази ваксина с 1-2 месеца не е повод за притеснение. По думите на докторката, ако поставянето на ваксината се забави в по-дългосрочен план, е лошо. Тя съветва родителите да не отлагат имунизациите на децата си.

„Има доста голямо ваксинационно покритие на населението срещу заболяванията, от които предпазва ваксината, така че те да не се развиват в обществото”, казва д-р Дочева. Тя смята, че когато има 80 на 100 покритие в обществото, няма риск и за неваксинираната група.

„По-голям риск от временната липса на тази ваксина е наличието на антиваксърско движение от хора, които отказват имунизация по принцип. Това излага на риск цялото общество”, допълва още докторката.

Източници: https://www.bta.bg; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *