Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 сериозни състояния, при които има оток: как да разпознаем болестта

Професор Драпкина: появата на оток може да означава сериозни неизправности в тялото

оток

През лятото се появяват оток и при хора, които преди не са се оплаквали от подуване. Вината за това и самата топлина, и липсата на течности, и излишъкът от солено и сладко в диетата. И, разбира се – злоупотребата с алкохол. Това са така наречените физиологични причини. Те включват още: твърде тесни обувки, дълго стоене или седене с кръстосани крака.

„При продължително излагане на провокиращи фактори се развиват разширени вени“, предупреждава д-р Оксана Драпкина, специалист в областта на вътрешните болести, професор и академик на Руската академия на науките.

Професор Оксана Драпкина

Естествените хормонални колебания при жените също могат да се нарекат и физиологични причини. Например при ПМС – подуване се появява 1-2 седмици преди менструацията и изчезва с нейното начало. Това може да се дължи на колебания в нивото на женските полови хормони, което забавя отделянето на течности от тялото. Леко подуване на ръцете и краката може да е нормално през втората половина на бременността.

За щастие, такъв оток е лесен за лечение: носете удобни обувки, яжте по-малко солено и сладко, пийте достатъчно вода. Масаж на краката, хладни бани, почивка с повдигнати крака ще помогнат. Всичко това, между другото, е ефективно както при ПМС, така и по време на бременност.

Патологични отоци, които са симптом на болест

Но има сериозни заболявания, които сигнализират с появата на различни отоци. Изброяваме основните признаци, които могат да говорят за патология.

1. Заболявания на бъбреците

Отокът се развива бързо по лицето, под очите, по ръцете и краката. Забележим е обикновено сутрин. Кожата става отпусната и бледа. При натиск с пръст върху отока остава дупка, която не изчезва веднага.

В допълнение, има болка в долната част на гърба, затруднено уриниране и намалено количеството на урината, летаргия и слабост. Това също може да бъде тревожна симптоматика на сериозни проблеми с бъбреците.

2. Оток при болести на сърцето

Сърдечният оток се развива бавно. Той се появяват вечер, по стъпалата и глезените. С напредване на заболяването се издигат по-високо до бедрата и долната част на корема. Такъв оток е плътен на допир. Кожата е по-хладна от другите части на тялото и може да се появи специфичен цианотичен оттенък. При натиск остава бързо изчезваща ямка.

Освен това човек редовно се оплаква и от ускорен пулс, задух и умора.

3. Усложнение при бременни – прееклампсия

Проявява се като внезапно и силно подуване на ръцете, краката и лицето, често свързано със силно главоболие, промени в зрението, задух, гадене или болка в горната част на корема. Изисква незабавна хоспитализация и спешна помощ.

4. Заболявания на черния дроб

Стъпалата, краката и бедрата могат да се подуят. В този случай течността се натрупва в коремната кухина (асцит).

Освен това тези признаци са придружени от жълтеникавост на кожата, зачервяване на дланите и краката, загуба на тегло и слабост. Мъжете могат да развият гинекомастия – уголемяване на гърдите.

5. Заболявания на вените (разширени вени)

Венозният оток е едностранен, плътен, обикновено не засяга стъпалото, образува се в областта на прасеца. Колкото по-дълго човек прекарва на крак, толкова по-силно и изразено е подуването.

Освен това горе изброените състояния са придружени от умора и болки в мускулите на прасеца.

В по-късните етапи разширените вени се виждат през кожата. Варикозата е опасна, тъй като може да се развитие и тромбофлебит – възпаление на вена с образуване на кръвен съсирек вътре в нея. При тромбофлебит отокът е горещ, болезнен, със зачервяване на кожата.

6. Тежка алергична реакция

Отокът се развива на мястото на контакт с алергена, в тежки случаи се разпространява в цялото тяло (оток на Квинке). Често се комбинира с уртикария, сърбеж, зачервяване на кожата, дрезгав глас. Отокът на Квинке е опасно състояние, което изисква незабавна медицинска помощ.

7. Лимфедем (елефантиаза)

Такъв оток е плътен, упорит, често едностранен и не изчезва след почивка. С течение на времето засегнатата част на тялото силно увеличава обема си, кожата става плътна, твърда и оребрена.

Обикновено е резултат от операции за отстраняване на злокачествени тумори, по-рядко – инфекция с паразита filaria.

8. Възпалителни заболявания на ставите (артрит)

Те се характеризират със зачервяване и треска на кожата над едематозната става, ограничение на подвижността, болка и скованост на движенията.

Освен това са възможни треска и слабост.

9. Метаболитни нарушения (гладен оток)

Отокът се появява по цялото тяло, особено по корема.

Той се развива на фона на гладуване, строга веганска диета или малабсорбция на хранителни вещества при тежко заболяване. Изразът „да се подуеш от глад“ е само за гладни отоци. Това се дължи на недостатъчен прием или недобро усвояване на протеин от храната. При недостиг на протеин съдовете не могат да задържат течност и тя преминава в околните тъкани.

10. Оток при заболявания на щитовидната жлеза

Плътният оток (микседем) по лицето, ръцете и краката е характерен за намалена функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм.

Допълнително: забавяне на реакциите, сънливост, нарушение на паметта, студенина, бавен пулс, менструални нередности, понижена телесна температура.

„Трябва да е ясно, че отокът е само симптом, а болестите, които могат да го причинят, се лекуват по напълно различни начини. Ето защо, ако забележите подуване на тялото, което не изчезва след коригиране на диетата и почивка, не забравяйте да отидете на лекар. И, разбира се, не трябва да се самолекувате!“, предупреждава професор Оксана Драпкина.

Източник: ayzdorov.ru

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *