Динята като лекарство: Какви заболявания ефикасно лекува червеното сладко изкушение?

Любим плод в летните горещини. И много полезен.  Динята съдържа витамини от група В, аскорбинова киселина, въглехидрати. Съдържа също така и желязо, магнезий, растителни фибри. Плодът е 90% вода, отличен диуретик е.

Съдържанието на пектин и фибри подобрява чревната перисталтика. Полезните свойства на динята регулират добре хода на биохимичните процеси в организма, помагат при лечението на такива заболявания като артрит и подагра, при затлъстяване.

Какви заболявания  могат да се излекува с диня ?

Динята - вкусна и лековита
Fresh sliced watermelon wooden old background

Бъбреци

За всички заболявания, при които не се изисква ограничаване на течностите, урологът определено ще ви посъветва да ядете повече дини. За „промиване“ на бъбреците. Най-доброто природно средство.

Пикочен мехур

При цистит динята като цяло може да се превърне в лекарство. Ако постоянно изхвърляте бактериите E-coli (провокатор на заболяването) от пикочния си мехур, не им позволявате да се размножават, тогава циститът може, както се казва, да бъде победен в зародиш.

Така че, ако искате да поддържате пикочния си мехур чист и здрав – яжте диня. Тя няма да позволи на урината да остане в пикочния мехур дълго време. Това означава, че вредната микрофлора няма да има среда за възпроизвеждане.

Отоци

При оток динята обикновено е незаменим лек. Самата „вода от диня“ бързо ще напусне тялото и ще увлече и друга излишна течност със себе си.

Сваля кръвното налягане, намалява холестерола

Малък практически съвет! Обикновено лекарите препоръчват да се яде диня на празен стомах в случаите на подуване. Но съществува също така и мнение, че след ядене ефектът е по-голям. Направете си сами малък експеримент. Вижте колко течности излизат от вас след „гладуване“ и след хранене. И тогава ще разберете кога е по-добре за вас лично да ядете диня при отоци в тялото.

Затлъстяване

Ако нямате лекарски противопоказания много голяма полза за здравето може да се получи от ден на гладуване, през който ядете само на диня. Един килограм можете да свалите, ако изядете 1,0-1,5 кг диня през деня. Но не забравяйте, че ден на гладуване може да се прави веднъж седмично. А през останалите дни? Опитайте с втората закуска, обяд, следобеден чай или кафе, вечеря – но не и с първата закуска! Другите ги с диня и ще усетите разликата в теглото!

Подагра

Не бива да ядете месо, ако имате подагра. Но наистина ви се хапва?  Изяще малко парче, но задължително с диня. Тя ще премахне пурините и екстрактите в месото от тялото.

Бъбречно-каменна болест

Повечето камъни се образуват в тялото, когато преобладава киселата среда. Освен това инфекциите на пикочните пътища допринасят за образуването на камъни. В тези случаи яжте диня. Тя ще премести киселинното рН към алкалната страна и ще отмие инфекциозните патогени.

Заболявания на жлъчните пътища

При възпалителни заболявания изтичането на жлъчката е затруднено. Динята е включена в списъка на продуктите, които насърчават отделянето на жлъчен сок.

Анемия

Свикнали сме да оценяваме лечебните свойства на кой да е продукт по количеството полезни вещества в него.Но лекарствените продукти са полезни не само като количество, но и като съотношение на веществата. В динята съдържанието на магнезий, желязо и фолиева киселина, които участват в хемопоезата, съотношението им е такова, че динята се счита за доста ефективно средство за лечение на анемия.

Инфекциозни заболявания

Ако по някаква причина са ви предписани антибиотици, яжте диня (или нейния най-близък роднина – пъпеша) по същото време. Доброто съотношение на същите микроелементи ще засили действието на антибиотиците и в същото време ще намали вредното им странично въздействие. Като цяло две полезни въздействия в едно – това е динята!

Атеросклероза

Както знаете, фолиевата киселина има антисклеротичен ефект. Има я на много продукти – в спанака, граха, карфиола. Но те трябва да се сготвят. А фолиевата киселина се унищожава при термична обработка. Докато динята не я варим или пържим, тоест имаме фолиева киселина в нея в пълен размер.

Хелминтоза

Известно е, че тиквените семки прогонват глистите от тялото. Но малко хора знаят, че и динените семки имат същия ефект.

Чревни заболявания

Ако в червата има полезна микрофлора и тя работи усилено в полза на вашето здраве, можете да живеете спокойно.

Но от време на време тя се нуждае от помощ, за да оцелее. „Месото“ на динята стимулира жизнената активност на чревните микроорганизми. Ако погледнете отново всичко по-горе, можете веднага да заключите, че динята има не само прекрасен вкус, но е и природно лекарство!

През последните десетилетия в отглеждането на дини навлязоха много химически препарати. Така че е важен произходът им. Разбира се – най-големи ползи за здравето може да се очакват от дини, произведени в контролирано био земеделие.

Източник: dzen.ru

Холимин
ХОЛИМИН – при проблеми с черния дроб и жлъчката

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *