Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Удар от мълния: 11 важни правила за поведение при гръмотевична буря

75% от жертвите оцеляват след удар от мълния, ако получат медицинска помощ навреме

удар от мълния

Човек, който е преживял удар от мълния: как се оказва първа помощ, какви са последствията, симптомите и правилата за поведение.

Това лято ще има още гръмотевични бури – как да окажем първа помощ на човек след удар от мълния? Ето основните правила :

1. Преместете жертвата на безопасно място. Не бива да се страхувате от докосване – след удар на мълния в човешкото тяло не остава заряд, обясняват експерти по безопасност на живота.

2. Ако пострадалият е в безсъзнание, дихателните пътища трябва да бъдат проверени и осигурени. За да направите това, поставете човека на една страна.

3. Обадете се на Бърза помощ, за да се откара пострадалия с линейка до най-близката болница. Ако сте извън града – намерете начин за възможно най-бързо транспортиране на ударения от мълния човек.

4. Ако жертвата не диша преди пристигането на линейката, препоръчително е да се извърши кардиопулмонална реанимация (индиректен сърдечен масаж и изкуствено дишане) – но само ако имате съответните умения !

5. Ако има изгаряния, не се опитвайте да свалите дрехите.

След удар от мълния компресивните части от облеклото трябва да бъдат разкопчани: колан, яка, копчета и др.

6. Ако пострадалият може да преглъща и се оплаква от болка, дайте му болкоуспокояващо (ибупрофен, парацетамол, пенталгин и др.).

7. След удар на мълния човек може да почувства втрисане – в този случай му дайте да пие горещ чай, съветват експерти.

8. Проверете пострадалия за гръбначни наранявания, ако е бил изхвърлен от удара на мълния. Отбележете всички аномалии на гръбначния стълб или врата, които откриете, и кажете на парамедиците, когато пристигнат.

9. Проверете пострадалия за изгаряния и го третирайте с течаща вода за 20 минути. Покрийте наранените места със стерилна превръзка, за да предотвратите инфекция. Проверете цялото тяло за изгаряния. Свалете бижутата.

10. Проверете очите и ушите. По-деликатните части на очите и ушите могат да се спукат при удар от мълния, причинявайки слепота или глухота, която може да е временна. Имайте това предвид, когато се опитвате да общувате с пострадалия.

11. Удареният от мълния човек може да е объркан, да му се гади или да има временна загуба на паметта. Осигурете му спокойствие и му вдъхнете увереност.

Симптоми след удар от мълния: как се чувства жертвата

– Електрическият удар може да причини ненормален сърдечен ритъм и сърдечен арест. В този случай жертвата губи съзнание и спира да диша.

– В рамките на няколко минути пулсът може да се възстанови сам. В същото време човек често има временни увреждания на паметта и други телесни функции.

– Може да има и задух, усещане за липса на въздух, болка в гърдите.

– Честа последица от удар на мълния са изгарянията. Те могат да бъдат повърхностни (95%) от случаите и дълбоки, засягащи вътрешните органи (5%).

– Друг често срещан симптом са спуканите тъпанчета.

– Възможно е нараняване на очите, включително увреждане на лещата.

– При падане след удар на мълния се получават счупвания, натъртвания и сътресения.

– Сред последствията са и психо-емоционалните разстройства: стрес, възможно е да се развият депресивни състояния.

Цифри и факти

– Според статистиката около 75% от хората, засегнати от мълния, оцеляват, ако навреме получат необходимата медицинска помощ.

– Най-честите наранявания при удар от мълния: токов удар, изгаряния, парализа, загуба на зрение и слух. Също така към тях често се добавят съпътстващи наранявания: натъртвания, фрактури, депресия, стрес.

Някои митове и лъжи за удар от мълния

• Средната мълния е само около 2 сантиметра в диаметър. ВЯРНО! Тази около двусантиметрова пръчка може да пренесе повече от 100 милиона волта и е три пъти по-горещ от повърхността на слънцето.

• Светкавицата никога не удря едно и също място два пъти. НЕВЯРНО! Емпайър Стейт Билдинг е удрян от мълнии около 25 пъти годишно.

• Ако бъдете ударен от мълния, ще умрете. НЕВЯРНО! Само 10% от хората, ударени от мълния, умират, но повечето оцелели страдат от сериозни медицински проблеми през целия си живот.

• Бурята трябва да е точно над главата ви, за да бъде опасна. НЕВЯРНО! Светкавицата е непредсказуема. Може да удари до около 40 километра от там, където се случва бурята.

Източник: firstaidtrainingcooperative.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.