ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Новогодишен комплект за първа помощ: с какви лекарства да се запасите

Какви лекарства е добре да имате под ръка, за да посрещнете Новата година без сериозни здравословни проблеми

лекарства

Основната тежест пада върху стомаха и панкреаса, напомнят лекарите.

Посрещането на Новата година продължава почти два дни – започваме да „загряваме“ от обедните часове на 31 декември и завършваме в късната вечер на 1 януари. Или сутринта на 2-и, ако сме празнували и Васильовден. Не всяка храносмилателна система е в състояние да издържи успешно такъв маратон. Според медицински данни най-честите оплаквания са тежест, дискомфорт, подуване, болки в корема и лошо храносмилане. За да се отървете от неприятните симптоми, лекарите препоръчват да имате три основни групи лекарства (вижте по-долу).

Препоръчително е да се консултирате с лекар относно приема им във всеки случай. Като алтернатива може да използвате мобилни приложения за онлайн медицински консултации. И, разбира се, внимателно прочетете инструкциите – както за да разберете как е препоръчително да се вземат тези лекарства, така и да се запознаете с противопоказанията им.

1. Средства за киселини. Това са лекарства от групата на антиацидите: Алмагел, Фамотидин, Талцид, Сопрал.

2. Ензимни препарати (за подпомагане на работата на панкреаса): Ензи-Мил , Креон, Мезим Форте, Панкреатин.

3. Препарати за облекчаване на спазми на червата и жлъчните пътища: Дуспаталин, Но-шпа, Папаверин.

Какво друго може да е от полза?

При съмнение за отравяне (гадене, повръщане, диария) – ентеросорбенти: Смекта, Полисорб, Ентеросгел, активен въглен;

В случай на алергична атака (например към определени храни) – антихистамини: Алергозан таблетки, Дименхидринат, Цетиризин (Цетиринакс), Лоратадин;

При обостряне на хронични заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрит, панкреатит, функционална диспепсия) се използват лекарства – инхибитори на протонната помпа. Те се взимат с рецепта.

За всеки случай вземете капките Иберогаст, които имат комбинирано действие

Те се препоръчват при подуване на корема (премахват усещането за пълен стомах), газове, киселини и коремни болки.

Ако новогодишната нощ е била забавна и активна, а на сутринта имате усещането, че това тяло не е ваше, ще имате нужда от противовъзпалителни мехлеми от групата на Дийп Рилийф и Диклак. Средства против изгаряне – Пантенол (под формата на активна пяна) и Дефламол могат да спасят кожата от изгаряне първа степен (пръснало олио, изгаряне от свещ, бенгалски огън и т.н.).

За да не ви изненадат настинки и грип е добре в аптечката да имате Терафлу, Фервекс или Тайлол Хот.

Ако подготовката за празничната трапеза излезе извън контрол и по кожата се появят порязвания и рани, тогава, риванол, йод и водородният прекис ще се погрижат за тях. Струва си да добавите още амоняк, бактерицидни пластири, памук, бинтове, както и болкоуспокояващи и мехлеми – Диклофенак и Аулин.

Какво да вземете ако на следващия ден от вас се очакват трудови подвизи?

При положение, че се налага да отидете на работа на следващия ден след Нова година, или след Сурваки, верният Аспирин ще ви бъде от полза. Задължително е да имате няколко разтворими таблетки Алка Зелцер, които сравнително добре се справят с последиците от празничното препиване. И витамин С, разбира се. Много витамин С.

Най-добре ще е да се погрижите за себе си предварително. Постарайте се да не преяждате и да не препивате през дългите будни часове на Новогодишната нощ. В случай на сериозни проблеми и наранявания, не забравяйте да се свържете с лекар, който ще ви помогне да възстановите благосъстоянието си.

Източник: lifehacker.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *