Лечение на халацион с природни средства

Халацион е малка бучка, която се появява от външната страна на клепача. Не е тумор и не причинява трайни промени в зрението

халацион

Халацион е често срещан проблем, който обикновено се решава без операция.

Причината за появата на халацион може да е запушена мастна жлеза. Самата „топчица“ може да бъде мека и пълна с течност или по-твърда. Образуванието се нарича още мейбомиева киста или конюнктивален гранулом. Често се бърка с вътрешен или външен ечемик. Вътрешният тип е инфекция на мейбомиевата жлеза, докато външният е инфекция в областта на фоликула на миглите и потните жлези.

Халацион, симптоми:

• Постепенно подуване;
• Фоточувствителност;
• Бучка на долния или горния клепач, която бавно увеличава размера си;
• Леко дразнене или абсцес;
• Замъглено или блокирано зрение, особено ако халационът е достатъчно голям, за да притисне очната ябълка.

Важно е да се консултирате с лекар, ако забележите, че имате киста, бучка или топче, което е достатъчно видимо върху клепача.

Домашни средства при халацион

Ако сте били диагностицирани с халацион, може да опитате следните лесни и достъпни домашни средства.

Мляко

Домашен лек при това заболяване, който не бива да се пропуска, е млякото. То има успокояващ ефект, който помага при подуването и болката, произтичащи от тази киста.

Употреба

Можете да използвате студено мляко за разтриване на очите. Ако използвате изварено мляко, резултатите могат да бъдат много бързи.

Друга алтернатива е да потопите филия хляб в топло мляко и да я поставите върху окото за около 10 минути, за да помогнете на гнойта да излезе. Използвайте памучен тампон, за да почистите кистата и нанесете антисептичен мехлем върху засегнатата област.

Алое вера

Това е друго ефективно средство за лечение на халацион. Алое вера има противовъзпалителни свойства, които помагат за облекчаване на подуването, зачервяването и възпалението. В допълнение, алоето притежава и антибактериални свойства за лечение на инфекции.

Употреба

Има два начина за използване на алое вера за лечение на кисти. Първо, можете да нанесете пресен гел от растението директно върху кистата. Оставете да действа 15 минути, след което изплакнете с топла вода. Повтаряйте процедурата няколко пъти на ден в продължение на една седмица.

Накиснете памучен тампон в гел от алое вера за 5 минути. Нанесете върху кистата за 20 минути. Повтаряйте на всеки два часа дневно в продължение на една седмица.

Ментови листа

Листата от мента притежават антипиретични и антисептични свойства, което ги прави едно от най-добрите домашни средства за лечение на халационни кисти. Използването на листа от мента помага за успокояване на болезнеността и подуването, причинени от кистата. Листата от мента също така са от полза в борбата със сърбежа и инфекциите. В допълнение, хладното усещане на листата от мента помага както при раздразнение, така и при леко разраняване. Противовъзпалителните свойства могат да намалят отока.

Употреба

Намачкайте малка връзка свежи листа от мента и след това нанесете върху засегнатото място. Оставете за пет минути. Измийте с хладка вода.

Рициново масло

Рициновото масло е известно с добрите противовъзпалителни свойства, които притежава. Помага за намаляване на болката и възпалението, което идва от халационните кисти. Можете лесно да го използвате за лечение у дома.

Употреба

Нанесете топъл компрес върху засегнатия клепач за 5 минути. След това сложете малко рициново масло върху кистата с помощта на добре изцеден памучен тампон. Повтаряйте процедурата два пъти на ден в продължение на седмица или две, за да се отървете напълно от кистата.

Друго лечение с рициново масло е да се приготви гъста паста, като се използва 1/2 чаена лъжичка куркума на прах с достатъчно рициново масло. Изплакнете клепача с топла вода, преди да приложите тази паста. Поставете я върху кистата за около 15 минути и след това отмийте с топла вода. Повтаряйте процеса поне три пъти на ден, докато се отървете напълно от топчето, което е забележимо върху клепача.

Топъл компрес

Топлият компрес се счита за едно от най-полезните и ефективни домашни средства за лечение на халацион. Топлината подобрява дренажа и кръвообращението в засегнатата област. В допълнение, топлият компрес също така помага и за намаляване на подуването и болката.

Употреба

Потопете мека кърпа или няколко слоя марля в гореща вода и след това изцедете излишната вода. Поставете върху кистата за 5 минути. Повтаряйте поне 3 пъти на ден в продължение на две седмици, за да се справите напълно с проблема.

Пакетчета зелен чай за лечение на халацион

Използването на пакетчета зелен чай също е много популярно лечение. Зеленият чай помага за намаляване на възпалението и болката, причинени от този проблем. Това естествено лекарство също така намалява размера на кистата. И всичко това благодарение на удивителните му противовъзпалителни свойства. Освен това зеленият чай съдържа и танинова киселина, която помага за предотвратяване на инфекции.

Употреба

Накиснете торбичките зелен чай в топла вода за поне 5 минути. След това извадете и изстискайте излишната течност. Поставете мокрото пакетче чай върху засегнатата област за около 10 минути. Следвайте тази процедура 5-6 пъти на ден или на всеки три часа, за да получите желания ефект.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *