Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гадене след пиене на алкохол

Прекомерната консумация, а в някои случаи дори малки количества алкохол, може да накара човек да се почувства гадене, както веднага след парти, така и на следващата сутрин

гадене

Защо това се случва и какво да правите ако ви се гади дори и след малко количество алкохол – обяснява Иля Кислер, психотерапевт, нарколог, и когнитивно-поведенчески терапевт.

За много хора гаденето, замаяността, особено по време на махмурлук, е изключително болезнено и неприятно състояние. И това е първият признак на отравяне на тялото.

– Алкохолът е клетъчна отрова, обяснява д-р Иля Кислер . – Може би вече сте успели да харесате алкохолните напитки, но със сигурност не изпитвате абсолютно нищо към клетките си. Тук се сещам за един анекдот:

Първо пихме водка. Когато водката свърши, купихме вино. Тогава Саша се сети, че има коняк. Когато го изпихме отидохме за бира и тогава се отровихме… с овесени бисквити.“

Д-р Иля Кислер

Всъщност може, разбира се, да се натровите от храна, която сте яли. Но, за да разберете какво точно предизвиква замайването, гаденето, повръщането и общата отпадналост, няма да се справите сами – тук се нуждаете от помощта на специалисти. Струва си да попитате и вашите съседи по маса, които са яли същите ястия, дали и те имат някакви подобни проблеми.

Защо се чувствате зле след пиене дори и на малко количество алкохол

Причината за гадене веднага след препиване може да бъде излишък от алкохол. Според Националния институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм (NIAAA) в Съединените щати гаденето е възможно, когато жена или мъж изпие около 4 или 5 питиета, съдържащи алкохол (порцията е 30 ml водка, чаша вино или половин кутия бира) в рамките на 2 часа.

На сутринта продуктите на разпадане на алкохола могат да бъдат причина за гадене. Черният дроб превръща алкохола в токсичен химикал, наречен ацеталдехид. След това той го разлага на по-прости компоненти и го извежда от тялото. Ако нивото на токсина е по-високо, отколкото черният дроб може да понесе, тялото ще елиминира излишъка чрез повръщане. Повръщането често се предхожда от гадене.

Но има и други фактори, които също могат да причинят гадене след пиене на алкохол

Гастрит. Пиенето на алкохол може да накара стомаха на човек да произвежда повече киселина от обикновено. Излишъкът му със сигурност ще раздразни стомашната лигавица, причинявайки гастрит.

Алкохолна кетоацидоза. Обикновено се среща при хора с хронична употреба на алкохол, въпреки че понякога засяга и такива, които пият от време на време. При алкохолна кетоацидоза човек изпитва постоянно гадене, повръщане и коремна болка. Това състояние продължава от 1 до 3 дни и може да бъде животозастрашаващо, ако не се лекува.

Алкохолно натравяне. Алкохолното натравяне е друга причина за гадене. Натравяне възниква, когато човек консумира големи количества алкохол за кратък период от време. И то може да бъде животозастрашаващо!

Какво да правите у дома, ако ви е лошо след алкохол?

– Гаденето е важен признак на интоксикация, – подчертава д-р Иля Кислер . – Тялото се стреми да се освободи от всичко излишно и опасно. Помогнете му по този начин: пийте активен въглен, много вода и предизвикайте повръщане. Направете си стомашна промивка. За в бъдеще – знайте си мярката и не смесвайте различни видове алкохол. И още нещо: ако повърнатото е с цвят на утайка от кафе, с примеси на кръв, незабавно се обадете на Бърза помощ! Това е много опасен симптом. Същото така, ако повръщането не спре повече от един ден, рискът от дехидратация е висок.

Популярни въпроси и отговори

Гаденето, последвано от повръщане след консумация на алкохол, може да облекчи болката в стомаха, причинена от алкохола. Ако човек повърне малко след пиене, тялото може да не е усвоило алкохола. В този случай повръщането е добър знак! Рискът от отравяне и тежък махмурлук е значително намален.

Въпреки това, повръщането може да бъде и много опасен симптом.

Защо в повръщаното има кръв?

Самото гадене не е придружено от кървене. Но гаденето често предшества повръщането и тук то може да е с кръв. Тежкото повръщане може да увреди хранопровода, което причинява кървене. В допълнение, кръвта може да се появи в резултат на образуването на ерозии и язви в стомаха. Това е опасно състояние – трябва незабавно да се отиде в болница и да се обсъди състоянието с лекар!

Защо след прием на алкохол и гадене в повръщаното има жлъчка?

На фона на приема на алкохол, работата на храносмилателния тракт, както и чревната подвижност, страда значително. Възможен е обратен рефлукс на съдържанието на дванадесетопръстника в стомаха. Оттук и примеса на жлъчката в повърнатото. И това състояние също може да изисква спешна медицинска помощ, особено ако не спира и има усещане за прималяване.

Колко опасно може да бъде гаденето след прием на алкохол?

Повръщането, което се появява след гадене, може да бъде опасно. Ако човек е твърде пиян и извън контрол, той може да се задави.

Трябва ли да предизвикате повръщане, ако се почувствате зле след прием на алкохол?

Това може да изглежда като добра идея, но умишленото предизвикване на повръщане е нежелателно – оставете го да се случи от само себе си. Факт е, че пияния човек не контролира добре действията си и може да надраска или да рани по-сериозно хранопровода.

Освен това честото повръщане може да причини и други проблеми:

● дехидратация;
● електролитен дисбаланс – нарушение на концентрацията на соли в кръвта и тъканите;
● язви на стомаха и хранопровода;
● увреждане на гърлото;
● кариес.

Алкогард алкохолизъм
АЛКОГАРД – помага при алкохолизъм и проблеми с черния дроб
Алкогард - добавка против алкохолизъм
Поръчай АЛКОГАРД

 

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *