Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Жълти и зелени рецепти вече се издават електронно

Пациентите, които имат нужда, ще могат да се сдобиват с жълти и зелени рецепти по електронен път, което води множесто улеснения

Жълти и зелени рецепти

Лекарствата, които съдържат наркотични вещества и се изписват на жълти и зелени бланки, вече са достъпни в електронен формат и се изъплняват през Националната здравноинформационна система (НЗИС). Промяната е въведена от „Информационно обслужване”.

Всички зелени и жълти рецепти на хартия ще се изпълняват до изтичането на валидността им. Данните от първия ден на въвеждане (13.06.2023) на електронните рецепти за лекарства, които съдържат наркотични вещества, показват, че само за един ден са издадени над 300 рецепти.

Новата функционалност на НЗИС дава възможност за изпълняване на жълти и зелени рецепти на територията на цялата страна. До този момент хартиените цветни рецепти се изпълняваха единствено в аптеките в областта, където са издадени. Също така, този по-модерен начин за издаване на рецепти премахва нуждата лекарите да обикалят по местните здравни инспекции, за да взимат кочани с рецепти.

За улеснение на специалистите и фармацевтите, предписването и отпускането на тези рецепти е същото като при обикновените. Срокът за изпълняване на електронно предписаните рецепти с медикаменти, съдържащи наркотични вещества, си остава 7 дни, откакто е изписана рецептата, а периодът на терапия е 30 дни.

Дигиталното предписване на този вид рецепти премахва вероятността за появата на дублирани, изтекли, фалшиви или сгрешени рецепти. Данните за медикамента, лекаря и фармацевта, които изплъняват електронната рецепта, се валидират веднага. Издаването и отпускането на рецепти по електронен път дава възможност за пълно проследяване, контрол и прозрачност на целия процес.

Източници: https://his.bg; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Жълти и зелени рецепти вече се издават електронно

  1. ирен иванова каза:

    Може ли личният лекар да издаде по електронен път зелена рецепта?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *