Учени вярват, че са открили лек против оплешивяване

Изследователите смятат, че ключа към борбата с плешивостта се крие в косматите бенки. Възможно ли е да са открили лек против оплешивяване?

оплешивяване

Както най-вероятно сте забелязали, някои бенки се окосмяват повече от нормалното.

Според ново изследване, има една молекула, която кара досадните бенки по кожата ни да се свръхокосмяват. А изследователите, които са открили потенциала на тази молекула за растеж на косми, смятат, че тя може да се използва за лечение на косопад, свързан с възрастта.

„Всъщност не е нужно да измисляме нови молекули“, казва ученият Максим Пликус от Калифорнийския университет, Ървайн.

В проучване, публикувано в списанието Nature в сряда, Пликус и колегите му разкриха, че остеопонтинът ,“който досега не е била свързвана с растежа на косата“, е много активен в косматите бенки.

Пликус вярва, че това съединение може да се вкара в скалпа на оплешивяващи мъже и жени, за да събуди отново космените фоликули, които са били в латентно състояние, чрез почти безболезнена процедура, подобна на ботокс.

Но първо, тази нова техника против оплешивяване, която вече е изпробвана върху мишки, трябва да се окаже успешна в клиничните изпитвания върху хора, които трябва да започнат това лято.

 

Защо остеопонтинът от бенките може да бъде чудесен инструмент против оплешивяване?

 

Пликус казва, че винаги е бил заинтригуван от начина, по който някои от нашите бенки ускоряват растежа на космите, създавайки дълги кичури на места, където иначе косата би израснала късо.

Пликус подозира, че чрез инжектиране на остеопонтин около стари фоликули, които са спрели да произвеждат коса, латентните стволови клетки могат да бъдат реактивирани, като по този начин може да се спре и обърне процеса на оплешивяване.

„Съществуват основни сигнални молекули, които косата на тийнейджъра би произвеждала в големи количества“, доплъва той.

Тези молеекули се произвеждат масово от стареещи клетки, които понякога се наричат „зомби клетки“ заради техните отрицателни, възпалителни ефекти върху стареещите тела. Но за косата, Пликус смята, че тези стареещи клетки изпълняват важна функция – насърчават я да расте в изобилие, като трева на добре напоена морава.

„Ще расте така, както си я спомняте, когато сте били на 18, няма да расте като сгъстена, жилава коса под мишниците“, категоричен е Пликус.

Максим Пликус е клетъчен биолог от Калифорнийския университет в Ървайн, който специализира в изследване на плешивостта

 

Възможно ли е да си върнете косата?

 

От десетилетия учените търсят лечение за косопада, но с много ограничен успех.

Amplifica, базирана в Калифорния биотехнологична компания, в чието основаване Пликус е съдействал, ще изпробва лечението на косопад, вдъхновено от изследванията на му, през следващите седмици.

Лечението вероятно ще включва комбинация от остеопонтин и някои други, новооткрити протеини за растеж на косата, които Пликус е открил.

Терапията ще се прилага като ботокс, чрез микроигла, която вкарва остеопонтин в космените фоликули на скалпа.

Против косопад може да изпробвате и нашия продукт ПАУЪР НЮ ХЕЪР, който съчетава доказано ефективни билки, витамини и патентовани съставки срещу косопад. Продуктът тонизира и подхранва космените луковици в скалпа, подпомагайки растежа и възстановяването на косата.

Източници: https://www.insider.com; https://www.freepik.com/

Изглед на опаковката на продукта Power New Hair Lotion
ПАУЪР НЮ ХЕЪР – Спира косопада и стимулира появата на нова коса

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *