България ухае на липи. Но липовият цвят, освен ароматен, е и много лековит. Вижте рецептите

Настъпи един от най-любимите на българите сезони – на цъфтящите липи. Ароматът, излъчван от цъфтежа на липата може да ви накара да спрете, за да му се насладите. Липите са навсякъде в България – по тротоари, дворове, паркове. Имаме си и град на липите – Стара Загора. Обичаме ги дори да не закусваме с липов чай. Но липата, освен че е красива и ароматна, е и доказано лековита.

ЛипаЦветовете на липата ухаят прекрасно

Какво прави липата лечебна?

Липовият цвят съдържа много полезни за човека вещества. На първо място, това са тилиацин гликозид, флавоноиди, аскорбинова киселина, етерични масла, танини, витамините А и С. Липовият чай има приятен вкус, лек меден аромат, разбираемо – липата е медоносно растение. Цветовете на липата се използват отдавна и в народната, и в официалната медицина не само като самостоятелно лекарство, но и като допълнително, което подобрява ефекта от приема на други медикаменти. Всички лечебни ефекти, които има липовият цвят, се обясняват с неговия състав. Например витамин С е мощен антиоксидант, който забавя стареенето и поддържа имунната система.

Приложение на липовия цвят

Липовият цвят има потогонно, жлъчогонно, противовъзпалително и температуропонижаващо действие.

Това лечебно растение се предписва на мъже, жени, включително по време на бременност. Липовият цвят се използва в козметиката за спиране на процесите на стареене, както и за укрепване на ноктите и косата.

Рецепти:

Отвара от липов цвят за жени  

За да приготвите отварата, трябва да използвате техниката на двойно варене: залейте липовия цвят с вряща вода,  след това варете течността около 20 минути.

Липовият чай се препоръчва на жени с нередовен менструален цикъл и дисменорея, с болезнена менструация. Отварата е полезна и при менопауза, тъй като може да намали честотата на горещите вълни и да стабилизира емоционалния фон. Друго полезно свойство е предотвратяването на сериозни женски заболявания, дори онкопатологии.

По време на бременност

Отварата от липов цвят се препоръчва за симптоматично лечение на простуда, тъй като много лекарства са противопоказани по време на бременност. Отварата понижава температурата, има  антисептично действие, укрепва защитните свойства на организма. Отвара може да се използва при отоци. А допълнителният седативен ефект подобрява чувството за благосъстояние.

Отвара за мъжете

Отвара от липа се използва за лечение на простатит. След прием в продължение на една седмица има значително подобрение на благосъстоянието и намаляване на болката.

За отслабване

Липата се препоръчва от много диетолози за намаляване на теглото. Смята се, че приемът на липов чай ​​за 2-3 седмици допринася за отслабването с 3 до 5 килограма. Отслабването се случва благодарение на диуретичния ефект – липовият чай премахва излишната течност от тялото.

За понижаване на температурата

Отварата от липов цвят има изразено потогонно действие. Поради това често се използва като антипиретик при лечението на остри респираторни инфекции. Има и допълнителен аналгетичен ефект, което помага при главоболие и болки в гърлото.

В козметиката

В козметиката се използват липов цвят и липов мед. Дори професионалните козметолози използват маски и кремове, които включват липов мед, отвара от липов цвят. За грижа за лицето се използват компреси и отвари. Липовият цвят е полезен и за косата и ноктите, защото спомага за укрепването им, нормализира естествения им блясък. След такива процедури остава деликатен, приятен аромат, който трае дълго време. Топли лапи от липов цвят се справят с бръчките по лицето и шията. А парните бани са чудесни за мазна кожа на лицето, за да се премахне обилното производство на себум.

За храносмилателната система

Липовият цвят е част от лекарства, които подобряват секрецията на храносмилателни сокове, имат жлъчегонен ефект. Липовият цвят има също така леко седативно въздействие.

За лечение на бъбречни заболявания

Друго полезно свойство на липата е, че тя е природен диуретик. Така че липовият чай може да се предписва при цистит, бъбречни заболявания, а също така помага да се отървете от отоци, дори по време на бременност. Но бременните преди да пият лечебния чай, трябва да се консултират с лекаря, наблюдаващ бременността им.

Прекрасна липова алеяПрекрасна липова алея

Противопоказания

Въпреки широкия списък от положителни лечебни свойства, липовият цвят има противопоказания и възможни странични ефекти.

По-често те са свързани с нарушения на препоръките за прием – НЕ можете постоянно да пиете чай от липа. В противен случай последствията, понякога доста сериозни, няма да закъснеят: болка в гърдите, тахикардия и др. Само лекар, който  контролира този процес, може да предпише ви курс на лечение с липов цвят. Не бива да се изключва възможността и за алергични реакции. Тъй като липата е медоносно растение, могат да се образуват кръстосани реакции, ако човек е алергичен към пчелни продукти. Ето защо, ако сте алергични,  преди да започнете да приемате липов цвят, трябва да се консултирате с лекар.

Източник: dzen.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *