Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Белодробни заболявания: лечение в санаториум по програмата на НОИ

НОИ отпуска парични помощи за профилактика и рехабилитация за лечение в санаториум

санаториум

Кой може да се възстановява и лекува в санаториум с парична помощ, отпусната от НОИ?

Повече жени ползват програмите за рехабилитация и профилактика в санаториуми, отколкото мъже. По-често от тази програма се възползват хора над 55 години, въпреки че помощите, отпускани от НОИ, обхващат и по-млади пациенти.

Право на парични помощи за профилактика и рехабилитация имат:

• осигурените за общо заболяване;
• майчинство;
• професионално заболяване;
• лица, които претърпели трудова злополука.

Трябва да са с внесени осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца през който се провежда профилактиката и рехабилитацията, обясняват експертите на НОИ.

Изискването за внесени вноски за шест месеца не се отнася за лица с увреждания, резултат от претърпяна трудова злополука или професионална болест. Хората, получаващи лична пенсия за инвалидност, ако не са навършили възрастта за пенсиониране и срокът на инвалидността в експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК не е изтекъл, също имат право на този вид парична помощ.

Паричната помощ се изплаща ЕДНИКРАТНО за една календарна година за 10 дни престой

Помощта за всяко правоимащо лице включва:

▪ средства за не повече от общо четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно (вкл. прегледите и изследванията) по цени, утвърдени от Надзорния съвет на НОИ;

▪ частична парична помощ за хранене в размер на 8,00 лв. за един храноден. За деня на постъпване и деня на напускане НОИ заплаща общо 8.00 лева (осем лева) частична парична помощ за хранене.;

▪ лимит за една нощувка с крайна цена в размер на 23 лв.

Паричната помощ се определя ежегодно и е обвързана със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване по условия и ред, регламентирани в Наредба No 1 от 13 февруари 2007 г. за ползване и изплащане на паричните помощи за профилактика и рехабилитация.

Повече информация може да откриете ТУК и ТУК

Не във всеки санаториум или балнеохотел може да се отиде с паричната помощ, която се отпуска от НОИ.

За повече информация телефон 0700 18 101 – (делнични дни от 09.00 – 17.30 ч.)

Резервация по Програмата може да направите на:

– национален телефон на „ПРО“ ЕАД – 0700 18 101;

– запитване на e_mail:sales@bgholiday.com.

Най-общо, те са разпределени по заболявания. В този материал ще представим накратко 6 места, на които може да се направи профилактика и рехабилитация на заболявания на дихателната система, за които важат помощите, отпускани от НОИ.

Белодробни заболявания: лечение в санаториум и балнеохотел по програмата на НОИ

Подреждането е произволно. Важно е кое е най-доброто място за лечение профилактика на белодробни заболявания. Но! При избор на санаториум от значение е неговото местонахождение. Не всички, които искат или могат да се възползват от паричната помощ, която НОИ отпуска, имат възможност да стигнат до хотела или болницата, поради липса на лично МПС.

Санаториумите, които подбрахме, се препоръчват по-често от почиващите. С най-добри отзиви е балнеохотел „Люляци”, както и белодробната болница „Света Петка Българска“ край Велинград. Тъй като се намират на десетина километра извън населените места, те са достъпни само с лек автомобил.

Хотел Калина, Боровец

Хотел „Калина” се намира на на 10 км. от град Самоков, 70 км. от град София и на 125 км. от град Пловдив.

Разполага с чудесна база и обслужване. Стаите нямат тераси, само апартаментите имат. Няма и минерална вода, но има вани – хвойнови, перлени, вихрови, масажни. Има физиотерапия и е подходящ за климатолечение.

Отзивите за хотел „Калина“ са предимно положителни. Хората, които са почивали там, го описват като тихо, спокойно и чисто място – идеално за релакс и възстановяване, но не и за лечение на по-сериозни заболявания. Храната е страхотна, обслужването на ниво, а персоналът – усмихнат и отзивчив.

Телефон за повече информация и резервации: 0750 3 24 39 и 0878 577 386

Балнеохотел Люляци край Габрово

Балнеохотел „Люляци” се намира на 215 км. от град София и на около 15 км. от град Габрово.

Тихо и спокойно място, с открит басейн без минерална вода. В близост няма населено място, заради което някои го определят като скучно, докато други се възползват от организираните походи в планината с водач. Стаите са без тераси. Храната е вкусна. Персоналът – любезен. По-подходящ за климатолечение през есента, ранната зима и пролетта, отколкото през лятото.

„Люляците“ е идеално място за рехабилитация и на деца с ларингити, бронхити, „градински сопол“, прекарали пневмония и ковид. За тях се предлагат инхалации с физиологичен разтвор, дълги и интересни, съобразени с възрастта походи в планината. Има и специално обособен детски кът, в който могат да играят през дъждовните дни.

Телефон за повече информация и резервации: 066 80 14 45 и 0878 577 602

Специализирана болница по рехабилитация град Сандански (СБР – НК” ЕАД – филиал Сандански)

Това е един от най-известните санаториуми в България. Разполага с 260 легла разположени в 116 помещения.

Болницата работи и с направления по клинична пътека от здравната каса.

СБР-НК в град Сандански предлага класическо балнеолечение – минерален душ, минерални вана, физиотерапевтични процедури, медикаментозно-инхалаторно лечение, парафинотерапия, ЛФК, хидротерапия, луголечение, диетично хранене според заболяването.

За разлика от предишните две места в специализираната болница има отлична медицинска техника, плюс задоволително разнообразие от физиотерапевтична апаратура, тангенторни и минерални вани, фитнес зала, салон за ЛФК.

Болницата лекува неспецифични хронични и алергични заболявания на дихателната система, както и хронични ставни заболявания и заболявания на периферната нервна система.

И тъй като това все пак е специализирана болница за лечение, а не хотел, мястото е предпочитано от хора, които имат сериозни проблеми, причинени от белодробни или алергични заболявания. Въпреки, че не всички стаи са реновирани е сравнително чисто, топло и относително приятно (доколкото приятен може да бъде престоя в болница). За по-добри условия в стаите се доплаща. Има добра организация за хранене и противоречиви мнения за качеството на храната. Най-добре е да се отиде в края на май или началото на юни.

Ако вашата цел е да подобрите белодробното си здраве, а не да се наслаждавате на почивка и релакс – това е мястото.

Телефон за повече информация и резервации: 0746/ 3 08 34, 0746/ 3 24 69, 0882 805 579

Специализирано болнично заведение за долекуване и рехабилитация на белодробни заболявания (СБПЛРПФЗ) „Света Петка Българска“, Велинград

Намира се на 4 км. от центъра на града (местност „4-ти километър“), в посока към Юндола и пътя за Разлог.

Базата и храната са като в почти всяка болница, като за храна не си струва да се доплаща, тъй като няма почти никаква разлика. Трябва да се има предвид особеностите на престоя в подобни заведения, а именно причината, поради която се налага да бъдете настанени там. В СБПЛРПФЗ „Света Петка Българска“, както и в специализираната болница по рехабилитация град Сандански, хората резервират стаи, за да се долекуват, а не да си починат.

Дали храната ще ви допадне, дали стаите ще задоволят изискванията ви – въпрос на късмет. Във фейсбук групите има доста отзиви на хора, които споделят, че базата не е кой знае какво, но след всяко ходене там имат подобрение на състоянието си.

Добре е да се знае, че повечето специализирани болници за рехабилитация не работят от Коледа до края на януари. Тази година, например, в „Св. Петка Българска“ редовният планов прием на пациенти започна на 16 януари.

Телефон за повече информация и резервации: 0877 033 226

СБР „Вита“ – Велинград

Велинград е чудесна дестинация за хората с белодробни проблеми, а СБР „Вита“ е едно от най-препоръчваните места, заедно с хотел Камена и балнеохотел „Велинград“.

СБР „Вита“ някак успява да остане встрани от негативните отзиви, не че няма и такива. Хората одобряват почти всичко – база, чистота, посрещане, процедури, храна. Не пестят добри думи и за персонала – от чистачки до лекари!

Басейнът е чист, с целодневен достъп (извън процедурите) и топла вода. Рехабилитаторите работят индивидуално с всеки пациент. Ако не сте особено претенциозни и имате нужда да подобрите здравето си, то може да пробвате всеки един от филиалите на Специализирана болница за рехабилитация „ВИТА“ – Велинград или Поморие.

Телефон за повече информация и резервации: 0884 09 83 35 и 0888 97 52 30

СБР филиал Момин проход

Момин проход е доста известен курорт у нас. Близо е до Костенец, където също може да се ползва профилактика и рехабилитация по програмите на НОИ в балнеохотел „Констанция“.

Комбинацията между въздух и вода в Момин проход е наистина уникална. Водата там отдавна е позната като лечебно средство. Някои казват, че е много силна и затова процедурите в санаториума продължават не повече от петнайсетина минути. Помага при заболяванията на дихателните органи – ларингити, трахеити, бронхиална астма, болести на стомашно-чревни тракт, опорно-двигателната и нервна система, на кожата и др.

Базата в санаториума ще се хареса на соцносталгиците, но отвъд шегата специализираната болница в Момин проход предлага всичко, от което болните бели дробове имат нужда – чист въздух, традиция в лечението на белодробни заболявания и не особено високи цени. За предпочитане е да се посети санаториума по програма от НОИ, а не по клинична пътека. Допреди няколко дни имаше и доста примамлива оферта за свободно настаняване – 400 лева на човек, за 10 дни, с включени процедури и стая със самостоятелен санитарен възел (за каквото обикновено се доплаща, без значение дали сте по НОИ или КП).

В курортното градче няма кой знае какво за гледане. Няма и аптека, според информация на няколко човека, които вече са почивали там. Но пък има доста красив и скъп дом за стари хора – „Вила Швейцария“.

Телефон за повече информация и резервации: 071426197, 071426654 и 0882805530.

Специализирана белодробна болница „Цар Фердинанд I“

Болницата е създадена през 1908 г. като противотуберкулозен санаториум с указ и дарение от Цар Фердинанд I. Мястото, на което е построен санаториума, е избрано от специално назначена от Цар Фердинанд комисия, която е пътувала из България и е извършвала измервания на климатичните параметри.

За санаториум, който е на повече от 110 години условията са приемливи. В крайна сметка, белите дробове имат нужда от чист въздух и добри специалисти, а в Искрец ще намерите и двете. И не на последно място – винаги има места, почти не се чака и няма записвания, както е на повечето санаториуми в България. Болницата работи и по клинични пътеки.

Санаториумите, който са сред природата, като този в Искрец, са за предпочитане пред градските болници за възстановяване. Там инхалациите и рехабилитацията се комбинира много добре с дълги походи и приятни разходки сред боровите гори.

И накрая, но не на последно място – къде да заведем децата, които имат проблеми с белите дробове?

Има санаториуми, в които приемат деца, както и такива, в които не приемат. Има и места, които са специализирани в лечението на деца, претърпели или страдащи от белодробни заболявания, като астма, пневмония и други.

От гореизброените това са Сандански, Габрово и момин проход.

Детската специализирана белодробна болница „Царица Йоанна“ в гр. Трявна е единствена болница в страната, предназначена за дълготрайно лечение на деца с хронични белодробни заболявания и туберкулоза.

Подобно на санаториума в Искрец детската белодробна болница в Трявна е създадена в годините на Втората световна война със средствата от фонд Н. В. Царица Йоанна като специализирано детско лечебно заведение за болни от туберкулоза.

По-късно в болницата са разкрити отделения за хронични неспецифични белодробни заболявания, като в момента тези пациенти са мнозинство.

Източници: www.belodrobnadetska.com, nkrehabilitation.bg, www.vita-velingrad.com, bgholiday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *