Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кокоши трън се маха със стар хляб, свинска мас и още рецепти и продукти от аптеката

Как се маха кокоши трън? Лечение на кокоши трън с домашни рецепти. Салицилова киселина при кокоши трън. Подходящо за кокоши трън лекарство. Немско лекарство за кокоши трън. Лепенки за кокоши трън. Лазерно премахване на кокоши трън. Какво представлява кокоши трън. Кокоши трън на ръката. Кокоши трън на крака. Причини.

Как се маха кокоши трън с народни рецепти?

Отговаряме как се маха кокоши трън!

Ако се разровите из тефтерите на баба си или в модерния вариант из интернет пространството, ще попаднете на десетки народни рецепти за лечение и премахване на кокоши трън. Някои от тях звучат разумно, а други се свързват с доза съмнение или дори погнуса. Но щом продължават да се споменават и публикуват, значи помагат при така неприятните кожни образувания. Подбрахме за вас десетина изпитани народни рецепти за премахване на кокоши трън:

Със стар хляб

Започваме с лесна и достъпна рецепта, която според читателката ни Здравка Василева, е и изключително ефикасна. Прилага се най-вече при кокоши трън, но има ефект и при други оплаквания на краката. Ето какво ни пише Здравка:

Ако страдате от болки, причините от кокоши трън, вечерта преди да си легнете вземете парче стар хляб. Важно е да е изпръхнал, сух. Големината зависи от това да искате да лекувате само болното място, или искате целия крак да облекчите. Капнете върху него чист ябълков оцет. Не да стане на каша, а да се навлажни само. Прикрепете към крака и увийте с фолио. Ако нямате, работа върши и обикновена найлонова торбичка. Обуйте и чорап, за да не се размести.

Така се прекарва цялата нощ. На сутринта компресът се маха, кракът се отмива и леко се остъргва омекналата кожа. Направо ще се смаете от промяната и от това, че само за нощ сте се отървали от кокошия трън, който ви е мъчил с дни и седмици. Гарантирам на вашите читатели!”, завършва писмото си Здравка Василева.

С чесън

Чесънът е сред природните лекове, приложими при различни болежки. Ако решите да премахвате кокоши трън с чесън, първо с игла или друг остър предмет разчоплете до кръв мястото. Именно там – в живата рана – поставете малко количество счукан чесън. Залепете с лепенка и оставете да действа цяла нощ. Мощните природни вещества в чесъна буквално ще изгорят корена на кокошия трън и ще ви помогнат да се отървете от него. При необходимост рецептата се изпълнява няколко поредни вечери.

С пилешки воденички

Сред любопитните рецепти, която вече сме и споделяли с вас, е тази за използването на пилешки воденички. За приложението й е необходима воденичка от прясно заклано пиле или кокошка. От ципата, която покрива воденичката, се откъсва малко парченце. То се поставя върху кокошия трън, който първи се е появил. Залепва се лепенка и се оставя да действа. На другия ден лепенката се отстранява, а с нея би трябвало „да излезе” и кокошият трън заедно с корена. Ако това не се случи, прави се повторен компрес.

Заради това е добре ципата от воденичката да се запази. Въпреки че тя изсъхва, с малко вода става отново мека и може отново да се използва.

Щом премахнете първия израстък, който често е и с най-големи размери, останалите самите ще опадат за кратко време.

Със свинска мас
Народни рецепти помагат при кокоши трън.

Сред популярните народни лекове е и този със свинска мас, към която се добавя равна част салицил. Върху ползите от салициловата киселина за лечение на кокоши трън ще се спрем подробно и по-надолу в текста.

За изпълнението на тази рецепта ви е необходима чиста свинска мас, несолена. След като се разбърка добре със салицила, се нанася плътно върху израстъка. Отгоре се поставя лепенка. Компресът трябва да престои през нощта. На следващата и на последващата вечер процедурата се повтаря при необходимост.

С чаено дърво

Заради мощните си противовирусни качество етериичното масло от чаено дърво също намира приложение сред натуралните лекове за лечение на кокоши трън. Приложението му е лесно – по няколко капки от него се капват на 2-3 пъти през деня върху израстъка. Изисква обаче търпение. Ако терапията е успешна, ще забележите как кокошия трън ще започне постепенно да изсъхва и в крайна сметка ще падне сам.

С аспирин

Малко повече приготовления изисква приложението на тинктура от аспирин за премахване на кокоши трън. Ако решите да опитате, необходими са ви 10 таблетки аспирин, около 250 мл 70-процентов спирт, прясно изцеден сок от лимон, сода за хляб и крем за крака.

Самият лек с аспирин се приготвя, като таблетките се счукват на прах и се смесват със спирта. Най-добре е това да стане в стъклена бутилка, в която се оставят да престоят за 2-3 дни. При употреба бутилката се разклаща.

Непосредствено преди приложението му краката се накисват в леген с топла вода и се обтриват хубаво със содата. Подсушават се и към болното място се прикрепя марля, напоена в аспириновата тинктура. Около крака се увива найлон и се обува чорап.

Така се прекарва нощта. На сутринта краката отново се мият с топла вода и сода бикарбонат. Използва се и пемза, за да се премахне омекналата кожа. След подсушаване се намазват с лимонов сок, който трябва да попие, преди да се използва и кремът за крака.

Само след 10-ина процедури краката ще придобият съвсем различен вид и няма да остане спомен от неприятните кокоши тръни.

С кислородна вода

Лесен метод за премахване на кокоши трън е употребата на кислородна вода. С нея се напоява малко памуче, което се задържа върху самия трън, докато кожата не започне да побелява. Може да се появи и леко парене или подуване на третираното място, които обаче са поносими и не налагат отказ от процедурата. Важно е кислородната вода да се използва ежедневно за период от поне 10 дни.

След като видите, че кожата започва да белее и отстраните памука, препоръчително е да третирате мястото с антибиотична прах за външна употреба, каквато например е немибацин.

С мравчена киселина

Тъй като най-често се говори за изгаряне на кокоши трън, приложима при подобни оплаквания е и мравчена киселина. Преди директното й нанасяне върху кокошия трън, най-добре е засегнатият крайник да се потопи в леген с топла вода, за да омекне кожата. Изтърква се и се подсушава. Достатъчни са само няколко капки от мравчената киселина, които внимателно се капват върху самия израстък. Залепва се лепенка отгоре, с която се прекарва нощта. Процедурата се повтаря ежедневно до пълното премахване на кокошия трън.

Със змийско мляко

Последна, но не и по ефикасност е рецептата, която ще ви предложим със змийско мляко. За билката се знае, че помага безапелационно за лечение на кокоши трън. За целта е необходимо просто да откъснете листо от нея и внимателно да изстискате от сока, който отделя, директно върху тръна. На ден процедурата се повтаря по 2-3 пъти до пълното изсъхване и падане на израстъка и корена му.

Салицилова киселина при кокоши трън

Аспиринът съдържа салицилова киселина за лечение на кокоши трън!

Ако вече сте преминали без успех през опитите да премахнете с кокошия трън с помощта на съветите на народната медицина, то ред идва да задълбаете в темата. Без съмнение преобладаващата част от публикациите, на които ще попаднете, ще съдържат съчетанието „салицилова киселина”. Причината се крие в това, че много от препаратите, предназначение за отстраняване на неприятните израстъци по кожата, съдържат именно тази основна съставка.

Преди да се спрем на някои от най-популярните продукти, ето как можете да приложите салицилова киселина в домашно лечение.

Освен в рецептата със свинска мас, за която вече стана дума, със салицил на прах можете да поръсите и кокоши трън, който предварително се киснали в топла вода. Отгоре се поставя парче домат, като вътрешната мека част трябва да е обърната към тръна. Рецептата се изпълнява последователно всяка вечер за период от поне 2 седмици, за което време от тръна не би трябвало да остане и следа.

Друг вариант е със салицил на прах (или със стрита таблетка аспирин, който съдържа същото вещество) да поръсите обелка от картоф. Тя се налага директно върху кокошия трън и се прикрепя с лепенка. Така се прекарват няколко поредни нощи.

Опция за употребата на салицил е и в комбинация с крем „Здраве”. Равни части от съставките се смесват и с така получения крем се третира мястото ежедневно.

Кое е подходящо лекарство при кокоши трън?

Вече стана дума, че преобладаващата част от продуктите в търговската мрежа, които са предназначени за премахване на кокоши тръни, съдържат салицилова киселина. Кои обаче са най-търсените и ефективни препарати четете в редовете по-долу:

Сулфатиацол – пудра за локално приложение

Сред ефикасните и в същото време достъпни като цена продукти е пудрата Сулфатиацол. Тя се нанася локално и се отличава с мощно антибактериални действие. Използва се върху предварително измита и подсушена кожа.

Трябва да се има предвид, че пудрата възпрепятства усвояването на фолиева киселина, затова не бива да се използва от бременни и кърмещи жени.

Гел-писалка Wartner за премахване на брадавици

Активното вещество в гел-писалка Wartner за отстраняване на брадавици и кокоши тръни е трихлороцетна киселина, която действа ефективно, без да има странични ефекти. За кратъ период отстранява неприятните образувания по кожата и възвръща здравия й вид. Според производителите само за период от седмица ще станат видими първите резултатите от използването на иновативната писалка. Може да се използва както при възрастни, така и при деца над 4-годишна възраст.

Плюс на продукта е и лесната му употреба –  нанасянето на достатъчно количество става чрез удобен апликатор.

Самата схема за използване предвижда двукратно нанасяне по 1 капка за период от 4 дни, след което следват 4 дни почивка. През това време израстъкът се наблюдава и при необходимост курсът се повтаря още няколко пъти.

Разтвор срещу мазоли и брадавици Ханс

Продуктът се произвежда в САЩ, като популярност му носи оригиналната немска рецепта, въз основа на която е създаден. Нанася се по 2 пъти на ден за период до 2 седмици. От значение е предпазване на здравата кожа около кокошия трън с нанасянето на вазелин или защитен гел.

Трябва да се има предвид, че разтворът е подходящ единствено за употреба върху образувания по краката.

Лосион за премахване на мазоли и брадавици Гала Салекс Колодиум
Салекс Колодиум е сред популярните лекарства за кокоши трън.

Лосионът Салекс Колодиум съдържа не само салициловата киселина, за която вече стана дума, но още млечна киселина, рициново масло и колодиум. Действа кератолитично, като премахва мазоли и кокоши тръни и в същото време създава тънък защитен слой върху третираната кожа.

При употребата на този продукт важи същото правило – кожата около третираната зона да се защити. От лосиона се нанася малко количество по 2 пъти на ден, като не бива да се използва за период от над 14 дни.

Кератолин гел за премахване на мазоли и кокоши тръни

Кератолин гел е козметичен продукт, който омекотява и подпомага излющването на брадавици, кокоши тръни и мазоли. Съдържа 3 активни съставки с бърз ефект.

Малко количество от продукта се нанася всяка вечер върху кожата за период от 10 последователни дни. На сутринта се отмива обилно с вода. След третото нанасяне преди да се отмие продукта, мястото се обработва с пемза или друг абразивен предмет. По този начин лесно и безболезнено се отстраняват мъртвите клетки и неприятните образувания.

Етерично масло от лимон

Последният продукт, който ще ви предложим, има много по-меко действие. Става дума за етерично масло от лимон, приложението на което изгаря из основи самия корен на кокошия трън. Можете да изпробвате продукта на Биохерба, ако не желаете да рискувате с препарати с по-радикален ефект.

Немско лекарство за кокоши трън

Сигурно сте попадали на мнения, че изпитан продукт е т.нар. немско лекарство за кокоши трън. Става дума за препарата Ацетокаустин /Аcetocaustin/, който представлява разтвор за третиране на брадавици с различна форма и произход.

Той се отличава с мощно кератолитично действие, като ефикасно се справя с брадавици и кокоши тръни без болка и други неразположения. Активната съставка в препарата е монохлорецтна киселина. Заради свойството й да разгражда в дълбочина, достатъчно е еднократно нанася от разтвора в рамките на седмицата. Може да се използва без притеснения и при деца.

Важно условие при употребата на Ацетокаустин  е нанасянето на защитен вазелин, чрез който ще предпазите здравата кожа в близост до образуванието.

Лепенки за кокоши трън

И тук, както и при препаратите за директно нанасяне, съществува разнообразие от продукти. Изборът варира в зависимост както от основната съставка, така и от цената. Някои от най-често предлаганите лепенки за кокоши трън са следните:

  • лепенки Актив пласт – съдържат 34-40% салицилова киселина и действат ефикасно както при кокоши трън, така и при брадавици и мазолести образувания. В същото време, предпазват от раздразнение на поразените зони. За еднократна употреба;
  • лепенки Silar – отново на основата на салицилова киселина, тези лепенки подпомагат процеса на възстановяване на кожата при мазоли и брадавици. Лепенката и активните вещества в нея се оставят да действат за период от 3 дни. След отстрaняване третираната зона се накисва в топла вода за 15 минути. Ако ефектът не е задоволителен, процедурата може да се повтори след седмица;
  • китайски пластири – вариант са и китайските гъвкави пластири с цинков оксид и салицилова киселина. След нанасяне се оставят да действат за 5 дни. В повечето слчуаи с премахването им се отстранява и кокошия трън. При необходимост може да се залепи друга лепенка за нов период от 5 дни.

Лазерно премахване на кокоши трън

Ако нито едно от изброените по-горе средства за лечение не доведе до отстраняване на така неприятния кокоши трън, то безапелационен вариант е лазерно премахване. По време на самата процедура се използва CO2 лазерен лъч, чрез който се третира кожата на дълбочина от около 5 милиметра. По този начин се въздейства директно не само на външния израз на образуванието, но и на самия корен.

Лазерно премахване на кокоши трън е ефикасно и безболезнено!

Трябва да се има предвид, че лазерното премахване на кокоши трън (каквото често се прилага и за отстраняване на брадавици) не причинява болка. При изрично желание на клиента или по мнението на специалиста, който извършва манипулацията, може да се приложи локален анестетик.

Самото времетраене на интервенцията зависи от размерите на израстъка, който ще се третира. Продължителността варира от няколко секунди до 5-6 минути.

Ако решите да се подложите на лазерно изгаряне на кокоши трън, изберете месеците от есента или зимата. Причината се крие в това, че през студените дни дрехите предпазват кожата от въздействието на слънцето, вятъра и другите атмосферни условия.

Кокоши трън на ръката. Кокоши трън на крака

Въпреки че по инерция си представяме кокоши трън, появил се на ходилото, възможно е неприятното образувание да бъде забелязано и по пръстите на ръцете. Ако ще третирате такъв проблем, то лепенките са най-лесни за употреба, защото пръстите ни рядко са  в покой.

По краката кокоши трън се появява не само на пръстите, но и на петата или под самото ходило.

Причини

За финал ще се спрем и върху най-честите причини, водещи до появата на кокоши трън.

Ако и вие сте имали, без съмнение сте наясно за ролята, която имат механичните фактори. Става дума за онези обстоятелства, които травмират кожата на краката, правят я предразположена към вредното влияние на вируси и инфекции.

Неудобните обувки, прекомерният натиск на собственото тегло, задържането на влага са сред причините, които излагат краката ни на риск от появата на кокоши трън. Лошата лична хигиена също може да изиграе роля.

Не бива да се пренебрегва и значението на човешкия папилома вирус за развитието на брадавици, какъвто по своята същност е и болезненият кокоши трън.

Антимикодерм
Антимикодерм е натурален продукт за лечение на гъбички!

Източници:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/plantar-warts/symptoms-causes/syc-20352691

https://www.emedicinehealth.com/plantar_warts/article_em.htm

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Кокоши трън се маха със стар хляб, свинска мас и още рецепти и продукти от аптеката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *