Как се живее с алкохолик: най-добрите и ефективни съвети от психолози

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

За хората, които живеят с алкохолик, животът се превръща в кошмар. И колкото по-нататък, толкова повече

алкохолик

С течение на времето човекът, който страда от алкохолизъм напълно се променя. Ако преди заболяването е бил агресивен само от време на време, сега избухва на всяка крачка.

Често съпругата на мъж-алкохолик, или партньорът на жена, която редовно надига чашката, си задава не въпроса „как да живея?“ а струва ли си изобщо да бъда в съюз с такъв човек?

Животът на хората, които живеят със зависим от алкохола, се променя коренно. Те също стават стават зависими – от капризите на алкохолика, неговото настроение и кривата на пиенето му.

Запомнете! Никой зависим от алкохола човек не започва да злоупотребява с алкохола с намерението да стане алкохолик. Злоупотребата (с каквото и да е) има причина и не винаги се случва поради липса на характер или воля.

Случва се, защото нещо липсва: любов, добро отношение, разбиране, комуникация. Случва се и защото нещо е в повече: контрол, обвинения, обиди, големи очаквания…

Живот с алкохолик: да оцелееш, но и да спасиш

Може би за пореден път сте взели решение да останете с него. Дали ще е последен – зависи както от вас, така и от онзи, който злоупотребява с алкохола.

Още в началото запомнете, че съжителството с алкохолик има едно основно правило: спазвайте си обещанията. Дръжте на думата си. Казали сте: „край, ако още веднъж се напиеш – напускам те„. Напуснете го, ако това се е случило.

И още нещо, преди да продължим с класическите препоръки: не „замитайте“ след него.

Ако се е напил и е заспал на пейката пред входа, не го прибирайте. Ако няма пари – не му давайте. Ако е напуснал работа или са го уволнили – не започвайте втора, за да попълните бюджета. Има ситуации, в които трябва да го оставите да види себе си такъв, какъвто е. Почти всеки, които е живял по-дълго време със зависим от алкохола човек, може да познае кога ситуацията изисква намеса и кога не.

Нека все пак да разберем как да се справите с алкохолик, който вече е превърнал живота ви в ад.

Какво трябва да направите, ако съпругът ви редовно пие алкохол?

Няма универсален съвет какво да правите в такава ситуация. В нея попадат не само брачните половинки, но и всеки, който поради една или друга причина има в дома си някой, който е зависим. Това може да са майки, живеещи с алкохолизираните си синове, братя, сестри и така нататък. Препоръките на психолозите ще помогнат за адекватно справяне с проблема и ще се опитат да намерят изход. Ясно е, че повечето съвети са за съпрузи и живеещи съвместно двойки. Но някои от тях може да помогнат и на всички останали, които са под един покрив с алкохолик.

Ясно определете по-нататъшните действия и бъдете морално готови да ги приложите

Страхувайки се от развод, жената често е покорна и позволява на съпруга си да злоупотребява с алкохол (респективно – и с нея). В резултат на това животът се усложнява от постоянни кавги, а в по-тежки случаи дори и побой. Пристрастяването и желанието за пиене стават по-силни. Ако съпругът разбере, че неговата половинка е независима и уважава решенията му, той постепенно ще замени зависимостта си с алтернативни дейности (спорт, работа и т.н.).

Не поставяйте проблема с алкохолизма на преден план

Не пропускайте да обърнете внимание на себе си, на външния си вид. Може би той ще може да забележи промените, да се почувства отново влюбен и да се върне към нормалния живот. Не трябва да ограничавате интимния живот. Чувството на неудовлетвореност е една от основните причини, поради които мъжете започват да злоупотребяват с алкохола. И това се отнася не само за интимния живот. В едно с него не ограничавайте и разговорите, споделянето, правенето на разни неща заедно – почистване, дребни ремонтни дейности, излети и екскурзии, посещение на кино, театър, концерт и така нататък.

Жената трябва да подкрепя мъжа си, да прекарват повече време заедно, да спасява съпруга си от скуката и монотонността – с една дума всичко, което го провокира отново да вземе чаша в ръцете си. Интересният пълноценен живот може напълно да изкорени лошия навик и да върне човек към нормално забавление.

Факт е, че алкохоликът се наслаждава на чувството на опиянение, релаксира, чувства се уверен и изпълнен с енергия. Но цялата тази еуфория е временна илюзия и приливът на емоции приключва веднага след като ефектът от етанола изчезне. Постепенно трезвият живот става безинтересен, превръща се в рутина, а всеки стрес се лекува с алкохол.

Второто име на алкохолизма е болест на безотговорността, защото човек престава да се грижи за себе си и близките си.

Празните заплахи не водят до никъде!

Не давайте празни обещания – безполезно е. Както вече стана дума, ако сте казали, че при следващото такова състояние ще подадете молба за развод, намерете си адвокат! Ако не спазвате обещанията си, за него всичко се превръща в празни заплахи. Намеренията и последвалите действия са сериозен възпиращ фактор.

Скандалите и чупенето на чинии няма да помогнат на алкохолика и няма да улеснят живота ви

Ако искате да промените нещата, проведете смислен разговор с вашия близък, който злоупотребява с алкохол. Никога не говорете с него, когато е пиян. В различни ситуации това е изпълнено със специфични последствия – от скандал до побой.

Говорете с него, когато е трезвен. Не плачете! Няма да помогне на ситуацията. Той трябва да реши, че трябва да бъде лекуван, или че ще се оправи сам. Ако решението е взето, не го отлагайте за „по-късно“. Бързо се свържете с психолог, защото след няколко дни може да промени решението си.

Какви категории алкохолици има?

В зависимост от поведението в състояние на интоксикация има няколко типа пациенти с алкохолизъм:

• „Насилници“ (наричат ​​ги още смущаващи). След прием на алкохол те могат да проявят агресия, да бъдат груби и дори да бият външни хора и роднини, да се държат зле и с децата. Те се стремят да потиснат членовете на семейството. Съпругите в такива двойки най-често са в позицията на жертва, изпитват страх и избягват комуникацията.

• „Емоционални“. Тяхната зависимост (и последствията от нея) се проявява само сред близките. Те активно демонстрират нежност и благоговейни чувства към семейството, поради което се смятат за идеалния съпруг, баща, брат или чичо.

• „Жалки“. Пият сами, на следващата сутрин не помнят какво се е случило предния ден. Те постоянно са преследвани от неуспехи, които водят до чувство на съжаление както към себе си, така и от околните. Съпругата в такъв брак е отвратена, близките вдигат скандали, но в същото време се стремят сами да премахнат конфликта.

Съпругите, както и близките на зависимите, често се примиряват с болестта на съпруга си. Така се проявява зависимост от съпруга, възможността да извлечете полза за себе си, желанието да се чувствате специални и незаменими. Някои се страхуват да останат сами. Те трябва да оправят нещата и заради това се случват последващи, чести и абсолютно неефективни помирения.

Какво никога не трябва да правите ако живеете с алкохолик?

Често близките на алкохолиците са принудени да слушат много съвети какво да правят и от какво да се въздържат. Най-често обаче те са далеч от истината. Психолозите са съставили списък с действия, които не трябва да бъдат извършвани, ако има желание да се спаси връзката:

• Упреквате го, с причина или без;
• Правите скандали;
• Игнорирате проблемите му и неговото мнение по важни въпроси;
• Свръхпротективни сте и сте съгласни с абсолютно всичко;
• Спирате да се грижите и да обръщате внимание на себе си.

Алкохолиците нямат нужда от съжаление. Това само увеличава моралния натиск и ги насърчава да пият отново. Също така е забранено открито да се обвиняват познатите и приятелите му, че поддържат употребата на алкохол. Такива думи само предизвикват гняв и настървение за още по-чести и дълги срещи с тези индивиди.

Експертни съвети как да живеем с алкохолно зависим

Невъзможно е да промените друг човек без неговото съгласие и желание. Ако сте изправени пред острия въпрос как да продължите да живеете с алкохолик, ще е необходимо да коригирате най-важните моменти в поведението си:

Спазвайте дистанция и не се оставяйте да бъдете манипулирани

Опитайте се винаги да следвате собствените си планове и да не ги приспособявате към капризите или нуждите на алкохолика. Трябва да имате друга цел в живота, освен да го контролирате и спасявате.

Отделете човека от неговата зависимост

Ако състоянието на алкохолика е наистина критично, трябва да организирате посещение при специалист, тъй като понякога най-малкото забавяне води до необратими трагични последици. Във всички останали случаи психолозите препоръчват да отделите човека от неговата зависимост. В крайна сметка някога той е бил друг, различен от това, което е в момента. Иван преди всичко е ваш брат, син, съпруг, баща и чак след това е зависим от алкохола човек. Трябва да общувате равномерно. Искайте му съвет и се консултирате с него от време на време, така че да се чувства като член на семейството.

Не поемайте чужда отговорност

Алкохолизмът е болест на инфантилни хора, които се стремят да се отърват от гнета на непоносимите тревоги. Въпреки това, решавайки проблеми вместо тях и постоянно давайки съвети, роднините ги обричат да загубят и малкото от останалото им самочувствие. Алкохоликът трябва да има домакински задължения, които никой да не изпълнява вместо него.

Работете чрез чувството за вина

Срамът от поведението на алкохолика и чувството за собствено участие в неговата зависимост пораждат гняв към самия него, негодувание и вина. Такива интензивни чувства извеждат от спокойствие и стават причина за нов скандал. Оставете тези празни преживявания, отстранете ги от себе си. Не сте направили нищо лошо и начинът на живот на вашия роднина е негова отговорност. Ако емоциите ви лишават от мир, разсейте се с нещо друго. Не вменявайте вина нито на себе си, нито на него. Така само ще го озлобите още повече.

Признайте му правото да управлява собствения си живот

За да разбере дълбочината на своето падение, алкохоликът трябва да се изправи пред последствията от собствените си действия. Не трябва да пречите на естествения ход на събитията и като спасител да изолирате виновника от неприятностите.

Други начини за помощ

Проблемът с алкохолизма отдавна се изучава от психолози, които препоръчват на близките да се придържат към няколко лесни правила. Спазването на тези препоръки ще помогнат без излишен травматизъм да оцелеете по време на трудния период.

По-лесно ще го започнете ако си осигурите помощно средство, което ще намали употребата на алкохол.

Хранителната добавка АЛКОГАРД, създадена по оригиналната рецепта на проф. д-р Петър Манолов, д.м.н. предизвиква отвращение от алкохола.

Алкогард против алкохолизъм

Билковите екстракти и витамините са внимателно подбрани с цел постигане на максимално действие. Техният силен ефект може да блокира рецепторите за възприемане на алкохола.

АЛКОГАРД е първата стъпка при отказване на алкохола, която може да гарантира стабилност на поведението и евентуално добри крайни резултати, постигнати при отказване на алкохола.

Трябва да се опитате да разберете зависимия от алкохола човек

Доста често алкохолизмът се причинява от човешка генетика, трагедия в семейството, постоянно напрежение на работното място, уволнение и други фактори. Близките трябва да подкрепят умерено зависимия и не задължително във всяка ситуация, да говорят за случилото се, да се опитват да го включат в различни забавления, за да го дистанцират от усложненията и проблемите, които алкохолизма причинява.

Забрана за самообвинение

Никой, който съжителства с алкохолик, не трябва да се обвинява за случилото се. Най-често близките не са свързани с формирането на алкохолизма в техния син, брат или съпруг. Добре е да се знае, че с помощта на алкохола нерешителният човек се освобождава, докато общува с колеги и приятели, страхливите заглушават страховете, несигурните или лишените от внимание измиват провала си. В този случай най-доброто решение би било да посетите психолог.

Необходимост от анализ на ситуацията

Жената ще трябва да реши колко е готова да помогне на любимия човек. Естествено, когато става въпрос за побой, агресия към деца или неадекватно поведение към роднини, разводът е най-добрият вариант. Ако алкохоликът се държи спокойно и има такава възможност, струва си да се свържете с нарколог. Често по време на диагностиката на тялото се откриват сериозни здравословни проблеми, които са асимптоматични. А това означава, че има шанс да се спаси живота и здравето. Понякога реалната смъртна заплаха кара зависимите да спрат алкохола.

Много е важно да запомните, че решението за развод (раздяла, изгонване от дома) е категорично невъзможно да се промени. Зависимите хора са склонни към празни обещания и манипулации и само малцина успяват да спазят дадената по-рано дума. Не бива да съжалявате за взетото решение, трябва да действате твърдо и уверено. Това ще помогне за моралната и психологическа подготовка на зависимия от алкохола човек.

Алкогард алкохолизъм
АЛКОГАРД – помага при алкохолизъм и проблеми с черния дроб

 

Алкогард - добавка против алкохолизъм
 

Източници: nondrinker.ru, medlux.net.ua, psychologies.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *