Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полезна ли е мастурбацията и какъв е ефектът при мъжете и жените?

Мастурбацията е здравословна и може да намали стреса, да подобри съня и да намали главоболията

мастурбацията е полезна

Има голяма стигма около мастурбацията както при мъжете, така и при жените. И все пак повечето лекари смятат актът на самозадоволяване за не само безопасно, но и здравословно сексуално поведение и важна част от цялостното сексуално здраве.

 

Ползи за здравето от мастурбирането:

 

Много от доказателствата за ползите от самозадоволяването, както при мъжете, така и при жените са свързани повече с оргазма, отколкото самият акт на маструбиране, казва д-р Никол Праус, невролог, изучаващ сексуалното поведение и физиология и основател на компанията за сексуални биотехнологии Liberos.

Когато постигнете оргазъм, тялото ви освобождава поток от хормони, включително:

Ендорфини, за които е известно, че намаляват болката

• Окситоцин, който помага за регулиране на стреса, болката, страха и благосъстоянието

• Серотонин, който намалява стреса и помага за балансиране на настроението

В резултат на това мастурбацията, която води до оргазъм, носи множество ползи за здравето, като например:

• Отпускане и релаксация

• Намален стрес и безпокойство

• По-добър сън

• По-малко главоболия

• По-добър секс с партньора

• Повишено сексуално удовлетворение

• Има и някои доказателства, които предполагат, че мастурбацията може да засили имунната система.

Мастурбацията също може да бъде по-приятна от сексуалните действия с партньор, защото облекчава всякакъв вид напрежение.

д-р Никол Праус
д-р Никол Праус, невролог, изучаващ сексуалното поведение и физиология и основател на компанията за сексуални биотехнологии Liberos

 

Какви ползи носи маструбирането за жените?

 

1. Повече оргазми

Причината, поради която жените постигат по-рядко оргазъм по време на секс, може да е, че им е трудно да открият предпочитанията си. Но мастурбацията може да помогне с това, защото предлага възможност на жените да имат пълен контрол над телата си.

2. По-малко спазми по време на менструация

По време на менструация е нормално да има болезнени спазми. Но оргазмът увеличава притока на кръв към гениталиите и освобождава ендорфини, което може да облекчи болката.

 

Какви ползи носи маструбацията за мъжете?

 

1. Намалява риска от рак на простатата

Има множество доказателства, включително 10-годишно проучване, в което участват 32 000 мъже, публикувано през 2016 г. в European Urology, че мастурбацията може да помогне за намаляване на риска от рак на простатата при мъжете.

Праус казва, че повечето от изследванията показват, че еякулацията е това, което намалява риска от рак, независимо дали до нея се стига чрез „секс с партньор, мастурбация или дори мокри сънища“. Теорията е, че „вие един вид промивате системата“ или се отървавате от потенциално проблемни бактерии или токсини, които могат да причинят рак, казва тя.

2. Задоволява високото сексуално желание

Поради по-високите нива на тестостерон при мъжете (който допринасят за либидото) сексуалното влечение обикновено е по-високо при тях, отколкото при жените. Следователно мастурбацията може да бъде чудесен начин за мъжете в хетеросексуални връзки да управляват своите повишени желания.

Праус казва, че някои мъже могат да използват мастурбирането като средство за намаляване на сексуалното бреме върху партньорите си.

 

Странични ефекти от самозадоволяването:

 

Разбира се, има няколко потенциални недостатъци на мастурбацията, ако не внимавате.

1. Може да се отрази на психическото здраве

Понякога хората изпитват вина, когато мастурбират, което може да им попречи да се отпуснат напълно и да се насладят на преживяването.

„Това е едно от онези неща, които трябва да започнем да нормализираме и за които трябва да се говори открито, особено при жените. Това е нещо съвсем нормално и изобщо не трябва да се чувствате виновни или да се срамувате от него“, категорична е Праус.

2. Някои хора мислят, че може да навреди на връзката им

Някои смятат, че самозадоволяването е заплаха за романтичната им връзка. Но Праус казва, че мастурбацията е удоволствие, което може да си доставите сами и няма причина то да вреди на възката ви. Комуникацията между партньорите и откритостта в това отношение могат да помогнат много.

Източници: https://www.insider.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *