ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои храни нормализират кръвната захар, как да си съставим правилно меню?

Захарният диабет задължава пациентът да промени начина си на живот и обичайната си диета поради нарушен метаболизъм. За хората с това заболяване е важно да знаят кои храни понижават кръвната захар, за да избегнат внезапни скокове на глюкозата и негативните последици от недохранването. 

Защо се нуждаете от контрол на кръвната захар?

Нарушаването на усвояването на глюкозата засяга състоянието на много вътрешни органи и променя метаболитните процеси.

Често нивото на глюкозата се повишава именно поради недохранване на пациентите. Рафинираните храни, неправилните методи на готвене и преработените храни претоварват ежедневното меню с опасни за здравето вещества. 

Каква е здравословната норма?

Нива до 5,5 mmol/l 1-2 часа след всяко хранене и сутрин на гладно трябва да се търсят от всеки човек с или без диабет.

Стабилното ниво на глюкоза означава минимален риск от развитие на всички видове усложнения на патологията на ендокринната система.

Зелето е много полезно за пациенти с диабет тип 2

Диетата при инсулиново независимо заболяване

Диетичните ограничения са особено важни при диабет тип 2. Цялата схема на захранване е насочена към следните цели: загуба на тегло, ако е необходимо, предотвратяване на рязко повишаване на захарта. Първоначалната форма на диабет тип 2 може да бъде коригирана с едно хранене, така че изборът на съставки за дневното меню е много важен. Средният и тежък стадий на заболяването не е пълен без лечение с лекарства, заедно със строгата диета.

Калоричното съдържание на приеманите продукти зависи от теглото на пациента.

Ако сте с наднормено тегло ще ви е необходима нискокалорична диета. При патология тип 1 клетките на панкреаса умират, поради което се произвежда недостатъчно количество инсулин. В този случай основна роля играе заместителната терапия, а храненето помага за поддържане на нормално тегло и благополучие на пациента.

Диета и гликемичен индекс (ГИ)

За успешно лечение на заболяването и предотвратяване на сериозни усложнения, хората с ендокринни заболявания знаят кои храни понижават нивата на кръвната захар. Според научни изследвания храната влияе на здравето по различни начини. Гликемичният индекс (GI) измерва скоростта, с която въглехидратите се разграждат до глюкоза. Високите стойности означават бързо разграждане на органичните съединения и рязко покачване на захарта. Ниският гликемичен номер, напротив, е безопасен за диабетиците.

Всички храни са разделени на три категории: с нисък, среден и висок ГИ.

Важно е да обогатите диетата си с храни с нисък индекс, за да избегнете негативните последици от заболяването и да подобрите качеството си на живот.

Правилна обработка на храната при патология на ендокринната система

Ролята на въглехидратите в разграждането на захарта. За нормалното функциониране на всички системи на вътрешните органи е необходимо глюкозата да е постоянно на достатъчно ниво. Въглехидратите, попадайки в стомаха, не могат веднага да влязат в кръвта. Първо се разграждат до прости монозахариди и едва след това се абсорбират в тънките черва. Клетките не се нуждаят от излишък от това вещество, следователно увеличаването на количеството монозахариди води до хипергликемия и по-нататъшно разрушаване на тъканите на бъбреците, очите, нервната и други системи. Въглехидратите играят ключова роля във веригата от метаболитни реакции.

Органичните съединения се намират в следните храни:

зърнени култури, които включват различни зърнени храни, сладкиши, хляб, царевица, плодове, горски плодове, мляко,  домашно кисело мляко без добавки, картофи, захар и мед, както и сладко и всички ястия, съдържащи захар, варивата.

Всички въглехидрати са количествено определени като хлебна единица, за да е удобно за хората с диабет да изчислят стойността на всяка съставка и да планират менюто си. Хлебната единица съответства на 10-12 g глюкоза.

Системата за оценяване е необходима само за тези пациенти, които получават различни дози от хормоналния инсулин. Хората с тип 2 заболяване без инсулинова подкрепа ще се нуждаят само от правилно меню и обработка на храната.

Забранена храна при повишена кръвна глюкоза 

Препоръчителен план за захранване. Хората с диабет трябва да знаят кои храни повишават кръвната захар и да избягват да ги включват в диетата си.Полезните зеленчуци, риба, месо, зърнени храни разнообразяват диетата на пациента и му помагат да подобри качеството и продължителността на живота.

Полезните зеленчуци и гъбите

При консумацията на зеленчуци важна е тяхната обработка.

Суровите продукти повишават глюкозата много по-малко от варените или пържените. Под въздействието на високите температури в процеса на готвене част от целулозата се превръща в глюкоза. Следователно варените зеленчуци трябва да бъдат по-малко в диетата, отколкото суровите.

Диета с ниско съдържание на въглехидрати може да включва следните зеленчуци, които понижават кръвната захар при диабет:

бяло зеле, карфиол, морско зеле без добавки, тиквички, патладжан, пресни краставици, гъби, зелен фасул, лукът – само суров, във варения зеленчук има много въглехидрати, домати – сурови и само в ограничени количества.

Морската храна

Нискомаслената морска риба при редовна употреба е в състояние да очисти тялото на пациента от ненужни вещества.

Риба тон, скумрия, пъстърва съдържат много мастни аминокиселини, които укрепват кръвоносните съдове и сърцето. Омарите, раците и други морски дарове, които намаляват кръвната захар, имат най-нисък гликемичен индекс.

Правилните протеини

Балансът на мазнини, протеини и въглехидрати нормализира здравето на пациента с диабет.Протеините трябва да са лесно смилаеми и да носят насищане.Сред полезните съставки е нискомаслената заквасена сметана и птиче месо, заек, говеждо, пуешко.

Ползата от фибрите

За да забавите процеса на превръщане на въглехидратите в прости монозахариди, трябва да увеличите количеството фибри в менюто на пациента.

Най-много такива вещества съдържат различните ядки, зърнени храни, както и боб, грах, леща. Фибрите значително забавят разграждането на захарта и нейното усвояване в тънките черва, което не предизвиква хипергликемия. Много фибри има в овесените ядки, които са подходящи за закуска. Богати на това вещество са и различни зеленчуци, особено зелето.

 Месото и рибата в диетата на диабетици

Пуешко, говеждо, агнешко, пилешко, заешко месо, които имат положителен ефект върху кръвната захар, са подходящи за диета с ниско съдържание на въглехидрати. По-добре е да готвите ястия, без да използвате мазната кожа от домашни птици.

Пресни зеленчуци, билки и подправки в менюто на хората с диабет

Пресният копър и магданоз, кориандър и спанак са подходящи за диета при диабет.

Билките и подправките подобряват вкуса на ястията и не вредят на диабетиците.

Ядки

Въпреки съдържанието на въглехидрати в ядките или семената, те са богати на протеини и фибри.

Високото съдържание на калории в ядките ограничава консумацията им, но те са източник на основни витамини и минерали за всеки човек.

Пълнозърнест хляб

Продуктите от първокласно брашно са бързоусвоими въглехидрати, така че е по-добре да ядете хляб от пълнозърнеста пшеница.

Твърдо сирене

Вкусен източник на калций е твърдото сирене, а също е и с ниско съдържание на въглехидрати.

Можете да включите всякакъв вид в менюто, с изключение на фета. При преработката на млечни суровини в твърдо сирене, под въздействието на ензими, лактозата се разгражда напълно, поради което те са безопасни за диабетиците. Извара и кисело мляко. Лактозата се разгражда малко по-различно по време на производството на извара, малко количество от веществото остава в готовата извара, поради което приемът му е ограничен. Бял пълномаслен млечен продукт без различни добавки е подходящ за диета с ниско съдържание на въглехидрати. Максималното количество неподсладено кисело мляко на ден е до 200 мл.

Какво е забранено за ядене?

Храните, които повишават кръвната захар и са противопоказани: сладкиши, включително мед, захар, конфитюр, някои плодове, сладкиши и сладкарски изделия, пушени меса, маринати, пикантни, солени ястия, мас, агнешка мас, газирани напитки, алкохол, шоколад, фастфуд.

Когато пациентът е наясно кои храни намаляват кръвната захар, за него е много по-лесно да състави собствено меню.

Има и храни, които трябва да бъдат строго ограничени. Следният списък с разрешени съставки в умерени количества няма да причини вреда: варени картофи, печени, паста, хляб от първокласно брашно, ориз и пшеничен шрот, някои плодове, както и горски плодове, някои специални сладки с фруктоза. Зеленчуци, сирена, с нисък гликемичен индекс, нормализиращи кръвната захар трябва да присъстват заедно с други разрешени храни в дневното меню на пациента.

Общи принципи на хранене

За да предотвратите възможни скокове на глюкозата, трябва да следвате препоръките: Хранене на малки порции до 5-6 пъти на ден. Забраната за употребата на бързо смилаеми въглехидрати, като плодови сокове, захар и всички продукти с добавянето им. Забавяне на усвояването на органични съединения чрез правилна топлинна обработка. Ежедневното меню трябва да съдържа храна с голямо количество растителни фибри.

За закуски използвайте сложни въглехидрати, които отнемат много време за разграждане, като кисела ябълка, боровинки или малко череши.

Изключете от диетата животински мазнини, масло, както и маргарин и продукти на негова основа. Намалете до минимум храната, богата на нишестени съставки, които повишават кръвната захар. За готвене се препоръчва само зехтин.

Важно! Всяка храна в твърде големи количества може значително да повиши стойностите на монозахаридите, така че НЕ трябва да преяждате.

Списъкът с продукти, които понижават кръвната захар повече от други, изглежда така:

морски дарове и тофу са на първо място, тъй като съдържат най-нисък гликемичен индекс, различните видове зеле, маруля, зеленчуци, джинджифил, гъби, репички, йерусалимски артишок, чушки, авокадо, ядки, соя.

Ако такива понижаващи кръвната захар съставки съставляват поне половината от дневното меню, пациентът ще може да удължи живота си много.

Източник: dzen.ru

ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *