Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ако сте магнит за комари, използвайте сапун с аромат на кокос

Добре известно е, че комарите предпочитат някои хора. Ако вие сте от тях, изглежда, че може да има лесен начин да ги държите надалеч

комари
Ново изследване предполага, че ароматът на кососово масло действа като репелент против комари

Обичат ли ви комарите? Това, което наистина обожават, може да е ароматът на вашия сапун или душ гел. Това е заключението, направено от малко проучване, публикувано в списанието iScience, което тества колко комари са привлечени или отблъснати от четири различни марки душ гелове.

Проучването е малко, включващо само четирима доброволци. Използвайки последователно всички средства за измиване на тялото, всеки човек насапунисва и изплаква само едната си ръка, след което носи найлонови ръкави на двете си ръце за един час, за да концентрира ароматите (включително естествения аромат на тялото).

След това изследователите премахват ръкавите и ги поставят в мрежеста клетка, пълна с комари, за да видят кои аромати най-много привличат или отблъскват насекомите.

 

Могат ли определени аромати да държат комарите на разстояние?

 

И четирите препарата за тяло съдържат лимонен, известен репелент против комари, извлечен от цитрусови плодове. Но само един, този който е с аромат на кокос, постоянно отблъсква насекомите в този експеримент.

„Производните на кокосовото масло са силно отблъскващи комарите“, казва главният автор на изследването Клеман Винаугер, д-р, асистент по биохимия в Политехническия институт на Вирджиния и Държавния университет в Блексбърг.

Изследователите открили, че няколко други химикала в препаратите за измиване на тялото изглежда отблъскват комарите, но ефектът не е толкова постоянен, колкото при кокосовия орех.

„Въз основа на нашия анализ комбинацията от бензил бензоат, гама-ноналактон и бензалдехид (всички съставки, извлечени от кокосов орех) е значително свързана с намалено привличане на комари“, казва д-р Винагуер. „Възможно е комбинацията от тези свързани с кокоса химикали и тези, които идентифицирахме, да допринесат за отблъскването на комарите.“

Клеман Винаугер, д-р, асистент по биохимия в Политехническия институт на Вирджиния и Държавния университет в Блексбърг и главен автор на изследването

 

Важно е да се отбележи, че проучването не е категорично в резултатите и са нужни по-задълбочени изследвания, за доказването на тази хипотеза

 

Тъй като изследването не е предназначено да тества самостоятелно кокосово масло или изолирани химикали, все още не е ясно кои специфични съставки или комбинации от съставки могат да бъдат най-ефективни за отблъскване на комари или кои могат да имат обратен ефект, пишат изследователите.

Също така не е ясно дали кокосовият орех или други химикали могат да имат специфични свойства за отблъскване на комари сами по себе си или само когато се прилагат върху кожата чрез сапуни или чрез други начини като спрейове или върху дрехите.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.biochem.vt.edu; https://pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *