ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се наслаждаваме на слънцето безопасно?

как да се наслаждаваме на слънцето? рекламна статия Gardenway.bg

Топлите месеци са онова дългоочаквано време, в което природата се събужда, настроението се повдига и желанието ни за нови начала и приключения се възражда. В основата на това стои Негово Величество – Слънцето! Освен, че е най-големият източник на енергия за цялата планета, то пряко оказва влияние върху цялостното ни благосъстояние и здраве. Когато слънцето е щедро, животът е по-оптимистичен – то подтиска негативните мисли и емоции, подобрява физическото ни състояние и действа профилактично на някои заболявания. Да, слънцето ни носи много ползи за психическото и физическото здраве, но крие и своите рискове. Какви са ефектите на слънцето върху цялостното ни здраве и как да се предпазим от вредните му влияния? Отговорите сме събрали в следващите редове.

Как слънцето влияе на физическото и психическото ни здраве?

Полезно влияние на слънчевите лъчи

Слънцето има съществена роля за развитието всички живи организми на планетата. То играе съществена роля върху цялостното ни благосъстояние, особено върху умственото ни представяне. Не малко хора свързват слънчевата светлина, като проводник на щастие и това съвсем не е случайно. Слънчевите лъчи увеличават производството на серотонин – хормона на щастието и понижават нивата на стресовите хормони, като по този начин стабилизират доброто настроение и намаляват тревожността, а това от своя страна води до по-добра продуктивност и по-висок физически и психически тонус.

От друга страна слънцето е необходимо за синтезирането на така необходимия за човешкия организъм витамин D, който играе съществена роля за хормоналния баланс, здравината на костната система, повишение на имунната защита и много други.

През топлите дни борбата с наднорменото тегло е много по-лесна, благодарение на повече физическа активност, снижаване на апетита поради горещото време и консумацията на повече вода и пресни плодове и зеленчуци.

Вредно влияние на слънчевите лъчи

Освен положително, слънцето има не малко негативно влияние и крие рискове, особено, когато излагането е прекомерно и незащитено, като: преждевременно състаряване на кожата; поява на бръчки и пигментни петна; риск от поява на различни форми на рак на кожата; слънчево изгаряне, като при различните степени се проявява с главоболие, втрисане, сърбеж, зачервена кожа, силно болезнени мехури, като най-тежката форма е топлинен удар, който е и спешен случай.

Голям градински чадър със страничен крак, снимка: gardenway.bg
Голям градински чадър със страничен крак, снимка: gardenway.bg

Как безопасно да се излагаме на слънце?

Независимо дали ще релаксирате в двора, в планината, или на морския бряг, полезните ефекти от слънцето се извличат с умерени граници прекарано време на открито, което включва и подходящи мерки срещу вредните влияния на слънчевите лъчи.

Ако обичате да се отдавате на релакс в двора, силно препоръчваме засаждането на повече дървета и растения, както и снабдяване с подходящи градински чадъри gardenway.bg, които максимално ще ви защитят от директното слънчево въздействие. Растенията освен, че ще повлияят върху понижаване на температурата, ще придадат естетичен акцент в двора, създавайки уникална атмосфера докато си почивате под чадъра.

Терасова пергола с покрив от плат, снимка: Gardenway.bg
Терасова пергола с покрив от плат, снимка: Gardenway.bg

Слънцезащитна козметика с висок фактор, е друг задължителен елемент, който е нужен за предпазване на кожата от вредните лъчи не само през топлите месеци, а ежегодно. Винаги носете леки ефирни дрехи от добри материи, шапка, слънчеви очила и дарявайте тялото си с нужното ниво хидратация.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *