ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пиенето на червено вино е полезно за здравето

Проучванията показват, че хората, които пият по една чаша червено вино дневно е по-вероятно да не развият сърдено-съдови заболявания от другите, които изобщо не консумират вино. Умерения прием на червено вино намалява риска от развитието на коронарна болест на сърцето, както при мъжете така и при жените значително. Пиенето на умерено количество червено вино има положителен ефект и върху хора преживели инфаркт на миокарда, като при тях значително се намалява шанса да получат втори такъв.

Червеното вино има благоприятен ефект върху съсирването на кръвта, ендотелната функция и серумните липиди. Смята се, че защитата от червеното вино при хорота, които го пият идва от полифенолните съединения, които се съдържат във виното и флаваноида наречен ресвератрол. Лабораторните изследвания показват, че ресвератролът притежава няколко сърдечно-защитни действия, като защитата от появата на ракови заболявания.

Много е важно да отбележим, че пиенето на 1-2 чаши вино на ден е полезно, но е вредно да прекалявате с него, както и с пиенето на големи количества от друг алкохол. Скорошно изследване направино във Великобритания показва, че риска то сърдечни заболявания е намалял средно с 32%  при хората, които редовно пият умерени количества алкохол придружен с храна. Тези резултати са сравнени с изследването на хора пиещи бира, но там процента е значително по-малък.

Друго проучване направено в Англия сочи, че пиенето на червено вино е в състояние да увеличи серумните концентрации на HDL „добрия“ холестерол. Друго изследване показва, че хората пиещи червено вино са с повишени нива на „добрия холестерол” и аполипопротеин.

Друг важен процес в развитието на атеросклероза е пролиферацията на гладкомускулните клетки от външния слой на артериите във вътрешния слой, наречен туника интима. Това кара артериите да се стесни и губят своята еластичност, което води до образуването на атеросклеротични плаки и в крайна сметка блокира артериите. Това разпространението се случва, когато тромбоцитите отделят вещество, наречено  растежен фактор (PDGF). Изследванията ин витро са открили, че червеното вино има благотворен ефект върху тези съдовите гладкомускулни клетки чрез намеса с биохимични пътища, участващи в PDGF, като по този начин имат защитен ефект чрез предотвратяване на пролиферацията на гладкомускулните клетки и следователно забавят  развитието на атеросклерозата.

Тези изследвания предоставят доказателства, че и двете алкохол и безалкохолни компоненти на червено вино могат да окажат значително полезни ефекти, като предотвратява образуването на атеросклероза, като по този начин намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Една или две чаши червено вино на ден по време на хранене, могат да ни осигурят добра защита на здравето и да ни предпазят от редица заболявания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *